Tijd voor meer planten en een regenton in de tuin

Bron: Trouw

Bijna de helft van de Nederlanders maakt zich zorgen over de droogte, blijkt uit onderzoek in opdracht van de Unie van Waterschappen.

De ondervraagden zijn bang dat het watertekort gevolgen heeft voor de natuur, mislukte oogsten en uitdroging van dijken. In totaal is 44 procent bereid zelf maatregelen te nemen.

Hoewel de zomervakantie regenachtig begon, heeft het oosten en zuiden nog steeds last van droogte. Het weer in Nederland is volgens de Unie van Waterschappen steeds extremer geworden: hevigere hoosbuien en steeds langere perioden van droogte.

Om de gevolgen te beperken moet Nederland klimaatbestendiger worden. Dat kan door het land anders in te richten en door ingrepen op kleine schaal. In plaats van tegels meer groen aanleggen bijvoorbeeld. Of een regenton in je tuin plaatsen.

Lees het artikel op Trouw

Over hittegolven in Afrika hoor je niet vaak

Bron: NU.nl

De gevolgen van hittegolven in Europa en Australië komen wel vaak uitgebreid in het nieuws: bosbranden, smeltende permafrost en risico’s voor mensen en dieren.

In de grootste database voor natuurrampen staan sinds 1900 maar twee hittegolven in Afrika vermeld, met 71 sterfgevallen. Terwijl er 83 Europese hittegolven in staan, met 140.000 hittedoden.

Toch neemt het aantal hittegolven in Afrika sneller toe dan hier en raken ze veel mensen. Klimaatonderzoekers van de University of Oxford deden er onderzoek naar. Een van hen zegt:

“Het gaat er niet zozeer om dat deze hittegolven in het nieuws komen, maar dat de effecten bekend raken, zodat nationale weerdiensten en rampenbestrijding gerichter kunnen samenwerken.”

Lees het artikel op NU.nl

Veel bemoedigende C02-reductieplannen wereldwijd, vindt Al Gore

Bron: Bloomberg

De voormalige Amerikaanse vice-president Al Gore sprak op een online live evenement van Bloomberg.

Het feit dat zoveel economische herstelplannen focussen op de vermindering van CO2-uitstoot is bemoedigend, zei hij. Want het laat zien dat de wereld een drempel over is “beyond which it is ever clearer that sustainable technologies are cheaper and better.”

Ook aanwezig was klimaateconoom Nicholas Stern van de London School of Economics’ Grantham Research Institute on Climate Change.

Hij en andere sprekers benoemden de uitdagingen van Covid-19, maar ook de kans die het biedt als mogelijk omslagpunt om klimaatverandering tegen te gaan.

“People want to build back better,” zei Stern.

“They recognize the old system was dangerous and they recognize that we can change quickly. The political leaders not only have the space to do it, they have the pressure to do it.”

Lees het artikel op Bloomberg

Minder zin in stoppen met aardgas

Bron: RTL Nieuws

In 2017 wilden nog 58 procent van de Nederlanders af van het gebruik van gas in huis. Dit jaar is nog maar 45 procent voorstander daarvan. Dat blijkt uit de jaarlijkse enquête van klimaatstichting Hier.

Ze noemen het klimaatprobleem als belangrijkste reden om van het gas af te gaan. De aardbevingen in Groningen is voor minder mensen dan vorig jaar een reden.

Veel tegenstanders vinden de kosten te hoog en noemen het een ‘linkse hype’.

Het kabinet wil dat in 2030 de uitstoot van CO2 gehalveerd is. Anderhalf miljoen huizen moeten voor die tijd van het aardgas losgekoppeld zijn. In 2050 geldt dat voor alle huizen.

Daar moet volgens beleidsmakers echter voldoende draagvlak voor zijn, zodat niemand zich gedwongen voelt.

Lees het artikel op RTL Nieuws

Schermafbeelding 2020 06 30 Om 09.21.50
Blog
Prognoseatlas geeft waardevolle inzichten over elektrisch vervoer

Hoe weet je als gemeente waar en wanneer de komende jaren oplaadpunten voor elektrisch vervoer nodig zijn? Check de Buurtprognose!

Persbericht Warmtenet
Persbericht
Nieuwe stap in ontwikkeling duurzaam warmtenet binnenstad Maastricht

De gemeente Maastricht, Universiteit Maastricht en Enpuls (onderdeel van Enexis Groep) hebben vandaag een overeenkomst ondertekend om gezamenlijk onderzoek te doen naar de geschiktheid van de ondergrond van het centrum voor de ontwikkeling van een grootschalig duurzaam warmtenet.

