Wat hebben de coronacrisis en de klimaatcrisis gemeen?

Bron: Scientias

“De coronacrisis heeft verrassend veel gemeen met een massa-extinctie en de klimaatcrisis,” valt te lezen op deze populair-wetenschappelijke nieuwssite.

Het stuk verwijst naar een onderzoek gepubliceerd in het vakblad Current Biology.

Een van de overeenkomsten is volgens de onderzoekers de zogenoemde ‘vertraagde reactie’: het coronavirus kan zich al verspreiden voordat er symptomen zijn.

De wetenschappers zien zo’n zelfde vertraging bij de zesde massa-extinctie, die volgens hen al bezig is. We weten dat onze uitstoot leidt tot opwarming van de aarde en zeespiegelstijging, maar het duurt even voordat we dit merken. Dat geldt ook voor de vernietiging van leefgebieden die tot het uitsterven van soorten leidt.

Een andere overeenkomst tussen de coronacrisis en de klimaatcrisis is een vicieuze cirkel. Elke nieuwe corona-infectie kan tot een andere leiden. En als ecosystemen veranderen door warmere klimaten neemt de uitstoot van broeikasgassen toe, die vervolgens weer verdere opwarming veroorzaken.

Een van de onderzoekers zegt:

“Om de gevolgen van klimaatverandering tegen te gaan en het verlies van de biodiversiteit aan te pakken, zullen rijken en volwassenen moeten afzien van materiële extravagantie ten behoeve van de armen en toekomstige generaties.”

Lees het artikel op Scientias

Waterstof geproduceerd door zonne-energie

Bron: Financial Times

Dit artikel gaat over een kunstmestfabriek in het zuiden van Spanje, een van de eerste in de wereld waar kunstmest wordt gemaakt van door zonne-energie geproduceerde waterstof.

Het is een voorbeeld van een groeiend aantal bedrijven dat momenteel investeert in waterstof om alternatieven voor fossiele brandstoffen te proberen.

Waterstof wordt meestal met behulp van gas en kolen gemaakt en staat dan bekend als ‘grijze waterstof’. De productiekosten zijn een stuk lager (€1.5 per kilo) dan bij ‘groene waterstof’ van zonne- en windenergie (€3.5-€5 per kilo).

Dan is er ook nog ‘blauwe waterstof’, gemaakt van gas, waarbij veel van de CO2 opgevangen en opgeslagen wordt.

Waterstof is populair omdat het als chemische grondstof gebruikt kan worden, als manier om energie op te slaan en als groene brandstof.

Lees het artikel op Financial Times

Rotterdam wil 2 crises tegelijk aanpakken

Bron: NU.nl

De Gemeente Rotterdam is van plan met nieuwe projecten meer duurzame energie op te wekken en tegelijkertijd honderden banen te creëren.

Wethouder Arno Bonte van Duurzaamheid hoopt zo twee crises tegelijkertijd aan te pakken: de klimaatcrisis en de economische crisis.

De gemeente gaat samenwerken met energiecoöperaties om zonnepanelen aan te leggen op daken van schoolgebouwen, sportkantines en bedrijven. Ook wordt het makkelijker voor ondernemers en woningeigenaren om zonne-energie op te wekken en panden te isoleren.

En er komt extra financiële ondersteuning voor Rotterdamse VvE's die willen verduurzamen. Ook gaat de gemeente een Energietransitiefonds oprichten om duurzame investeringen mogelijk te maken.

Lees het artikel op NU.nl

Welke rol moeten biogrondstoffen spelen?

Bron: SER

De Sociaal-Economische Raad (SER) heeft een advies geschreven over de rol van biomassa in de transitie naar een CO2-neutrale en circulaire economie in 2050.

Hiervoor zullen we “alle zeilen moeten bijzetten,” valt te lezen in het rapport ‘Biomassa in balans. Een duurzaamheidskader voor hoogwaardige inzet van biogrondstoffen’.

Want, schrijft de raad: “De inzet van biogrondstoffen is noodzakelijk op weg naar een verduurzaming van de economie en samenleving.”

De SER streeft naar een “breed gedragen duurzaamheidskader voor duurzame inzetbaarheid van biogrondstoffen” en wil dat er meer wetenschappelijke consensus komt over de klimaatimpact en andere duurzaamheidseffecten van de inzet van biogrondstoffen.

Het ligt in handen van het kabinet, vindt de SER, om “de strategie voor de toepassing van biogrondstoffen in Nederland te bepalen, hier de kaders voor vast te leggen en de regie bij de uitvoering te nemen.”

Lees het rapport op SER

Stuwdammen die veilig zijn voor vissen

Bron: BBC

Energie van waterkrachtcentrales is goedkoop, makkelijk op te slaan en te verplaatsen. En er komt geen CO2 bij vrij.

Grote stuwdammen hebben helaas een negatieve impact op de ecosystemen en zijn vooral voor vissen een ‘death-zone’.

Natel Energy uit Californië probeert nu schone energie uit rivieren te halen op een manier die veilig is voor vissen. Het bedrijf heeft een samenwerking met het investeringsfirma Breakthrough Energy Ventures van Microsoft-oprichter Bill Gates.

De eerste van dit type waterkrachtcentrale opende vorig jaar in de VS en de tweede staat dit jaar gepland.

Omdat waterkrachtcentrales energie direct aan het stroomnet kunnen leveren, bieden ze een back-up bij grote elektriciteitsstoringen.

