In totaal zijn 30 woningeigenaren geïnterviewd door heel Nederland. De inzichten die dit onderzoek hebben opgeleverd, delen we in een serie blogs. In deze blog van Yvonne Boerakker kom je meer te weten over wat mensen doen als de cv-ketel het plotseling begeeft.

Wat doen mensen als hun ketel het plots begeeft? 

Je herkent het misschien wel…  het is een koude vrijdagavond in september en je denkt ‘laten we toch maar weer eens de verwarming aan doen’. Maar dan kom je tot de ontdekking dat er iets mis is met de cv-ketel: wat doe je dan? Je belt met spoed een monteur en zorgt dat je zo snel mogelijk weer in de warmte zit!

'Hij moet wel echt goed kapot zijn, want anders laat ik hem repareren.' - woningeigenaar

Uit ons onderzoek blijkt dat 27% van de cv-ketels afgelopen drie jaar ongepland zijn vervangen. Als de cv-ketel niet meer gerepareerd kan worden, besluiten veel woningeigenaren, logischerwijs, een nieuwe cv-ketel te laten installeren. Veel installateurs adviseren dat ook. Een installateur gaf aan: 'Het allerbelangrijkste is dat we de klant zo snel mogelijk uit de kou willen hebben. Dat staat bij de monteur voorop. Mensen moeten wel geïnformeerd worden over de mogelijkheden die ze hebben.'

Niet bewust van duurzame mogelijkheden

Wanneer de cv-ketel niet meer gerepareerd kan worden, is de woningeigenaar zich vaak niet bewust van alternatieve duurzame verwarmingsmogelijkheden. Daarbij is de urgentie hoog! Er moet eerst warmte zijn in huis. Dit resulteert in de meeste gevallen in het installeren van een nieuwe cv-ketel, want dat is bekend voor zowel de woningeigenaar als de installateur én is het gemakkelijkst om te vervangen. En het is vaak de goedkoopste optie. Woningeigenaren gebruiken veelal het argument dat een nieuwe ketel weer 15 jaar mee gaat en dat Nederland dan toch nog niet afgesloten is van het aardgas.

'We hebben er een investering voor over, maar het moet ook betaalbaar zijn. Ik ga er zeker niet al mijn spaargeld in stoppen. Het moet me wel het comfort opleveren dat ik had, of het moet beter worden.' - woningeigenaar

Onderhoud logisch moment voor bewustwording

Idealiter maak je woningeigenaren al voordat de cv-ketel kapot gaat bewust van hun opties. Op die manier komt de woningeigenaar terecht in de klantreis van een geplande vervanging; woningeigenaren gaan vooraf nadenken over wat ze willen als hun ketel aan vervanging toe is. Er komt dus een plan, ook al is het exacte moment van de vervanging niet vastgelegd. Een geschikt moment om bewustwording te creëren is tijdens een onderhoudsbeurt van de huidige cv-ketel. Een groot percentage van de woningeigenaren (58%) heeft namelijk een servicecontract en dus op regelmatige basis contact met een installateur over de status van hun cv-ketel.

'Ze komen dan controleren en je hebt geen onderhoudskosten. Ik heb een keer meegemaakt dat de ketel het niet deed op eerste Kerstdag. Dan komen ze gelijk en ik hoefde alleen de materiaalkosten te betalen. Het geeft me een veilig gevoel.' - woningeigenaar

Tijdelijke ketel als tussenoplossing

Maar advies geven tijdens de onderhoudsbeurt gebeurt op dit moment vrijwel niet. En bij een ongeplande vervanging is de urgentie hiervoor te hoog. Het aanbieden van een tijdelijke ketel bij een ongeplande vervanging zou een uitkomst zijn, zodat er tijd gewonnen wordt om een plan te maken voor een nieuw systeem. Daarmee creëer je toch weer ruimte voor het overwegen van alternatieven, eigenlijk een 'geplande vervanging' dus. Alleen niet aan het einde van de levensduur van de ketel, maar aan het einde van de lease-periode. 

