'Het stukje met de dodo vond ik heel grappig, dat hij terugkwam als huisdier'

“De eerste keer dat ik Koffiedik luisterde, was ik blij verrast. Vooral de muziek sprak mij aan, hoe je met geluid zo veel gevoel kan overbrengen. Het was niet te informatief, alles wordt juist speels gebracht. Hierdoor ga je veel sneller mee in het verhaal. Ook de afwisseling tussen de verschillende verhalen maakte het extra leuk om naar te luisteren. Wat mij is bijgebleven? Het stukje met de dodo vond ik heel grappig, dat hij terugkwam als huisdier.”

'Mijn toekomstbeeld ziet er rooskleurig uit'

Annebel heeft op basis van het idee achter Koffiedik een heel eigen kijk op de toekomst. Echter zit er een verschil tussen hoe ze denkt dat de toekomst eruit gaat zien en haar hoopvolle beeld voor de toekomst. Ze vertelt meer over haar visie voor een hoopvolle toekomst. Want zeg nou eerlijk, wie kijkt daar niet naar uit?

'Het begint bij de klimaatverandering'

“Het begint bij de klimaatverandering”, aldus Annebel. “We kunnen niet anders dan snel handelen. In de stad van 2104 staat energie centraal op een ethisch verantwoorde manier. Waar nu een omschakeling gaande is, is het in de toekomst lastig voor te stellen dat de energievoorziening ooit anders is geweest. Geen commerciële bedrijven die de richting bepalen, maar de overheid. De energieontwikkeling draait niet meer om het verdienmodel. Waar de focus dan op ligt? Een zo laag mogelijke impact op de natuur. En aangezien het mijn hoopvolle toekomst is, kies ik natuurlijk voor klimaatneutraal.”

In Annebel’s beeld van de toekomst groeien de steden, waarna alles kleiner en lokaal wordt. Het leven wordt compacter, minder gehaast. Reizen wordt minder belangrijk. Mensen vinden geluk in hun directe omgeving en voelen meer verbintenis met elkaar.

'Steden worden groener'

“Steden worden groener en de inwoners worden hierbij nauw betrokken. Gemeenschap en natuur spelen een belangrijke rol. We kunnen veel van elkaar leren door alleen al te luisteren. De creatieve innovaties blijven komen, mensen werken samen en inspireren elkaar. Tegen die tijd spreken we daadwerkelijk van een circulaire economie.” Een hoopvolle blik? “Jazeker, maar ik kijk er nu al naar uit.”

Maurijn 1.jpg
Blog
Wat vindt één van de bedenkers van Koffiedik er zelf van?

Bestaat de ideale oplossing in de toekomst van de energietransitie? Laat je inspireren door Koffiedik. Voor iedereen geïnteresseerd in duurzaamheid en verandering een must hear. Hoe ervaart medebedenker en Enusualexplorer Maurijn de Heus het luisteren zelf?

Europese vlag
Visie
Clean Energy Package: het belang voor decentrale overheden

Wij hebben onderzoek gedaan naar het Clean Energy Package, een wetgevingspakket van de Europese Unie om de energietransitie te versnellen.

Dodo
Blog
Hoorspel Koffiedik prikkelt de verbeelding

Enpuls en kunstenaarscollectief Sun City hebben samen zes bijzondere muzikale vertellingen gemaakt over de stad van de toekomst in het hoorspel Koffiedik! Gebruik je verbeelding en ervaar: ‘het kan anders’.

ARE-YOU-READY- Enusual.gif
Trend
Enusual

Enusual is een beweging voor likeminded professionals die zich bezighouden met duurzaamheid en verandering. Enusual inspireert met toepasbare oplossingen, stimuleert nieuw denken en creëert ruimte om te dromen. De beweging prikkelt in inhoud en vibe en is alles wat je niet had verwacht.

Dodo
Blog
Hoorspel Koffiedik prikkelt de verbeelding

Enpuls en kunstenaarscollectief Sun City hebben samen zes bijzondere muzikale vertellingen gemaakt over de stad van de toekomst in het hoorspel Koffiedik! Gebruik je verbeelding en ervaar: ‘het kan anders’.

171006 2951
Persbericht
Enpuls Warmte Infra betrokken bij drie proeftuinen

Het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) heeft 19 nieuwe wijken aangewezen als proeftuin aardgasvrije wijken. Bij 3 wijken is Enpuls Warmte Infra betrokken. Het gaat om wijken in Deventer, Roermond en ’s-Hertogenbosch. Het doel is om per gemeente ongeveer 500 bestaande woningen op termijn aardgasvrij of aardgasvrij-ready.

Koffiedik Logo
Trend
Hoorspel Koffiedik

Dit is Koffiedik! Een spannend zesdelig hoorspel over een onvermijdelijke toekomst. Nederland 2104. Met in iedere aflevering een nieuw verhaal - van een spraakmakende schrijver - dat zich afspeelt in de stad van de toekomst.

Jongetje Dat In De Plas Springt
Trend
TrendPuls 4 - Klimaatadaptie

Het tegengaan van de opwarming van de aarde alleen is niet de oplossing. In TrendPuls 4 lees je alles over klimaatadaptie. Trends, innovaties en onze visie daarop.

Schermafbeelding 2020 06 30 Om 09.21.50
Blog
Prognoseatlas geeft waardevolle inzichten over elektrisch vervoer

Hoe weet je als gemeente waar en wanneer de komende jaren oplaadpunten voor elektrisch vervoer nodig zijn? Check de Buurtprognose!

afbeelding home - logo wit.jpg
Trend
Enpuls Challenge

Wie bedenkt dé oplossing voor nieuwe energie? Ga jij de uitdaging aan? Dien dan vanaf nu tot en met uiterlijk 30 april je product, dienst, instrument, organisatie of ander briljant concept in op één van de vier uitdagingen en maak kans op uitgebreide ondersteuning van Enpuls.

Parkeetplaats met laadpalen
Webinar
Laadpalen overbezet in ruim 1 op de 3 Nederlandse buurten

Bezitters van een elektrische auto grijpen steeds vaker mis bij de publieke laadpaal. Wat is hieraan te doen? Hoe kun je als gemeente ervoor zorgen dat de bezitters van stekkerauto’s altijd kunnen laden? Bekijk voor het antwoord op deze vragen de webinar gehouden op donderdag 5 november terug.

Parkvanmorgen Vierkant Overview
Blog
Verwondering in het Park van Morgen

Ermi van Oers wil de relatie tussen mens en natuur versterken. Met energie als een levend proces.

thumbnail youtube enusual.png
Video
Terugblik enusual 2019
Persbericht Warmtenet
Persbericht
Nieuwe stap in ontwikkeling duurzaam warmtenet binnenstad Maastricht

De gemeente Maastricht, Universiteit Maastricht en Enpuls (onderdeel van Enexis Groep) hebben vandaag een overeenkomst ondertekend om gezamenlijk onderzoek te doen naar de geschiktheid van de ondergrond van het centrum voor de ontwikkeling van een grootschalig duurzaam warmtenet.

778108306
Persbericht
Enpuls helpt gemeenten met maatregelpakketten voor verduurzaming van wijken
Trendpuls3_voorkant.jpg
Trend
TrendPuls 3 - Emotie
Energiebesparing
Blog
Zet energiebesparing op 1

'Zet in op isoleren, iedereen in de wachtstand levert sowieso geen versnelling op. Lees meer over individuele energiebesparing.

warmtenet - 2 buizen plus mensen.jpg
Download
Whitepaper Vaart maken met warmtenetten