Lees het artikel op BBC (of misschien moet je dat niet doen, want: ‘The digital emissions from this story are an estimated 1.2g to 3.6g CO2 per page view.’)

Energiek Nieuws week 30
Blog
Energiek Nieuws Week 30

Elke dag verschijnen er relevante artikelen, interviews en opiniestukken over de energietransitie. Enpuls selecteert wekelijks belangrijk nieuws over dit onderwerp voor je. Een greep uit het nieuws van Week #30.

Schermafbeelding 2020 06 30 Om 09.21.50
Blog
Prognoseatlas geeft waardevolle inzichten over elektrisch vervoer

Hoe weet je als gemeente waar en wanneer de komende jaren oplaadpunten voor elektrisch vervoer nodig zijn? Check de Buurtprognose!

Persbericht Warmtenet
Persbericht
Nieuwe stap in ontwikkeling duurzaam warmtenet binnenstad Maastricht

De gemeente Maastricht, Universiteit Maastricht en Enpuls (onderdeel van Enexis Groep) hebben vandaag een overeenkomst ondertekend om gezamenlijk onderzoek te doen naar de geschiktheid van de ondergrond van het centrum voor de ontwikkeling van een grootschalig duurzaam warmtenet.

Groeneauto
Persbericht
Waterstofauto onrealistisch alternatief in Nederland

De waterstofauto is twee keer zo duur als vergelijkbare auto’s op benzine of elektriciteit. Bovendien is de waterstofauto slechter voor het klimaat en het milieu dan elektrische auto’s.

Overview Winnaars
Persbericht
Winnaars Enpuls Challenge onthuld

De winnaars van de Enpuls Challenge zijn bekend! Tarnoc, een volledig elektrische, enorm efficiënte verwarmingsketel. CityBarge, een uitgekiend transportsysteem voor in de stad met kleine, elektrische boten, kanalen en grachten hergebruiken. En #iLeco, slimme software waarmee buurten en bewoners zoveel mogelijk hun zelf opgewekte #energie kunnen gebruiken.

Wijkie E Earn
Concept
Wijkie en EARN-E
Greenhouse
Persbericht
Tuinders in West-Brabant willen 100.000 ton CO2 per jaar besparen

De tuinders van Energie Cluster Steenbergen en Nieuw Prinsenland slaan de handen ineen met Enpuls Warmte Infra en SUEZ ReEnergy. De partijen tekenen een intentieverklaring om de restwarmte en CO2 die vrijkomt bij de verbranding van niet recyclebare afvalstromen in te zetten in de kassen.

Energiek Nieuws Week 26 Nieuws Week
Blog
Energiek Nieuws Week 26

Elke dag verschijnen er relevante artikelen, interviews en opiniestukken over de energietransitie. Enpuls selecteert wekelijks belangrijk nieuws over dit onderwerp voor je. Een greep uit het nieuws van Week #26.

Energiek Nieuws Week 27 Nieuws Week
Blog
Energiek Nieuws Week 27

Elke dag verschijnen er relevante artikelen, interviews en opiniestukken over de energietransitie. Enpuls selecteert wekelijks belangrijk nieuws over dit onderwerp voor je. Een greep uit het nieuws van Week #27.

Header Nieuws
Blog
Energiek Nieuws Week #21

Enpuls selecteert wekelijks belangrijk nieuws over de energietransitie voor je. Een greep uit het nieuws van Week #21.

energieknieuws week 28
Blog
Energiek Nieuws Week 28

Elke dag verschijnen er relevante artikelen, interviews en opiniestukken over de energietransitie. Enpuls selecteert wekelijks belangrijk nieuws over dit onderwerp voor je. Een greep uit het nieuws van Week #28.

afbeelding home - logo wit.jpg
Trend
Enpuls Challenge

Wie bedenkt dé oplossing voor nieuwe energie? Ga jij de uitdaging aan? Dien dan vanaf nu tot en met uiterlijk 30 april je product, dienst, instrument, organisatie of ander briljant concept in op één van de vier uitdagingen en maak kans op uitgebreide ondersteuning van Enpuls.

Vrachtwagen op weg
Blog
Vijf trends in duurzaam goederenvervoer

De toekomst van goederenvervoer is elektrisch. Wij hebben in kaart gebracht waar de grootste groeikansen liggen. Lees hier de vijf trends in duurzaam goederenvervoer.

Boer In Veld
Concept
Beregenen op ZON

Wil jij jouw op boerderij je dieselwerktuigen electrificeren? Enpuls heeft een onderzoek gedaan naar de voordelen. Lees er alles over in onze whitepaper of plan een bezoek aan één van de demo boerderij locaties.

Jongetje Dat In De Plas Springt
Trend
TrendPuls 4 - Klimaatadaptie

Het tegengaan van de opwarming van de aarde alleen is niet de oplossing. In TrendPuls 4 lees je alles over klimaatadaptie. Trends, innovaties en onze visie daarop.

Energiebesparing
Blog
Zet energiebesparing op 1

'Zet in op isoleren, iedereen in de wachtstand levert sowieso geen versnelling op. Lees meer over individuele energiebesparing.

Shutterstock 1695754435
Blog
Vier inzichten & randvoorwaarden voor een succesvol warmtenet

Een warmtenet realiseren? Check vooraf deze lessons learned van ervaringsdeskundigen en vergroot de kans op succes!

Energiek Nieuws Week 25 Nieuws Week
Blog
Energiek Nieuws Week 25