Enpuls zet in op aardgas vrij

Volgens Boerakker moeten we hard aan de slag om ervoor te zorgen dat alle koop- en huurwoningen komende decennia overschakelen op duurzame vormen van verwarming. ‘Iedereen wil er thuis warmpjes bij zitten. We verwarmen de meeste huizen door aardgas te verbranden in een cv-ketel. Dat is niet duurzaam, dus daar moeten we vanaf', vertelt Boerakker.

Drie routes naar duurzaam verwarmen

‘Om dit op te lossen zie ik drie routes: warmtenetten, groen gas en warmtepompen. Ik kan niet zeggen welke oplossing de beste is, dat hangt af van het gebied waar je woont. Bij Enpuls zijn wij ervan overtuigd dat we vol moeten inzetten op alle drie de routes, want de bron van onze verwarming moet hoe dan ook duurzaam worden.’

Spaarpot

Geld speelt een hoofdrol bij de keuze voor duurzaamheid. In positieve zin: voor 68% van de huizenbezitters is bijvoorbeeld besparen op de elektriciteitsrekening de belangrijkste reden om zonnepanelen te nemen. Maar ook in negatieve zin: veel mensen zeggen dat ze maatregelen uitstellen omdat ze te weinig geld op hun bankrekening hebben.

Boerakker: ‘Mensen hebben veel prioriteiten in hun leven en het verduurzamen van hun woning hoort daar meestal niet bij. Bovendien is er een verschil tussen wat mensen zeggen en wat ze werkelijk beweegt. Dat bleek ook toen een bank klanten benaderde met voldoende spaargeld: zij waren net zo terughoudend om hun woning te verduurzamen als de mensen met een kleinere spaarpot.’

Zolder opruimen

Gert Slob, expert op het gebied van gedragsverandering, ziet dat de focus verandert: ‘We willen het zo aantrekkelijk mogelijk maken om je huis te isoleren. Daarbij proberen we mensen met rationele argumenten te overtuigen. Maar het blijkt veel beter te werken als we obstakels uit de weg ruimen. Zo zie je dat mensen hun dak niet isoleren omdat ze opzien tegen het opruimen van hun zolder. In Engeland losten ze dat probleem op met een opruimdienst. Daar moesten de mensen extra voor betalen, maar dat bleek geen probleem.’

Aanstekelijk

Positieve voorbeelden van mensen uit je omgeving werken aanstekelijk. Boerakker: ‘Zo zijn wij bij Enpuls gestart met de VvE Zonnecoach, die eigenaren van appartementen helpt zonnepanelen op het dak te leggen. Andere verenigingen van eigenaren (VvE’s) zien nu dat het kan en komen ook in actie.’

Boerakker ziet ook duidelijk meerwaarde in een wijkaanpak: ‘Sommige oplossingen, zoals een warmtenet, vereisen keuzes op wijkniveau. Daarvoor is de wijkaanpak cruciaal. Maar je kunt ook op andere manieren met je wijkgenoten in actie komen. Door samen kennis op te doen zodat niet iedereen het wiel zelf hoeft uit te vinden. Dat samen optrekken is meestal effectiever en goedkoper. Overigens is het cruciaal dat er ook veel ruimte blijft voor woningeigenaren om maatregelen te nemen op momenten die passen in hun levensloop.’

Huurders verduurzamen

Rob Bogaarts, directeur klant en samenleving van woningcoöperatie Brabant Wonen, merkt dat verandering tijd kost. Veel animo voor warmtepompen ziet hij nog niet, wel voor zonnepanelen: ‘Vroeger was hooguit twintig procent van de huurders geïnteresseerd. Dat aantal is nu gestegen tot vijftig procent. Dat komt natuurlijk ook omdat de prijzen van zonnepanelen sterk gedaald zijn.’