Installateur heeft cruciale rol

Opnieuw blijkt hier dat de installateur een cruciale rol heeft: zonder een overtuigde installateur die vervanging aankaart voordat het urgent is, komt de hybride warmtepomp er echt niet. Woningeigenaren gaan af op het advies en de expertise van de monteur die ze kennen. Met die professionals hebben we nu dan ook intensief contact. We gaan hier grote stappen maken! 

50 Gradentest (3)
Concept
50-gradentest

Is jouw huis geschikt voor een (hybride) warmtepomp? De 50-gradentest geeft inzicht. Standaard staan cv-ketels afgesteld op 80 °C, dat is vaak niet nodig. Door je cv op 50 °C te zetten, sla je twee vliegen in één klap. Je bespaart energie en weet meteen of je huis geschikt is voor een warmtepomp, of dat eerst meer isolatie nodig is.

Shutterstock 1037714281 Bewerkt
Persbericht
Aardgas vervangen door zonnewarmte
Fvd Installateur
Podcast
Thuis aan de slag met verduurzamen
Tarnoc1
Blog
Tarnoc: ‘Onze turbineketel maakt duurzame verwarming op korte termijn mogelijk’
Ileco Header2
Blog
i.Leco: ‘Wij maken energiegebruik persoonlijk’
Woonplan Overview
Concept
Woonplan

Het Woonplan voorziet, nog vóór de sleuteloverdracht, in gratis online advies over hoe je je toekomstige woning kunt verduurzamen door het nemen van energiebesparende maatregelen.

Stel Op Bank Met Koffie
Blog
Hoe gewild is de warmtepomp

Honderd mensen, honderd overtuigingen. Hoe zorgt een installateur, woningcorporatie of gemeente ervoor dat mensen kiezen voor een warmtepomp. Een klantreis biedt inzicht. En geeft houvast.

Warmtepompp
Visie
Hybride warmtepomp als alternatief voor aardgas

Hoe zorgen we ervoor dat alternatieven voor de cv-ketel, zoals warmtepompen, terrein gaan winnen? En populairder worden?

Duurzaam Wonen
Visie
Naar een duurzame woning

Een duurzame woning moet niet alleen vanzelfsprekend zijn, maar het moet ook persoonlijker, makkelijker en sneller kunnen.

Huis met energielabel
Visie
Energiebesparing als startpunt van de transitie

Het mooie van energiebesparing is dat de woningeigenaar er vandaag al mee kan beginnen.

Podcast Yvonne
Podcast
Hoe laten we woningeigenaren verduurzamen?
Green deal
Persbericht
Installatiebranche en overheid sluiten Green Deal

De komende vijf jaar worden 6.000 monteurs opgeleid die warmtepompen gaan plaatsen en onderhouden.

Grains During Sunset
Blog
Duurzame warmte als nieuwe nutsvoorziening

Duurzame warmte; hoe krijgen we dat in Nederland voor elkaar? "Samen in plaats van ieder voor zich. Op die manier krijgen we de warmtetransitie van de grond!” Lees het volledige interview met Kees van Daalen.

Woningen verduurzamen.jpg
Blog
Woningen verduurzamen? Iedereen kan meedoen!

Duurzaam verwarmen wordt de standaard. Toch is het voor particuliere woningeigenaren nog niet zo gemakkelijk om maatregelen te nemen.

Huis aardgasvrij
Blog
Enpuls zet in op aardgasvrij

Goed voorbeeld doet volgen. Dat geldt ook voor het verduurzamen van woningen. Daar liggen volgens Yvonne Boerakker nog veel kansen om de energietransitie te versnellen.

warmtenet - 2 buizen plus mensen.jpg
Download
Whitepaper Vaart maken met warmtenetten
Energiebesparing
Blog
Zet energiebesparing op 1

'Zet in op isoleren, iedereen in de wachtstand levert sowieso geen versnelling op. Lees meer over individuele energiebesparing.

Shutterstock 1695754435
Blog
Vier inzichten & randvoorwaarden voor een succesvol warmtenet