Enpuls Challenge winnaar i.Leco brengt het delen van duurzame energie een stapje dichterbij. Met slimme software stemmen ze vraag en aanbod van zelf opgewekte zonnestroom op elkaar af. ‘Voor de energietransitie hebben we ‘smart’ oplossingen nodig!’
“Ik geloof heel sterk in de transitie naar groene energie. Het gaat gebeuren!” Aan het woord is Stefan Lodeweyckx van i.Leco, een van de winnaars van de Enpuls Challenge 2020. Hij legt ons uit hoe slimme lokale toepassingen gaan helpen om de energietransitie voor elkaar te krijgen. i.Leco ontwikkelt namelijk tools die het gebruik van duurzame energie toegankelijk, goedkoper en flexibeler maken!
“We raken steeds meer doordrongen van klimaatverandering en het belang om de overstap naar groene energie te maken”, steekt Lodeweyckx van wal. “Om deze duurzame energiebronnen optimaal te kunnen gebruiken, kunnen we niet alles laten afhangen van de grote energieconcerns of de overheid. De beschikbaarheid van zonne- en windenergie fluctueert natuurlijk sterk. Op een zonnige dag kunnen pieken in aanvoer zorgen voor problemen op het netwerk. Vergelijk het met de riolering die de regenval op jaarbasis prima aankan, maar niet berekend is op het afvoeren van een stortbui.”
Overbelasting van het energienet door pieken aan zonnestroom is nu al een feit. Lodeweyckx illustreert het aan de hand van een recent voorbeeld. “Kijk naar het noorden van Nederland. Daar heeft netbeheerder Enexis het aansluiten van zonnepanelen wegens overbelasting een halt toe geroepen. Jammer natuurlijk. In plaats van ‘ho’ zeggen tegen nieuwe zonnepanelen, of het doen van kostbare investeringen in het netwerk, bestaat er ook een derde mogelijkheid om overbelasting te voorkomen. Stem vraag en aanbod van natuurlijke energiebronnen beter op elkaar af!”
Dat kan door zelfopgewekte energie direct lokaal te gebruiken. “i.Leco staat voor Enabling Intelligent Local Energy Communities. Met behulp van slimme software bieden wij inzicht in het lokale stroomverbruik en stroomaanbod. Op die manier faciliteren wij lokale gemeenschappen om duurzame energie flexibeler en ook rendabeler te gebruiken. Een voorbeeld: bij mooi weer stimuleren we mensen om gebruik te maken van de zonne-energie die op zo’n dag beschikbaar komt. Automatisering gaat daarbij helpen. We maken het bijvoorbeeld mogelijk om op een voorspelde zonnige middag de wasmachine of het opladen van elektrische voertuigen om 14.00 uur te programmeren.
Dat klinkt goed allemaal. Waar heeft deze innovatieve softwarefirma de expertise van Enpuls nog bij nodig? “Een product mag technisch nog zo goed in elkaar zitten, uiteindelijk gaat het erom of de consument het straks ook wil gebruiken. Alles valt en staat bij acceptatie op de markt. Om de waarde van onze producten goed over te kunnen brengen, is het KISS principe (Keep It Simple, Stupid!) super belangrijk. Als techneuten moeten wij ons leren verplaatsen in mensen die níet technisch zijn. Enpuls heeft daar veel ervaring mee.”
Hoe gaan lokale communities de energietransitie versnellen? “Onze slimme software zorgt ervoor dat consumenten eerder geneigd zijn in duurzame energiesystemen in de eigen gemeenschap te investeren. Ze krijgen zowel individueel en als groep beter inzicht in hun verbruik. Ook kunnen ze kosten besparen. Onder andere door minder van het grotere energienetwerk gebruik te maken, of te helpen de genoemde pieken te verminderen.
Via onze apps komen mensen vervolgens met elkaar in contact en wisselen tips uit om energie te besparen. Enige groepsdruk kan daarbij van pas komen! Sociale cohesie stimuleert de wil om te veranderen sneller dan een grote energiemaatschappij dat kan.”
“Over een jaar willen we op twee plaatsen in gebieden van netbeheerder Enexis lopende projecten hebben. Dat helpt ons om de economische en sociale waarden van onze tools duidelijk te maken aan participanten. Daarnaast willen we aan Enexis demonstreren hoe het net beter benut kan worden, zonder te investeren of ‘nee’ te moeten verkopen tegen meer zonnepanelen. De kennis die we tijdens deze projecten opdoen, gaan we zeker meenemen naar de andere landen waar we actief zijn.”
Meer weten en samen de energie-transitie vorm geven?
Neem een kijkje op de website van i.Leco.
Het concept: boeren dragen bij aan energietransitie. Beregenen Op Zon stimuleert het gebruik van een technische toepassing waarmee boeren zelf opgewekte zonne-energie direct kunnen gebruiken voor de installatie om het land mee te beregenen.
Ontwikkelaars van zonneprojecten moeten meer gestimuleerd worden om zonnepanelen op bedrijfsdaken te leggen, in plaats van op landbouwgrond. Zonnepanelen op bedrijfsdaken zijn in 2020 vanuit maatschappelijk oogpunt namelijk wenselijker dan panelen op landbouwgrond. Dat blijkt uit een vergelijkend onderzoek van Berenschot en Kalavasta in opdracht van Enpuls, onderdeel van Enexis Groep.
Hoe houden we de maatschappelijke kosten zo laag mogelijk, zodat we in 2030 vier keer zoveel duurzame stroom kunnen opwekken als nu?
Hoe zorg je ervoor dat het elektriciteitsnet in landelijke gebieden op een zonnige dag niet overbelast raakt door alle zonnestroom die boeren opwekken?
i.Leco ontwikkelt slimme software die het mogelijk maakt om zelf opgewekte stroom te gebruiken waar de vraag is. Tijd voor een folluw-up met deze winnaar van de Enpuls Challenge.
Een interview met de oprichter van Sobolt, Jeroen van Zwieten: ‘Met de hulp van Enpuls kan onze technologische innovatie echt het verschil maken.'
Nieuw leven voor transport over het water: CityBarge. Een van de drie winnaars van de Enpuls Challenge 2020 vertelt meer over hun innovatieve concept. Dé oplossing voor schonere binnensteden in 2025 ligt in handen van CityBarge en daar gaat Enpuls ze bij helpen.
Hoe ziet ons land er in 2120 uit? Universiteit Twente kwam met positieve boodschap over het toekomstige Nederlands landschap.
Een nieuwe kandidaat voor energieopslag: ijzerpoeder. Wordt dat dé batterij van de toekomst? We vertellen erover in de blogserie met lichtpunten; positief nieuws over de energietransitie.
De winnaars van de Enpuls Challenge zijn bekend! Tarnoc, een volledig elektrische, enorm efficiënte verwarmingsketel. CityBarge, een uitgekiend transportsysteem voor in de stad met kleine, elektrische boten, kanalen en grachten hergebruiken. En #iLeco, slimme software waarmee buurten en bewoners zoveel mogelijk hun zelf opgewekte #energie kunnen gebruiken.
Enpuls Challenge winnaar Tarnoc over hun uitvinding: ‘Onze turbineketel maakt duurzame verwarming op korte termijn mogelijk’