De turbineketel wordt, as we speak, in elkaar gezet. Met onderdelen vanuit de hele wereld. “Hier hebben we van gedroomd”, vertelt Vincent Wijdeveld van Tarnoc. “Al hebben we ons in het begin heus wel eens afgevraagd of ons idee tot iets zou leiden.” Samen met Tijmen de Jong bedacht hij de turbineketel: een innovatie om je woning efficiënt te verwarmen zonder gas.

De twee initiatiefnemers wonnen met hun idee op 16 juni de Enpuls Challenge 2020. Sindsdien krijgen ze ondersteuning van Enpuls. “Het voelt als een vliegwiel dat steeds meer op gang komt”, zegt Wijdeveld enthousiast. Hoe is het hen de afgelopen maanden vergaan?

Na het juryrapport

Met de turbineketel bedacht Tarnoc een nieuw soort warmtepomp. Daarmee verwarm je je woning duurzaam met (groene) stroom in plaats van gas. Maar zónder de ingrijpende en prijzige aanpassingen die komen kijken bij installatie van de huidige warmtepomp. Het juryrapport van de Enpuls Challenge vermeldt: “Tarnoc ontwikkelt een oplossing die uitgaat van de gebruiker van de warmtepomp. In plaats van het huis geschikt te maken voor de warmtepomp, maakt Tarnoc de warmtepomp geschikt voor het huis.”  Lees meer over de deelname van Tarnoc aan de Enpuls Challenge. 

In gesprek met de doelgroep

Als winnaar ontvangt Tarnoc een ontwikkelbudget van €50.000 én negen maanden begeleiding door experts van Enpuls. Inmiddels werken de twee oprichters van Tarnoc nauw samen met Enpuls coach en conceptontwikkelaar Rianne van den Oever. Wat hebben zij tot dusver van deze samenwerking geleerd? Wijdeveld: “Enpuls is sterk in ‘conceptontwikkeling’. Een eerste stap is uitvogelen wat onze potentiële klanten nou precies willen. En hoe wij ons product daarop kunnen aanscherpen.”

Rianne van den Oever licht toe: “De jongens van Tarnoc hebben een heel technische blik. Logisch, gezien de innovatieve oplossing die ze hebben verzonnen. Aan mij de taak om hen wat uit de technische hoek te trekken en het aandachtsveld te verbreden naar het helder krijgen van de doelgroep. Wie bepaalt eigenlijk of er een warmtepomp, turbineketel of CV wordt geplaatst?”

De kloof bij woningcorporaties

De afgelopen maanden waren de mannen van Tarnoc daarom druk met het houden van interviews. Woningcorporaties blijken een belangrijke speler bij het verduurzamen van de huizenvoorraad. Daarmee staan ze voor een flinke uitdaging. Van den Oever: “Voor 2050 moeten de ruim twee miljoen sociale huurwoningen CO2-neutraal en aardgasvrij zijn. Dit is een gigantische opgave, de meeste woningcorporaties gaan dit in het huidige tempo niet halen. Voor je een warmtepomp kunt installeren, moeten eerst de huizen goed geïsoleerd zijn. Zo ver zijn ze nog niet.”

Wijdeveld vult aan: “We hebben duidelijk gekregen hoe groot de kloof is tussen de duurzame ambities van woningcorporaties om van het gas af te gaan en wat grootschalig toepasbaar is. We zijn er nu echt van overtuigd dat de Turbineketel daar een steentje in kan bijdragen.” Hij vervolgt: “Voor woningcorporaties is het belangrijkste speerpunt een eenvoudige en snelle installatie met zo min mogelijk overlast voor de bewoners. Dat houdt in: binnen een dag, zonder verbouwing en via de trap in plaats van met een hijskraan. Daarnaast is het voor woningcorporaties belangrijk dat lasten van huurders niet stijgen. Met de turbineketel kunnen we dat realiseren.”

Gedreven en geïnspireerd

Ook op technisch gebied heeft Tarnoc veel vooruitgang geboekt. Wijdeveld: “We zijn nu zover dat we de turbineketel half januari kunnen testen. Eerst in een situatie zonder bewoners; we willen er zeker van zijn dat niemand in een onverwarmd huis zit in de winter! Eind 2021 starten we onze tweede pilot in een bewoonde situatie. Het doel is nog altijd om begin 2022 de markt op te gaan en de turbineketel grootschalig uit te rollen.”

Wat is de belangrijkste winst die Tarnoc en Enpuls hebben behaald bij de samenwerking? Van den Oever: “De gedrevenheid van de jongens en de potentie van hun product vind ik heel inspirerend.” Wijdeveld: “Een perspectiefverandering. Tijmen en ik hebben echt moeten leren om niet alleen op de inhoud te focussen. De klant leren begrijpen is net zo belangrijk. Dat kan best lastig zijn voor twee jongens met een technische achtergrond. De interviews verliepen in het begin niet zo soepel, maar je leert vanzelf. Trial by fire!”

