‘Een onvermijdelijke utopie’

In elke aflevering kun je luisteren naar de belevenissen van een bepaald personage die in dezelfde, niet bij naam genoemde, fictieve stad woont, in het jaar 2104. “Je hoort de stemmen van de toekomst,” vertelt de regisseur, Jeek ten Velden van Sun City, die samen met zijn collega’s Ivo Schot en Frank van Kasteren de muziek en geluiden componeerde. “De verhalen zijn geschreven in de ik-vorm, dus je maakt alles mee door de ogen van het personage.”

Ontmoeting wordt samenwerking

De makers van Sun City ontmoette Maurijn de Heus, Explorer bij Enpuls (“Ik kijk naar de toekomst van energie en duurzaamheid”) vorig jaar op Enusual, het jaarlijkse evenement van Enpuls over de toekomst. Ze ontdekten dat ze, los van elkaar, al bezig waren met het creëren van verhalen over de toekomst en besloten hun krachten te bundelen.

Omwenteling

“Samen met Sun City en collega Jessie Harms hebben we een wereld gecreëerd, een toekomst die we wensen en verwachten,” vertelt Maurijn. Daarin is wat hen betreft in ieder geval ruimte voor de natuur en voor inclusiviteit, het idee dat mensen de diversiteit in elkaar omarmen.

Impliciet wordt duidelijk dat er wat heel groots gebeurd is. Een reeks rampen met diepe, ingrijpende impact, die voor een omwenteling naar een duurzamere maatschappij hebben gezorgd.

Geen zoete wereld

Zes scenarioschrijvers hebben de scripts geschreven. Jeek benadrukt dat ze schrijvers met diverse achtergronden gezocht hebben, omdat ze geloven dat in de stad van de toekomst diversiteit vanzelfsprekend is. Daarin is de witte heteroseksuele man dus niet meer het beginpunt. 

“Ze waren vrij verhalen te schrijven die ze wilden over die stad in de toekomst,” vertelt Jeek. De duurzame elementen zijn een gegeven, op de achtergrond. “We wilden geen opgeheven vingertje. De personages hebben hele gewone problemen en worstelen met emoties als angst, schuld, woede en verlangens, net als nu. Alleen tegen de achtergrond van een duurzame wereld. Maar het is nog steeds geen ideale wereld.” 

Verbeelding laten spreken

De schrijvers kregen de opdracht om beeldend te schrijven, maar niet te concreet te worden. De bedoeling is namelijk dat je als luisteraar zelf je verbeelding laat spreken. Verbeelding is dit jaar ook het thema van het event Enusual (red. 4 & 5 november, Crossing Borders).  

“Ik hoop dat je door de hoorspelen geraakt wordt,” zegt Maurijn. “Dat je fantasie na afloop met je aan de haal gaat en na gaat denken over hoe je wil dat we in de toekomst met elkaar omgaan en hoe de omgeving eruit ziet. Doordat je geprikkeld wordt, is het makkelijker je te laten verlokken tot een duurzame toekomst.”

“In de verhalen zit wel het besef dat de dingen die we nu doen, zoals vliegen en vlees eten, niet per se vanzelfsprekend zijn,” reageert Jeek. “We wilden graag de gedachte aanwakkeren: het kan allemaal anders.” 

Fictie in podcast

De verhalen beschrijven een “onvermijdelijke utopie”, zeggen beide makers. Koffiedik vonden ze een pakkende titel. En tegelijk: een voedzame bodem waar wat op kan groeien. Gedachten bijvoorbeeld, die je als koffiedik kunt laten bezinken. Bovendien: Normaal kijk je koffiedik, nu luister je het.  

Fictie hoor je nog weinig in podcasts en een muzikale vertelling is al helemaal bijzonder. “Volgens mij is het te gek geworden”, glimlacht Jeek. “Het mooiste dat ik in mijn werkzame leven heb gedaan,” zegt Maurijn, stralend. Bijzonder aan dit project was de intensieve samenwerking tussen een organisatie en een kunstenaarscollectief.