Verandering voor iedereen

Hoe ziet Boerakker de rol van Enpuls in de transitie? ‘Wij willen de energietransitie versnellen. Onze uitdaging is om obstakels te identificeren en deze uit de weg te ruimen, zoals de VvE Zonnecoach dat doet. We moeten de verandering voor iedereen mogelijk maken. Want iedereen mee moet kunnen doen!’

Dit artikel is gebaseerd op de podcast serie: Nieuwe Energie.

50 Gradentest (3)
Concept
50-gradentest

Is jouw huis geschikt voor een (hybride) warmtepomp? De 50-gradentest geeft inzicht. Standaard staan cv-ketels afgesteld op 80 °C, dat is vaak niet nodig. Door je cv op 50 °C te zetten, sla je twee vliegen in één klap. Je bespaart energie en weet meteen of je huis geschikt is voor een warmtepomp, of dat eerst meer isolatie nodig is.

Shutterstock 1037714281 Bewerkt
Persbericht
Aardgas vervangen door zonnewarmte
Podcast Yvonne
Podcast
Hoe laten we woningeigenaren verduurzamen?
Ileco Header2
Blog
i.Leco: ‘Wij maken energiegebruik persoonlijk’
Woonplan Overview
Concept
Woonplan

Het Woonplan voorziet, nog vóór de sleuteloverdracht, in gratis online advies over hoe je je toekomstige woning kunt verduurzamen door het nemen van energiebesparende maatregelen.

Duurzaam Wonen
Visie
Naar een duurzame woning

Een duurzame woning moet niet alleen vanzelfsprekend zijn, maar het moet ook persoonlijker, makkelijker en sneller kunnen.

Energiebesparing
Blog
Zet energiebesparing op 1

'Zet in op isoleren, iedereen in de wachtstand levert sowieso geen versnelling op. Lees meer over individuele energiebesparing.

Fvd Installateur
Podcast
Thuis aan de slag met verduurzamen
Warmtepompp
Visie
Hybride warmtepomp als alternatief voor aardgas

Hoe zorgen we ervoor dat alternatieven voor de cv-ketel, zoals warmtepompen, terrein gaan winnen? En populairder worden?

Huis met energielabel
Visie
Energiebesparing als startpunt van de transitie

Het mooie van energiebesparing is dat de woningeigenaar er vandaag al mee kan beginnen.

Tarnoc1
Blog
Tarnoc: ‘Onze turbineketel maakt duurzame verwarming op korte termijn mogelijk’
Grains During Sunset
Blog
Duurzame warmte als nieuwe nutsvoorziening

Duurzame warmte; hoe krijgen we dat in Nederland voor elkaar? "Samen in plaats van ieder voor zich. Op die manier krijgen we de warmtetransitie van de grond!” Lees het volledige interview met Kees van Daalen.

Woningen verduurzamen.jpg
Blog
Woningen verduurzamen? Iedereen kan meedoen!

Duurzaam verwarmen wordt de standaard. Toch is het voor particuliere woningeigenaren nog niet zo gemakkelijk om maatregelen te nemen.

Warmtenetten Visie
Visie
Vaart maken met warmtenetten

Warmtenetten vormen een belangrijke oplossing voor de verduurzaming van de gebouwde omgeving. Daarom doet Enpuls een serie voorstellen en aanbevelingen om vaart te maken met warmtenetten.

Warmtepomp
Blog
'Mijn ketel vervangen doe ik pas als hij echt kapot is'

We interviewden 30 woningeigenaren over hun bereidheid om een hybride warmtepomp aan te schaffen. In deze blog kom je meer te weten over wat mensen doen als de cv-ketel het plotseling begeeft.

Groenewijkstroom.png
Concept
Groenwijkstroom
50 Gradentest (3)
Concept
50-gradentest
warmtenet - 2 buizen plus mensen.jpg
Download
Whitepaper Vaart maken met warmtenetten

Redenen om te kiezen voor collectieve warmtenetten in de gebouwde omgeving. Lees onze beschouwing in de whitepaper.