Meer weten over de turbineketel?

Bekijk de website van Tarnoc!

Ileco Zonnepanelen
Blog
Zelf opgewekte zonne-energie direct delen
778108306
Persbericht
Enpuls helpt gemeenten met maatregelpakketten voor verduurzaming van wijken

Enpuls heeft in samenwerking met voorlichtingsorganisatie Milieu Centraal een praktisch proces en ondersteunende middelen ontwikkeld voor een collectieve wijkaanpak: de Slimme Wijken Aanpak. Daarin staat een stap-voor-stap benadering met isolatiemaatregelen centraal. De Slimme Wijken Aanpak wordt kosteloos aangeboden aan gemeenten en hun energieloketten.

778108306
Blog
Maak een succesvolle start met de slimme wijken aanpak in jouw gemeente

Hoe maak je een vliegende start met de warmtetransitie in jouw gemeente? In welke wijken zit de meeste potentie rondom energiebesparing en duurzaamheid? En hoe krijg je hier groepen woningeigenaren sneller in beweging, zodat je klimaatafspraken uiteindelijk kunt waarmaken?

50 Gradentest (3)
Concept
50-gradentest

Is jouw huis geschikt voor een (hybride) warmtepomp? De 50-gradentest geeft inzicht. Standaard staan cv-ketels afgesteld op 80 °C, dat is vaak niet nodig. Door je cv op 50 °C te zetten, sla je twee vliegen in één klap. Je bespaart energie en weet meteen of je huis geschikt is voor een warmtepomp, of dat eerst meer isolatie nodig is.

Shutterstock 1366579751
Visie
Een succesvolle start met collectieve wijkaanpak

In 2050 moet Nederland aardgasvrij zijn. De gemeenten staan voor een grote opgave om wijkgericht en planmatig te verduurzamen. Maar waar begin je?

Podcast Yvonne
Podcast
Hoe laten we woningeigenaren verduurzamen?
Ileco Header2
Blog
i.Leco: ‘Wij maken energiegebruik persoonlijk’

Enpuls Challenge winnaar i.Leco brengt het delen van duurzame energie een stapje dichterbij. Met slimme software stemmen ze vraag en aanbod van zelf opgewekte zonnestroom op elkaar af. ‘Voor de energietransitie hebben we ‘smart’ oplossingen nodig!’

Warmtepompp
Visie
Hybride warmtepomp als alternatief voor aardgas

Hoe zorgen we ervoor dat alternatieven voor de cv-ketel, zoals warmtepompen, terrein gaan winnen? En populairder worden?

Tarnoc1
Blog
Tarnoc: ‘Onze turbineketel maakt duurzame verwarming op korte termijn mogelijk’

Enpuls Challenge winnaar Tarnoc over hun uitvinding: ‘Onze turbineketel maakt duurzame verwarming op korte termijn mogelijk’

Tractor In Veld
Concept
Beregenen Op Zon

Het concept: boeren dragen bij aan energietransitie. Beregenen Op Zon stimuleert het gebruik van een technische toepassing waarmee boeren zelf opgewekte zonne-energie direct kunnen gebruiken voor de installatie om het land mee te beregenen.

Citybarge Overview 2
Blog
CityBarge: ‘Vervoer je vracht elektrisch via de gracht!’

Nieuw leven voor transport over het water: CityBarge. Een van de drie winnaars van de Enpuls Challenge 2020 vertelt meer over hun innovatieve concept. Dé oplossing voor schonere binnensteden in 2025 ligt in handen van CityBarge en daar gaat Enpuls ze bij helpen.

Schermafbeelding 2020 06 30 Om 09.21.50
Blog
Prognoseatlas geeft waardevolle inzichten over elektrisch vervoer

Hoe weet je als gemeente waar en wanneer de komende jaren oplaadpunten voor elektrisch vervoer nodig zijn? Check de Buurtprognose!

Warmtepomp
Blog
'Mijn ketel vervangen doe ik pas als hij echt kapot is'
Huis met energielabel
Visie
Energiebesparing als startpunt van de transitie
Fvd Installateur
Podcast
Thuis aan de slag met verduurzamen
Wijk
Blog
Slimme Wijken Aanpak helpt gemeenten in ambitie naar aardgasvrij wonen
Vierkant Beeld Flexibiliteit Bnr
Podcast
Hoe manage je de toenemende energievraag?
Wijkie Vierkant
Blog
‘Met Wijkie betrekken we iedereen bij groene stroom’