Jeek: “Meestal krijgen we een opdracht en doen de uitvoering dan verder zelf.” Maurijn: “In het begin vroeg ik me wel af of we ons er inhoudelijk mee mochten bemoeien, maar ik merkte dat al snel dat Sun City daar wel voor openstond. We hebben beide hetzelfde doel en geloven in hetzelfde middel: verhalen vertellen.”

Kwestie van gevoel

Ze kozen voor deze bijzondere vorm, omdat, zegt Maurijn: “Geluid gaat niet via je hoofd, maar direct naar je hart. En duurzaamheid begint ook in je hart, niet in je hoofd met techniek of regeltjes.” 

Jeek vult aan: “We wilden geen appel doen op de ratio. Gesprekken over cijfers en statistieken verzanden vrijwel altijd in irrelevante details. Het maken van een duurzame keuze begint bij de wens om in een duurzame wereld te willen leven.”

Gespreksstarter

Toch benadrukt hij: “We zijn niet zo naïef dat we denken dat alles vanzelf goedkomt met de aarde. We moeten ook gesprekken gaan voeren over oplossingen.” De eerste twee hoorspelen zijn nu al op Apple Podcasts, Spotify en Google Podcasts en op www.koffiedikluisteren.nl te beluisteren.

Ook staan ze op het programma op Enusual als onderdeel van het Crossing Border/ Border Sessions festival op 4 en 5 november. Dan zullen ook  ‘koffietafelgesprekken’ plaatsvinden over de verhalen met experts, kunstenaars en wetenschappers. Daarnaast krijgt de Enusual-community de vraag om mee te praten over de verhalen en zelf met ideeën te komen.  

Op het eind van het eerste hoorspel klinken de woorden:

‘De dodo houdt haar kopje schuin.
Ik knik terug en scheep in. Dag dodo!’

Maurijn 1.jpg
Blog
Wat vindt één van de bedenkers van Koffiedik er zelf van?

Bestaat de ideale oplossing in de toekomst van de energietransitie? Laat je inspireren door Koffiedik. Voor iedereen geïnteresseerd in duurzaamheid en verandering een must hear. Hoe ervaart medebedenker en Enusualexplorer Maurijn de Heus het luisteren zelf?

Europese vlag
Visie
Clean Energy Package: het belang voor decentrale overheden

Wij hebben onderzoek gedaan naar het Clean Energy Package, een wetgevingspakket van de Europese Unie om de energietransitie te versnellen.

Dodo
Blog
In gesprek met Annebel

De stad van de toekomst, Koffiedik zet je aan het denken. Het daagt je uit je eigen verbeelding op deze toekomst los te laten. Zo ook voor Annebel (21), studente aan de technische universiteit in Eindhoven.

afbeelding home - logo wit.jpg
Trend
Enpuls Challenge

Wie bedenkt dé oplossing voor nieuwe energie? Ga jij de uitdaging aan? Dien dan vanaf nu tot en met uiterlijk 30 april je product, dienst, instrument, organisatie of ander briljant concept in op één van de vier uitdagingen en maak kans op uitgebreide ondersteuning van Enpuls.

Headerbeeld Enusual2
Blog
Meld je aan voor Enusual 2020 op 15 december

Als je reist, ontdek je. Ontstaat er een bepaalde magie en kun je je volledig overgeven aan je fantasie. Neem in dit thema op 15 december van 15.00 tot 16.30 deel aan hét jaarlijkse event van Enusual. Meld je alvast aan.

171006 2951
Persbericht
Enpuls Warmte Infra betrokken bij drie proeftuinen

Het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) heeft 19 nieuwe wijken aangewezen als proeftuin aardgasvrije wijken. Bij 3 wijken is Enpuls Warmte Infra betrokken. Het gaat om wijken in Deventer, Roermond en ’s-Hertogenbosch. Het doel is om per gemeente ongeveer 500 bestaande woningen op termijn aardgasvrij of aardgasvrij-ready.

