“Ik geloof heel sterk in de transitie naar groene energie. Het gaat gebeuren!” Aan het woord is Stefan Lodeweyckx van i.Leco, een van de winnaars van de Enpuls Challenge 2020. Hij legt ons uit hoe slimme lokale toepassingen gaan helpen om de energietransitie voor elkaar te krijgen. i.Leco ontwikkelt namelijk tools die het gebruik van duurzame energie toegankelijk, goedkoper en flexibeler maken!

Stortbui

“We raken steeds meer doordrongen van klimaatverandering en het belang om de overstap naar groene energie te maken”, steekt Lodeweyckx van wal. “Om deze duurzame energiebronnen optimaal te kunnen gebruiken, kunnen we niet alles laten afhangen van de grote energieconcerns of de overheid. De beschikbaarheid van zonne- en windenergie fluctueert natuurlijk sterk. Op een zonnige dag kunnen pieken in aanvoer zorgen voor problemen op het netwerk. Vergelijk het met de riolering die de regenval op jaarbasis prima aankan, maar niet berekend is op het afvoeren van een stortbui.”

Stop op zonnepanelen?

Overbelasting van het energienet door pieken aan zonnestroom is nu al een feit. Lodeweyckx illustreert het aan de hand van een recent voorbeeld. “Kijk naar het noorden van Nederland. Daar heeft netbeheerder Enexis het aansluiten van zonnepanelen wegens overbelasting een halt toe geroepen. Jammer natuurlijk. In plaats van ‘ho’ zeggen tegen nieuwe zonnepanelen, of het doen van kostbare investeringen in het netwerk, bestaat er ook een derde mogelijkheid om overbelasting te voorkomen. Stem vraag en aanbod van natuurlijke energiebronnen beter op elkaar af!”

Go local

Dat kan door zelfopgewekte energie direct lokaal te gebruiken. “i.Leco staat voor Enabling Intelligent Local Energy Communities. Met behulp van slimme software bieden wij inzicht in het lokale stroomverbruik en stroomaanbod. Op die manier faciliteren wij lokale gemeenschappen om duurzame energie flexibeler en ook rendabeler te gebruiken. Een voorbeeld: bij mooi weer stimuleren we mensen om gebruik te maken van de zonne-energie die op zo’n dag beschikbaar komt. Automatisering gaat daarbij helpen. We maken het bijvoorbeeld mogelijk om op een voorspelde zonnige middag de wasmachine of het opladen van elektrische voertuigen om 14.00 uur te programmeren.

KISS

Dat klinkt goed allemaal. Waar heeft deze innovatieve softwarefirma de expertise van Enpuls nog bij nodig? “Een product mag technisch nog zo goed in elkaar zitten, uiteindelijk gaat het erom of de consument het straks ook wil gebruiken. Alles valt en staat bij acceptatie op de markt. Om de waarde van onze producten goed over te kunnen brengen, is het KISS principe (Keep It Simple, Stupid!) super belangrijk. Als techneuten moeten wij ons leren verplaatsen in mensen die níet technisch zijn. Enpuls heeft daar veel ervaring mee.”

Groepsdruk benutten

Hoe gaan lokale communities de energietransitie versnellen? “Onze slimme software zorgt ervoor dat consumenten eerder geneigd zijn in duurzame energiesystemen in de eigen gemeenschap te investeren. Ze krijgen zowel individueel en als groep beter inzicht in hun verbruik. Ook kunnen ze kosten besparen. Onder andere door minder van het grotere energienetwerk gebruik te maken, of te helpen de genoemde pieken te verminderen.

Via onze apps komen mensen vervolgens met elkaar in contact en wisselen tips uit om energie te besparen. Enige groepsdruk kan daarbij van pas komen! Sociale cohesie stimuleert de wil om te veranderen sneller dan een grote energiemaatschappij dat kan.”

Over een jaar…

“Over een jaar willen we op twee plaatsen in gebieden van netbeheerder Enexis lopende projecten hebben. Dat helpt ons om de economische en sociale waarden van onze tools duidelijk te maken aan participanten. Daarnaast willen we aan Enexis demonstreren hoe het net beter benut kan worden, zonder te investeren of ‘nee’ te moeten verkopen tegen meer zonnepanelen. De kennis die we tijdens deze projecten opdoen, gaan we zeker meenemen naar de andere landen waar we actief zijn.”

