Datum:27-07-2020

Tijd voor meer planten en een regenton in de tuin

Bron: Trouw

Bijna de helft van de Nederlanders maakt zich zorgen over de droogte, blijkt uit onderzoek in opdracht van de Unie van Waterschappen.

De ondervraagden zijn bang dat het watertekort gevolgen heeft voor de natuur, mislukte oogsten en uitdroging van dijken. In totaal is 44 procent bereid zelf maatregelen te nemen.

Hoewel de zomervakantie regenachtig begon, heeft het oosten en zuiden nog steeds last van droogte. Het weer in Nederland is volgens de Unie van Waterschappen steeds extremer geworden: hevigere hoosbuien en steeds langere perioden van droogte.

Om de gevolgen te beperken moet Nederland klimaatbestendiger worden. Dat kan door het land anders in te richten en door ingrepen op kleine schaal. In plaats van tegels meer groen aanleggen bijvoorbeeld. Of een regenton in je tuin plaatsen.

Lees het artikel op Trouw

Over hittegolven in Afrika hoor je niet vaak

Bron: NU.nl

De gevolgen van hittegolven in Europa en Australië komen wel vaak uitgebreid in het nieuws: bosbranden, smeltende permafrost en risico’s voor mensen en dieren.

In de grootste database voor natuurrampen staan sinds 1900 maar twee hittegolven in Afrika vermeld, met 71 sterfgevallen. Terwijl er 83 Europese hittegolven in staan, met 140.000 hittedoden.

Toch neemt het aantal hittegolven in Afrika sneller toe dan hier en raken ze veel mensen. Klimaatonderzoekers van de University of Oxford deden er onderzoek naar. Een van hen zegt:

“Het gaat er niet zozeer om dat deze hittegolven in het nieuws komen, maar dat de effecten bekend raken, zodat nationale weerdiensten en rampenbestrijding gerichter kunnen samenwerken.”

Lees het artikel op NU.nl

Veel bemoedigende C02-reductieplannen wereldwijd, vindt Al Gore

Bron: Bloomberg

De voormalige Amerikaanse vice-president Al Gore sprak op een online live evenement van Bloomberg.

Het feit dat zoveel economische herstelplannen focussen op de vermindering van CO2-uitstoot is bemoedigend, zei hij. Want het laat zien dat de wereld een drempel over is “beyond which it is ever clearer that sustainable technologies are cheaper and better.”

Ook aanwezig was klimaateconoom Nicholas Stern van de London School of Economics’ Grantham Research Institute on Climate Change.

Hij en andere sprekers benoemden de uitdagingen van Covid-19, maar ook de kans die het biedt als mogelijk omslagpunt om klimaatverandering tegen te gaan.

“People want to build back better,” zei Stern.

“They recognize the old system was dangerous and they recognize that we can change quickly. The political leaders not only have the space to do it, they have the pressure to do it.”

Lees het artikel op Bloomberg

Minder zin in stoppen met aardgas

Bron: RTL Nieuws

In 2017 wilden nog 58 procent van de Nederlanders af van het gebruik van gas in huis. Dit jaar is nog maar 45 procent voorstander daarvan. Dat blijkt uit de jaarlijkse enquête van klimaatstichting Hier.

Ze noemen het klimaatprobleem als belangrijkste reden om van het gas af te gaan. De aardbevingen in Groningen is voor minder mensen dan vorig jaar een reden.

Veel tegenstanders vinden de kosten te hoog en noemen het een ‘linkse hype’.

Het kabinet wil dat in 2030 de uitstoot van CO2 gehalveerd is. Anderhalf miljoen huizen moeten voor die tijd van het aardgas losgekoppeld zijn. In 2050 geldt dat voor alle huizen.

Daar moet volgens beleidsmakers echter voldoende draagvlak voor zijn, zodat niemand zich gedwongen voelt.

Lees het artikel op RTL Nieuws