Installatiegroep Breman

Bij wie een beetje bekend is in de installatiebranche doet de naam Breman al snel een belletje rinkelen. Het familiebedrijf uit Genemuiden bestaat zo'n 95 jaar en is met circa 1.800 medewerkers, verspreid over 28 vestigingen, één van de grootste installateurs van ons land. Duurzaamheid speelt Breman al jaren een centrale rol in de bedrijfsvoering, getuige ook de doelstelling die eerder werd uitgesproken: energiepositief zijn in 2025. Dat doet het bedrijf stapje voor stapje, vertelt Manager Kenniscentrum Energietransitie Mark Sprenkels. En zo kijkt hij ook naar de enorme opgave om binnen dertig jaar miljoenen woningen in Nederland van het aardgas te krijgen. Stapje voor stapje dus. En de hybride warmtepomp kan daarbij helpen.

Naar duizenden hybride warmtepompen per jaar

‘We installeren er nu een paar honderd per jaar. Dat zijn er al veel meer dan enkele jaren geleden, maar het is natuurlijk nog lang niet genoeg om voldoende Nederlandse woningen duurzaam te krijgen. Als Breman hebben we de ambitie om dit aantal snel te vertienvoudigen. Daarvoor hebben we grofweg twee dingen nodig: een betere businesscase en een duidelijker verhaal’, aldus Sprenkels. Maar daarover zometeen meer. Eerst het antwoord op de vragen wat een hybride warmtepomp nu eigenlijk is en voor welk type woningen dit een duurzaam alternatief kan zijn. Als tussenstap of als permanente oplossing.

De hybride warmtepomp

Qua technologie verschilt de hybride warmtepomp weinig van zijn full electric broertje. Het apparaat haalt thermische warmte uit de buitenlucht en verspreidt die via de vloerverwarming, radiatoren of luchtroosters in de woning. De meeste dagen van het jaar kan de hybride warmtepomp deze taak aan. Maar - en nu komt het verschil - het apparaat werkt nauw samen met de cv-ketel. Is het buiten kouder dan ongeveer vijf graden, dan springt de cv-ketel bij. Dat gaat overigens volledig automatisch.

Dan die andere vraag: welk type woningen komen eigenlijk voor een hybride warmtepomp in aanmerking? Volgens Sprenkels gaat het om huizen die vanaf de jaren 70 zijn gebouwd. ‘Daarmee kun je met een hybride warmtepomp al een mooie duurzame stap maken. Zeker nog niet aardgasvrij, maar al wel een CO2-reductie van enkele tientallen procenten per jaar. Een woning moet in dat geval op een bepaald niveau geïsoleerd zijn. Oudere woningen zijn wat dat betreft minder geschikt, tenzij er in de afgelopen twintig jaar al wat is gedaan aan de grootste koude-lekken. Dubbelglas, spouwmuurisolatie en een kierdichting bijvoorbeeld.’

Volledig aardgasvrij nog brug te ver

Dat de hybride warmtepomp lange tijd niet echt als optie werd gezien, is volgens Roy Roessink goed te verklaren. Hij is Programmamanager warmtepompen bij Enpuls, een onafhankelijke organisatie met businessdenkers en conceptontwikkelaars die zich richt op het versnellen van de energietransitie. ‘De focus lag tot nu toe steeds op de eindoplossing, volledig aardgasvrij met onder meer all electric warmtepompen en warmtenetten. Die investeringen blijken voor veel huishoudens en gemeenten alleen nog net een stap te ver en dat zorgt voor vertraging. Wel hebben we met elkaar afgesproken dat in 2030 minimaal 1,5 miljoen woningen duurzaam worden verwarmd. Als Enpuls zien wij de hybride warmtepomp als ideaal middel om voor huishoudens de drempel te verlagen en alsnog met elkaar de hoge ambities te halen.’

Aan Breman zal het in ieder geval niet liggen. Het installatiebedrijf heeft honderden medewerkers in dienst die de technologie van de hybride warmtepomp onder de knie hebben. ‘Die verschilt overigens niet zo wezenlijk veel van de traditionele cv-ketel. Ook dat is een flink voordeel. Dit betekent namelijk dat vrijwel elk installatiebureau hiermee aan de slag kan gaan, of je nu eenpitter bent of zoals Breman actief met een landelijk dekkend netwerk’, aldus Sprenkels. Grote vraag is dan natuurlijk waarom de verkoop van hybride warmtepompen niet snel toeneemt?