Meer weten en samen de energie-transitie vorm geven?

Neem een kijkje op de website van i.Leco.

Zon windmolens
Visie
Slim duurzame energie opwekken op land

Hoe houden we de maatschappelijke kosten zo laag mogelijk, zodat we in 2030 vier keer zoveel duurzame stroom kunnen opwekken als nu?

171006 2880
Persbericht
Kosten-batenanalyse: zonnepanelen op bedrijfsdaken zijn beter dan op landbouwgrond in 2020.

Ontwikkelaars van zonneprojecten moeten meer gestimuleerd worden om zonnepanelen op bedrijfsdaken te leggen, in plaats van op landbouwgrond. Zonnepanelen op bedrijfsdaken zijn in 2020 vanuit maatschappelijk oogpunt namelijk wenselijker dan panelen op landbouwgrond. Dat blijkt uit een vergelijkend onderzoek van Berenschot en Kalavasta in opdracht van Enpuls, onderdeel van Enexis Groep.

Tractor In Veld
Concept
Beregenen Op Zon

Het concept: boeren dragen bij aan energietransitie. Beregenen Op Zon stimuleert het gebruik van een technische toepassing waarmee boeren zelf opgewekte zonne-energie direct kunnen gebruiken voor de installatie om het land mee te beregenen.

50 Gradentest (3)
Concept
50-gradentest

Is jouw huis geschikt voor een (hybride) warmtepomp? De 50-gradentest geeft inzicht. Standaard staan cv-ketels afgesteld op 80 °C, dat is vaak niet nodig. Door je cv op 50 °C te zetten, sla je twee vliegen in één klap. Je bespaart energie en weet meteen of je huis geschikt is voor een warmtepomp, of dat eerst meer isolatie nodig is.

Energie observer.png
Video
Experimenteren met nieuwe energie op zee
Beregenen Op Zon
Blog
Landbouw verduurzamen met elektrisch beregenen

Hoe zorg je ervoor dat het elektriciteitsnet in landelijke gebieden op een zonnige dag niet overbelast raakt door alle zonnestroom die boeren opwekken?

Tarnoc1
Blog
Tarnoc: ‘Onze turbineketel maakt duurzame verwarming op korte termijn mogelijk’

Enpuls Challenge winnaar Tarnoc over hun uitvinding: ‘Onze turbineketel maakt duurzame verwarming op korte termijn mogelijk’

Schermafbeelding 2020 06 30 Om 09.21.50
Blog
Prognoseatlas geeft waardevolle inzichten over elektrisch vervoer

Hoe weet je als gemeente waar en wanneer de komende jaren oplaadpunten voor elektrisch vervoer nodig zijn? Check de Buurtprognose!

Grid Flex Heeten
Concept
Nieuwe marktmodellen: Grid Flex

In Heeten gebeurt het al: lokale opwek, verbruik én opslag van energie. Zo houden we geldstromen binnen de regio en stimuleren we lokale duurzame opwek.

Shutterstock 1366579751
Visie
Een succesvolle start met collectieve wijkaanpak
Waterstof windmolen op zee
Blog
Waterstof. Heilige graal of overschat verhaal?

Is waterstof hét duurzame CO2-vrije alternatief voor fossiele grondstoffen en energiebronnen?

Vierkant Beeld Flexibiliteit Bnr
Podcast
Hoe manage je de toenemende energievraag?
50 Gradentest (3)
Concept
50-gradentest
Mossel
Blog
Een windmolen als mosselkwekerij

Toekomstbeeld van de Universiteit van Wageningen: in 2120 zwemmen dolfijnen in de Noordzee en eten we mosselen gekweekt op windmolens in zee. Lees alles over de toekomst.

Energie observer.png
Blog
Drijvend laboratorium voor duurzame energie
Boer In Veld
Overige
Beregenen op ZON

Wil jij op jouw boerderij je dieselwerktuigen elektrificeren? Enpuls heeft een onderzoek gedaan naar de voordelen. Lees er alles over in onze whitepaper of plan een bezoek aan één van de demo boerderij locaties.

Europese vlag
Visie
Clean Energy Package: het belang voor decentrale overheden

Wij hebben onderzoek gedaan naar het Clean Energy Package, een wetgevingspakket van de Europese Unie om de energietransitie te versnellen.

Waterdruppels op blad
Blog
Waterstof niet in de auto, wel voor de industrie