De turbineketel wordt, as we speak, in elkaar gezet. Met onderdelen vanuit de hele wereld. “Hier hebben we van gedroomd”, vertelt Vincent Wijdeveld van Tarnoc. “Al hebben we ons in het begin heus wel eens afgevraagd of ons idee tot iets zou leiden.” Samen met Tijmen de Jong bedacht hij de turbineketel: een innovatie om je woning efficiënt te verwarmen zonder gas.

De twee initiatiefnemers wonnen met hun idee op 16 juni de Enpuls Challenge 2020. Sindsdien krijgen ze ondersteuning van Enpuls. “Het voelt als een vliegwiel dat steeds meer op gang komt”, zegt Wijdeveld enthousiast. Hoe is het hen de afgelopen maanden vergaan?

Na het juryrapport

Met de turbineketel bedacht Tarnoc een nieuw soort warmtepomp. Daarmee verwarm je je woning duurzaam met (groene) stroom in plaats van gas. Maar zónder de ingrijpende en prijzige aanpassingen die komen kijken bij installatie van de huidige warmtepomp. Het juryrapport van de Enpuls Challenge vermeldt: “Tarnoc ontwikkelt een oplossing die uitgaat van de gebruiker van de warmtepomp. In plaats van het huis geschikt te maken voor de warmtepomp, maakt Tarnoc de warmtepomp geschikt voor het huis.”  Lees meer over de deelname van Tarnoc aan de Enpuls Challenge. 

In gesprek met de doelgroep

Als winnaar ontvangt Tarnoc een ontwikkelbudget van €50.000 én negen maanden begeleiding door experts van Enpuls. Inmiddels werken de twee oprichters van Tarnoc nauw samen met Enpuls coach en conceptontwikkelaar Rianne van den Oever. Wat hebben zij tot dusver van deze samenwerking geleerd? Wijdeveld: “Enpuls is sterk in ‘conceptontwikkeling’. Een eerste stap is uitvogelen wat onze potentiële klanten nou precies willen. En hoe wij ons product daarop kunnen aanscherpen.”

Rianne van den Oever licht toe: “De jongens van Tarnoc hebben een heel technische blik. Logisch, gezien de innovatieve oplossing die ze hebben verzonnen. Aan mij de taak om hen wat uit de technische hoek te trekken en het aandachtsveld te verbreden naar het helder krijgen van de doelgroep. Wie bepaalt eigenlijk of er een warmtepomp, turbineketel of CV wordt geplaatst?”

De kloof bij woningcorporaties

De afgelopen maanden waren de mannen van Tarnoc daarom druk met het houden van interviews. Woningcorporaties blijken een belangrijke speler bij het verduurzamen van de huizenvoorraad. Daarmee staan ze voor een flinke uitdaging. Van den Oever: “Voor 2050 moeten de ruim twee miljoen sociale huurwoningen CO2-neutraal en aardgasvrij zijn. Dit is een gigantische opgave, de meeste woningcorporaties gaan dit in het huidige tempo niet halen. Voor je een warmtepomp kunt installeren, moeten eerst de huizen goed geïsoleerd zijn. Zo ver zijn ze nog niet.”

Wijdeveld vult aan: “We hebben duidelijk gekregen hoe groot de kloof is tussen de duurzame ambities van woningcorporaties om van het gas af te gaan en wat grootschalig toepasbaar is. We zijn er nu echt van overtuigd dat de Turbineketel daar een steentje in kan bijdragen.” Hij vervolgt: “Voor woningcorporaties is het belangrijkste speerpunt een eenvoudige en snelle installatie met zo min mogelijk overlast voor de bewoners. Dat houdt in: binnen een dag, zonder verbouwing en via de trap in plaats van met een hijskraan. Daarnaast is het voor woningcorporaties belangrijk dat lasten van huurders niet stijgen. Met de turbineketel kunnen we dat realiseren.”

Gedreven en geïnspireerd

Ook op technisch gebied heeft Tarnoc veel vooruitgang geboekt. Wijdeveld: “We zijn nu zover dat we de turbineketel half januari kunnen testen. Eerst in een situatie zonder bewoners; we willen er zeker van zijn dat niemand in een onverwarmd huis zit in de winter! Eind 2021 starten we onze tweede pilot in een bewoonde situatie. Het doel is nog altijd om begin 2022 de markt op te gaan en de turbineketel grootschalig uit te rollen.”

Wat is de belangrijkste winst die Tarnoc en Enpuls hebben behaald bij de samenwerking? Van den Oever: “De gedrevenheid van de jongens en de potentie van hun product vind ik heel inspirerend.” Wijdeveld: “Een perspectiefverandering. Tijmen en ik hebben echt moeten leren om niet alleen op de inhoud te focussen. De klant leren begrijpen is net zo belangrijk. Dat kan best lastig zijn voor twee jongens met een technische achtergrond. De interviews verliepen in het begin niet zo soepel, maar je leert vanzelf. Trial by fire!”

 

Goed nieuws: De eerste installatie is draaiend!