Een beter verhaal

Op de eerste plaats is het een kwestie van beeldvorming. Sprenkels: ‘Als de warmtepomp al een keer in het nieuws komt, dan is het meestal vanwege geluidsoverlast en of een tegenvallend rendement (zie kader). Wij hebben de afgelopen jaren vele duizenden van deze warmtepompen geïnstalleerd en die doen uitstekend hun werk. Er zijn woningen met een hybride warmtepomp, waar het gasverbruik met maar liefst tachtig procent is gedaald. Mits goed berekend en geïnstalleerd zijn er geen klachten. Ja, een warmtepomp maakt een licht zoemend geluid, maar als 'ie op de juiste plaats staat heb je daar geen last van.’

Rendement van de hybride warmtepomp

Hybride warmtepompen verminderen het gasverbruik van woningen met bijna zeventig procent. Dat blijkt uit een onderzoek dat is uitgevoerd in opdracht van Ondernemend Nederland. Ook Enpuls werkte hier aan mee. De praktijk wijst uit dat hybride warmtepompen ongeveer twee derde van de cv-warmtevraag van woningen invullen. Bijkomend voordeel: de toename in de netbelasting is beperkt. Op koude dagen is de afnamepiek voor een groep huizen van gemiddelde grootte (150 tot 200 m²) net boven de 1 kW per woning. Van all-electric woningen ligt die piekbelasting dubbel zo hoog.

‘Bij Breman gaan we graag het gesprek aan met onze klanten over de hybride warmtepomp’, zegt Sprenkels. ‘Het gaat erom dat je klanten meeneemt in het verhaal. Dat deze oplossing leidt tot een lagere energierekening, zonder in te boeten op comfort. En als iemand toch blijft aanhikken tegen de investering van een warmtepomp, dan adviseren we in ieder geval om te kiezen voor een cv-ketel die hybride-ready is. Dan kan in een later stadium alsnog de hybride warmtepomp worden aangesloten, zonder al teveel gedoe.’

Kosten worden minder

Naast beeldvorming is ook de businesscase nog een punt van zorg. De aanschafkosten van een hybride warmtepomp schommelen zo tussen de 3.500 en 5.000 euro, dat is inclusief btw en installatie. Huishoudens kunnen subsidie aanvragen (zie kader), maar zelfs dan liggen de kosten ongeveer twee keer hoger dan bij een traditionele cv-ketel. Daar hikken heel wat klanten tegenaan, vertelt Sprenkels.

‘De prijs van een hybride warmtepomp moet naar beneden, dat realiseren ook de fabrikanten. Daarvoor is innovatie en schaal nodig. Tegelijkertijd moeten wij er als installateurs ook op hameren dat huishoudens hiermee aanzienlijk op hun energierekening besparen’, aldus Sprenkels. Die daar nog een belangrijk aspect aan wil toevoegen. ‘Het gaat in de discussies over dit soort groene maatregelen vaak over de terugverdientijd. Ik wil 'm omdraaien: wat zijn de kosten als we het niet doen? Als we woningen niet sneller verduurzamen? Met wat voor enorm probleem zadelen we onze kinderen en kleinkinderen dan op? Zo bekeken is de investering van een hybride warmtepomp ineens helemaal niet zo hoog meer.’

Wat kost een hybride warmtepomp?

Hybride warmtepomp             Prijs                  Subsidie 
Zonder cv-ketel               € 3.500 - € 5.000   € 1.500 - € 1.800 
Met cv-ketel                    € 4.500 - € 6.800   € 1.500 - € 1.800

Luister ook de podcastaflevering

John van Schagen gaat in deze aflevering in gesprek met Claudia Reiner, vice-voorzitter van Techniek Nederland en Roy Roessink, Programmamanager Warmtepompen bij Enpuls. Ook Claudia Reiner ziet een belangrijke rol weggelegd voor de warmtepomp. Volgens Roy Roessink van Enpuls zijn daarbij duidelijk kaders van de overheid nodig om in geleidelijke stapjes afscheid te gaan nemen van de cv-ketel.