Greenhouse
Persbericht
Tuinders in West-Brabant willen 100.000 ton CO2 per jaar besparen

De tuinders van Energie Cluster Steenbergen en Nieuw Prinsenland slaan de handen ineen met Enpuls Warmte Infra en SUEZ ReEnergy. De partijen tekenen een intentieverklaring om de restwarmte en CO2 die vrijkomt bij de verbranding van niet recyclebare afvalstromen in te zetten in de kassen.

Jongetje Dat In De Plas Springt
Trend
TrendPuls 4 - Klimaatadaptie

Het tegengaan van de opwarming van de aarde alleen is niet de oplossing. In TrendPuls 4 lees je alles over klimaatadaptie. Trends, innovaties en onze visie daarop.

Schermafbeelding 2020 06 30 Om 09.21.50
Blog
Prognoseatlas geeft waardevolle inzichten over elektrisch vervoer

Hoe weet je als gemeente waar en wanneer de komende jaren oplaadpunten voor elektrisch vervoer nodig zijn? Check de Buurtprognose!

Parkvanmorgen Vierkant Overview
Blog
Verwondering in het Park van Morgen

Ermi van Oers wil de relatie tussen mens en natuur versterken. Met energie als een levend proces.

ARE-YOU-READY- Enusual.gif
Trend
Enusual

Enusual is een beweging voor likeminded professionals die zich bezighouden met duurzaamheid en verandering. Enusual inspireert met toepasbare oplossingen, stimuleert nieuw denken en creëert ruimte om te dromen. De beweging prikkelt in inhoud en vibe en is alles wat je niet had verwacht.

Persbericht Warmtenet
Persbericht
Nieuwe stap in ontwikkeling duurzaam warmtenet binnenstad Maastricht

De gemeente Maastricht, Universiteit Maastricht en Enpuls (onderdeel van Enexis Groep) hebben vandaag een overeenkomst ondertekend om gezamenlijk onderzoek te doen naar de geschiktheid van de ondergrond van het centrum voor de ontwikkeling van een grootschalig duurzaam warmtenet.

778108306
Persbericht
Enpuls helpt gemeenten met maatregelpakketten voor verduurzaming van wijken
Parkeetplaats met laadpalen
Webinar
Laadpalen overbezet in ruim 1 op de 3 Nederlandse buurten

Bezitters van een elektrische auto grijpen steeds vaker mis bij de publieke laadpaal. Wat is hieraan te doen? Hoe kun je als gemeente ervoor zorgen dat de bezitters van stekkerauto’s altijd kunnen laden? Bekijk voor het antwoord op deze vragen de webinar gehouden op donderdag 5 november terug.

Nieuwsoverzicht AUG Maand 2020
Blog
Energiek Nieuws augustus 2020
Koffiedik Logo
Trend
Hoorspel Koffiedik

Dit is Koffiedik! Een spannend zesdelig hoorspel over een onvermijdelijke toekomst. Nederland 2104. Met in iedere aflevering een nieuw verhaal - van een spraakmakende schrijver - dat zich afspeelt in de stad van de toekomst.

Overview Winnaars
Persbericht
Winnaars Enpuls Challenge onthuld

De winnaars van de Enpuls Challenge zijn bekend! Tarnoc, een volledig elektrische, enorm efficiënte verwarmingsketel. CityBarge, een uitgekiend transportsysteem voor in de stad met kleine, elektrische boten, kanalen en grachten hergebruiken. En #iLeco, slimme software waarmee buurten en bewoners zoveel mogelijk hun zelf opgewekte #energie kunnen gebruiken.

thumbnail youtube enusual.png
Video
Terugblik enusual 2019