De eerste Turbineketel is in werking gesteld. In een Tilburgse woning van woningcorporatie WonenBreburg is begin februari het prototype geïnstalleerd. Zonder aanpassingen aan de schil of het afgiftesysteem wordt dit huis nu aardgasvrij verwarmd. 

Meer weten over de turbineketel?

Bekijk de website van Tarnoc!

Shutterstock 1366579751
Visie
Een succesvolle start met collectieve wijkaanpak

In 2050 moet Nederland aardgasvrij zijn. De gemeenten staan voor een grote opgave om wijkgericht en planmatig te verduurzamen. Maar waar begin je?

Slimme wijken presentatie
Persbericht
Enpuls helpt gemeenten met maatregelpakketten voor verduurzaming van wijken

Enpuls heeft in samenwerking met voorlichtingsorganisatie Milieu Centraal een praktisch proces en ondersteunende middelen ontwikkeld voor een collectieve wijkaanpak: de Slimme Wijken Aanpak. Daarin staat een stap-voor-stap benadering met isolatiemaatregelen centraal. De Slimme Wijken Aanpak wordt kosteloos aangeboden aan gemeenten en hun energieloketten.

Woonplan Ontdekkingstocht
Blog
Woonplan: de ontdekkingstocht naar een gebruiksvriendelijke tool

Onze conceptontwikkelaars spraken met tientallen bewoners om te achterhalen hoe ze precies keuzes maken bij woningverbetering. De ontwikkeling van Woonplan was een ware ontdekkingstocht, vertellen ze in dit blog.

Overleg Slimme Wijken Aanpak
Blog
Maak een succesvolle start met de slimme wijken aanpak in jouw gemeente

Hoe maak je een vliegende start met de warmtetransitie in jouw gemeente? In welke wijken zit de meeste potentie rondom energiebesparing en duurzaamheid? En hoe krijg je hier groepen woningeigenaren sneller in beweging, zodat je klimaatafspraken uiteindelijk kunt waarmaken?

Warmtepompp
Visie
Hybride warmtepomp als alternatief voor aardgas

Hoe zorgen we ervoor dat alternatieven voor de cv-ketel, zoals warmtepompen, terrein gaan winnen? En populairder worden?

Aansluiten Bij De Belevingswereld Van Particuliere Woningeigenaren
Blog
‘We moeten beter aansluiten bij de belevingswereld van particuliere woningeigenaren’

Om de klimaatdoelen te halen, is iedereen nodig. Van lokale overheden en grote bedrijven tot particuliere woningeigenaren. Voor die laatste groep blijkt verduurzaming alleen vaak onvoldoende drijfveer om daadwerkelijk tot actie over te gaan. Om hen meer bij de energietransitie te betrekken, ontwikkelde Enpuls een inspiratieplaat.

Poster Slimme Wijken Aanpak
Visie

Samenwerkingen warmtepomp
Visie
Onze visie in de praktijk

Enpuls zet zich in om de grootschalige toepassing van hybride warmtepompen mogelijk te maken op de juiste plek en de juiste manier. Bekijk onze samenwerkingen.

Wijk
Blog
Slimme Wijken Aanpak helpt gemeenten in ambitie naar aardgasvrij wonen

De komende 10 jaar moeten zeker 1,5 miljoen huizen in Nederland worden klaargestoomd voor een toekomst zonder aardgas. Aan gemeenten de taak om die enorme opdracht te regisseren. Enpuls helpt een handje mee, met de lancering van de nieuwe Slimme Wijken Aanpak.

200203 4145
Podcast
Podcast: Lang leve de hybride warmtepomp
HWP Nieuwe Afbeelding
Blog
Installatiegroep Breman ziet volop potentie in de hybride warmtepomp

De hybride warmtepomp is in opmars. Branchevereniging Techniek Nederland heeft de ambitie om de komende tien jaar minimaal een miljoen van deze apparaten in Nederlandse woningen te installeren. Daarvoor is nog wel veel werk aan de winkel.

Poster Slimme Wijken Aanpak
Download
Slimme Wijken Aanpak voor gemeenten

De gemeenten staan voor een grote opgave om wijkgericht te verduurzamen. Enpuls ontwikkelde daarom een praktisch proces onder de naam Slimme Wijken Aanpak. Lees de brochure.

Duurzaam Wonen
Visie
Naar een duurzame woning

Een duurzame woning moet niet alleen vanzelfsprekend zijn, maar het moet ook persoonlijker, makkelijker en sneller kunnen.

Wijk (1)
Podcast
Een duurzame wijkaanpak, zo krijgen we woningen van het gas af
Een Circulaire Energietransitie Van De Gebouwde Omgeving
Overige
Een circulaire energietransitie van de gebouwde omgeving
Woonwijk
Blog
Hybride warmtepomp: dé sleutel om de energietransitie op gang te brengen

Enpuls ziet een belangrijke rol voor de hybride warmtepomp in de energietransitie. Hoe je als gemeente het gebruik ervan kunt stimuleren, lees je in deze blog.

Huis met energielabel
Visie
Energiebesparing als startpunt van de transitie

Het mooie van energiebesparing is dat de woningeigenaar er vandaag al mee kan beginnen.

Artikel Energiewerkplaats Li
Blog
Sociale innovatie in energie: de uitdagingen