200203 4145
Podcast
Podcast: Lang leve de hybride warmtepomp
Enexis Group
Nieuwsbericht
Enexis Groep focust op kerntaken om energietransitie optimaal te realiseren
Woonwijk
Blog
Hybride warmtepomp: dé sleutel om de energietransitie op gang te brengen

Enpuls ziet een belangrijke rol voor de hybride warmtepomp in de energietransitie. Hoe je als gemeente het gebruik ervan kunt stimuleren, lees je in deze blog.

Slimme wijken presentatie
Persbericht
Enpuls helpt gemeenten met maatregelpakketten voor verduurzaming van wijken

Enpuls heeft in samenwerking met voorlichtingsorganisatie Milieu Centraal een praktisch proces en ondersteunende middelen ontwikkeld voor een collectieve wijkaanpak: de Slimme Wijken Aanpak. Daarin staat een stap-voor-stap benadering met isolatiemaatregelen centraal. De Slimme Wijken Aanpak wordt kosteloos aangeboden aan gemeenten en hun energieloketten.

Shutterstock 1366579751
Visie
Een succesvolle start met collectieve wijkaanpak

In 2050 moet Nederland aardgasvrij zijn. De gemeenten staan voor een grote opgave om wijkgericht en planmatig te verduurzamen. Maar waar begin je?

Warmtepompp
Visie
Hybride warmtepomp als alternatief voor aardgas

Hoe zorgen we ervoor dat alternatieven voor de cv-ketel, zoals warmtepompen, terrein gaan winnen? En populairder worden?

778108306
Blog
Eerste gemeenten aan de slag met Slimme Wijken Aanpak

Aardgasvrij in 2050 is de stip aan de horizon, maar nu al kunnen woningen aardgasvrij-ready worden gemaakt. Om beleidsmakers en programmaverantwoordelijken bij deze uitdaging te ondersteunen, lanceerde Enpuls in 2020 de Slimme Wijken Aanpak (SWA).

Overleg Slimme Wijken Aanpak
Blog
Maak een succesvolle start met de slimme wijken aanpak in jouw gemeente

Hoe maak je een vliegende start met de warmtetransitie in jouw gemeente? In welke wijken zit de meeste potentie rondom energiebesparing en duurzaamheid? En hoe krijg je hier groepen woningeigenaren sneller in beweging, zodat je klimaatafspraken uiteindelijk kunt waarmaken?

Huis met energielabel
Visie
Energiebesparing als startpunt van de transitie

Het mooie van energiebesparing is dat de woningeigenaar er vandaag al mee kan beginnen.

Wijk (1)
Podcast
Een duurzame wijkaanpak, zo krijgen we woningen van het gas af
Een Circulaire Energietransitie Van De Gebouwde Omgeving
Overige
Een circulaire energietransitie van de gebouwde omgeving
Stel Op Bank Met Koffie
Blog
Hoe gewild is de warmtepomp

Honderd mensen, honderd overtuigingen. Hoe zorgt een installateur, woningcorporatie of gemeente ervoor dat mensen kiezen voor een warmtepomp. Een klantreis biedt inzicht. En geeft houvast.

Warmtepomp
Blog
'Mijn ketel vervangen doe ik pas als hij echt kapot is'

We interviewden 30 woningeigenaren over hun bereidheid om een hybride warmtepomp aan te schaffen. In deze blog kom je meer te weten over wat mensen doen als de cv-ketel het plotseling begeeft.

Poster Slimme Wijken Aanpak
Visie
Fvd Installateur
Podcast
Thuis aan de slag met verduurzamen
Parkeetplaats met laadpalen
Webinar
Laadpalen overbezet in ruim 1 op de 3 Nederlandse buurten
Woonplan Ontdekkingstocht
Blog
Woonplan: de ontdekkingstocht naar een gebruiksvriendelijke tool
Met Een Humoristisch Kaartspel De Energietransitie Inclusiever Maken
Blog
Met een humoristisch kaartspel de energietransitie inclusiever maken

Op weg naar de energietransitie vormt het creëren van maatschappelijk draagvlak één van de grootste uitdagingen. Daarbij is het opvallend dat in de wijken die als eerst van het gas af moeten, vaak mensen wonen die het verst van de energietransitie afstaan.