Op steeds meer plaatsen ontstaat er al druk op het elektriciteitsnet. Energie wordt in toenemende mate niet meer centraal, maar lokaal opgewekt en we verbruiken ook steeds meer energie. Onder andere door het groeiend aantal elektrische auto’s en warmtepompen. Om vraag en aanbod ook in de toekomst in balans te houden, wordt er gewerkt aan netverzwaring. Het aanleggen van meer en dikkere kabels en het plaatsen van extra transformatoren is echter duur en arbeidsintensief. Een alternatief hiervoor is energieflexibiliteit.

Energieflexibiliteit

Met flexibiliteit bedoelen we dat energiegebruikers de mogelijkheid hebben om hun elektriciteitsvraag en –aanbod aan te passen. Dat kan op allerlei manieren. Denk aan het slim laden van auto’s en boilers of door een overschot aan duurzame energie tijdelijk op te slaan in batterijen of om te zetten in waterstof. We maken dan efficiënter gebruik van het elektriciteitsnet en voorkomen overbelasting. Zo zorgen we samen voor een duurzamer, betaalbaarder én betrouwbaarder energiesysteem.

Toepassingen van flexibiliteit

Flexibiliteit om overbelasting te voorkomen en op te lossen kan op twee manieren worden ingezet. Namelijk als alternatief tot de netverzwaring is voltooit. Een dergelijk proces kan wel jaren in beslag nemen. Flexibiliteit zorgt dan tijdelijk voor extra capaciteit op het net. En in sommige gevallen is zorgen voor meer flexibiliteit verstandiger dan het verzwaren van het net. Bijvoorbeeld op plekken waar maar heel soms problemen op het net ontstaan.

Bekijk ook onderstaande video waarin we uitleggen waarom flexibiliteit belangrijk is voor het energiesysteem van de toekomst.

Zon windmolens
Persbericht
Neem maatschappelijke waarde wind- en zonneprojecten mee in de Regionale Energiestrategie

Windprojecten zijn op basis van maatschappelijke kosten en baten wenselijker dan zonneprojecten. Dat blijkt uit een nieuw vergelijkend onderzoek van Berenschot en Kalavasta in opdracht van Enpuls. Toch wordt in de Regionale Energiestrategieën flink ingezet op zonneprojecten. Om te zorgen voor een haalbare en betaalbare energietransitie, bepleit Enpuls dat de energieregio’s zoeken naar de juiste balans tussen wind en zon.

Windmolens zonsondergang
Webinar
Webinar: maatschappelijke kosten/baten zon en wind op land

Windprojecten zijn op basis van maatschappelijke kosten en baten wenselijker dan zonneprojecten. Dat blijkt uit een nieuw vergelijkend onderzoek van Berenschot en Kalavasta in opdracht van Enpuls. Samen met Kalavasta en Berenschot organiseert Enpuls de webinar: Maatschappelijke kosten/baten zon en wind op land. Hierin bespreken we uitgebreid het onderzoek en we bespreken wat de uitkomsten betekenen voor beleid en de regionale energiestrategieën.

171006 2870
Podcast
Wind en zon in de Regionale Energiestrategie
Opslag Ijzer
Blog
Lichtpunten in de energietransitie: opslag van energie in ijzer

Een nieuwe kandidaat voor energieopslag: ijzerpoeder. Wordt dat dé batterij van de toekomst? We vertellen erover in de blogserie met lichtpunten; positief nieuws over de energietransitie.

Boer In Veld
Overige
Beregenen op ZON

Wil jij op jouw boerderij je dieselwerktuigen elektrificeren? Enpuls heeft een onderzoek gedaan naar de voordelen. Lees er alles over in onze whitepaper of plan een bezoek aan één van de demo boerderij locaties.

Vierkant Beeld Flexibiliteit Bnr
Podcast
Podcast: Flexibiliteit, de smeerolie van de energietransitie
Grid Flex Heeten
Concept
Nieuwe marktmodellen: Grid Flex

In Heeten gebeurt het al: lokale opwek, verbruik én opslag van energie. Zo houden we geldstromen binnen de regio en stimuleren we lokale duurzame opwek.

Peakshaving Soltroenergy
Persbericht
Sterke verkleining van aansluiting zonneparken mogelijk met peakshaving

Door pieken in de opwek van zonne-energie op te slaan in een batterij, kan de netaansluiting van een zonnepark met minstens veertig procent verkleind worden. Andersom is het ook mogelijk om meer zonnepanelen op dezelfde aansluiting aan te sluiten – hetgeen leidt tot een veel efficiënter netgebruik. Dat blijkt uit een pilot met dit zogeheten peakshaving, uitgevoerd door Enpuls – onderdeel van Enexis Groep.

Koe
Podcast
Groen gas is zo gek nog niet
Ileco Header2
Blog
i.Leco: ‘Wij maken energiegebruik persoonlijk’

Enpuls Challenge winnaar i.Leco brengt het delen van duurzame energie een stapje dichterbij. Met slimme software stemmen ze vraag en aanbod van zelf opgewekte zonnestroom op elkaar af. ‘Voor de energietransitie hebben we ‘smart’ oplossingen nodig!’

Beregenen Op Zon
Blog
Landbouw verduurzamen met elektrisch beregenen

Hoe zorg je ervoor dat het elektriciteitsnet in landelijke gebieden op een zonnige dag niet overbelast raakt door alle zonnestroom die boeren opwekken?

Tractor In Veld
Concept
Beregenen Op Zon
Zon windmolens
Visie
Slim duurzame energie opwekken op land
Grid Flex Heeten
Video
GridFlex Heeten
Groenewijkstroom.png
Video
Met Groenewijkstroom groene stroom in de wijk delen
Windmolens zonsondergang
Podcast
De toekomst wordt... zon en wind
Ileco Zonnepanelen
Blog
Zelf opgewekte zonne-energie direct delen
Mossel
Blog
Een windmolen als mosselkwekerij