Groeneauto
Persbericht
Waterstofauto onrealistisch alternatief in Nederland

De waterstofauto is twee keer zo duur als vergelijkbare auto’s op benzine of elektriciteit. Bovendien is de waterstofauto slechter voor het klimaat en het milieu dan elektrische auto’s.

Jongetje Dat In De Plas Springt
Trend
TrendPuls 4 - Klimaatadaptie

Het tegengaan van de opwarming van de aarde alleen is niet de oplossing. In TrendPuls 4 lees je alles over klimaatadaptie. Trends, innovaties en onze visie daarop.

Overview Winnaars
Persbericht
Winnaars Enpuls Challenge onthuld

De winnaars van de Enpuls Challenge zijn bekend! Tarnoc, een volledig elektrische, enorm efficiënte verwarmingsketel. CityBarge, een uitgekiend transportsysteem voor in de stad met kleine, elektrische boten, kanalen en grachten hergebruiken. En #iLeco, slimme software waarmee buurten en bewoners zoveel mogelijk hun zelf opgewekte #energie kunnen gebruiken.

Wijkie E Earn
Concept
Wijkie en EARN-E
Greenhouse
Persbericht
Tuinders in West-Brabant willen 100.000 ton CO2 per jaar besparen

De tuinders van Energie Cluster Steenbergen en Nieuw Prinsenland slaan de handen ineen met Enpuls Warmte Infra en SUEZ ReEnergy. De partijen tekenen een intentieverklaring om de restwarmte en CO2 die vrijkomt bij de verbranding van niet recyclebare afvalstromen in te zetten in de kassen.

Energiek Nieuws Week 26 Nieuws Week
Blog
Energiek Nieuws Week 26

Elke dag verschijnen er relevante artikelen, interviews en opiniestukken over de energietransitie. Enpuls selecteert wekelijks belangrijk nieuws over dit onderwerp voor je. Een greep uit het nieuws van Week #26.

Energiek Nieuws Week 27 Nieuws Week
Blog
Energiek Nieuws Week 27

Elke dag verschijnen er relevante artikelen, interviews en opiniestukken over de energietransitie. Enpuls selecteert wekelijks belangrijk nieuws over dit onderwerp voor je. Een greep uit het nieuws van Week #27.

energieknieuws week 28
Blog
Energiek Nieuws Week 28

Elke dag verschijnen er relevante artikelen, interviews en opiniestukken over de energietransitie. Enpuls selecteert wekelijks belangrijk nieuws over dit onderwerp voor je. Een greep uit het nieuws van Week #28.

Energiek Nieuws week 29
Blog
Energiek Nieuws Week 29

Elke dag verschijnen er relevante artikelen, interviews en opiniestukken over de energietransitie. Enpuls selecteert wekelijks belangrijk nieuws over dit onderwerp voor je. Een greep uit het nieuws van Week #29.

afbeelding home - logo wit.jpg
Trend
Enpuls Challenge

Wie bedenkt dé oplossing voor nieuwe energie? Ga jij de uitdaging aan? Dien dan vanaf nu tot en met uiterlijk 30 april je product, dienst, instrument, organisatie of ander briljant concept in op één van de vier uitdagingen en maak kans op uitgebreide ondersteuning van Enpuls.

Vrachtwagen op weg
Blog
Vijf trends in duurzaam goederenvervoer

De toekomst van goederenvervoer is elektrisch. Wij hebben in kaart gebracht waar de grootste groeikansen liggen. Lees hier de vijf trends in duurzaam goederenvervoer.

Energiek Nieuws Week 22 Nieuws Week
Blog
Energiek Nieuws Week 22

Elke dag verschijnen er relevante artikelen, interviews en opiniestukken over de energietransitie. Enpuls selecteert wekelijks belangrijk nieuws over dit onderwerp voor je. Een greep uit het nieuws van Week #22.

Boer In Veld
Concept
Beregenen op ZON

Wil jij jouw op boerderij je dieselwerktuigen electrificeren? Enpuls heeft een onderzoek gedaan naar de voordelen. Lees er alles over in onze whitepaper of plan een bezoek aan één van de demo boerderij locaties.

Meter
Video
Een terugblik met Enpuls Challenge winnaar Sobolt
Shutterstock 1695754435
Blog
Vier inzichten & randvoorwaarden voor een succesvol warmtenet

Een warmtenet realiseren? Check vooraf deze lessons learned van ervaringsdeskundigen en vergroot de kans op succes!

Canva Purple Flowers
Blogserie
De warmtetransitie begint vandaag

In deze blogserie laten we experts aan het woord over de overgang van stoken op aardgas naar andere, meer duurzame, vormen van woonhuisverwarming.