Goed nieuws voor Nederlanders met zonnepanelen

Bron: De Ingenieur

Niet op dagen met een strakblauwe hemel, maar juist bij afwisselend bewolking en zonneschijn wekken zonnepanelen de meeste energie op. Deze verrassende uitkomst komt uit onderzoek van netbeheerder Liander en de Wageningen Universiteit, gepubliceerd in het blad Solar Energy.

Zijn er wolken aan de hemel, dan krijgen de panelen zowel direct zonlicht als licht van de aanwezige wolken, legt een van de onderzoekers uit. Zonnepanelen zijn bovendien minder efficiënt bij hogere temperaturen. En door bewolking neemt de temperatuur van de panelen af, met hogere opbrengsten tot gevolg.

Voor de netbeheerder kunnen de uitkomsten helpen om schommelingen in het stroomaanbod op te vangen. Lees het artikel op De Ingenieur (uitgegeven door het Koninklijk Instituut Van Ingenieurs, “al meer dan 130 jaar hét technologietijdschrift van Nederland”)

Subsidiepotje om EV te kopen binnen acht dagen leeg

Bron: NL Times

De Nederlandse overheid had €10 miljoen apart gezet voor burgers die een nieuwe elektrische auto willen komen. Had je ook interesse gehad in deze €4000?

Binnen acht dagen was het potje al leeg. Volgend jaar kun je weer een beroep doen op deze subsidie. Ook voor tweedehands EV’s is echter een potje. Geïnteresseerden kunnen €2000 per auto krijgen. Van de €7,2 miljoen die hiervoor gereserveerd was, is nog € 1,4 miljoen over.

Lees het artikel op NL Times

Energiebedrijven in de VS gebruiken graag gas

Bron: The New York Times

Kolen zijn de laatste jaren minder gebruikt in de VS, maar de industrie blijft erg afhankelijk van gas. Omdat, zeggen energiebedrijven, zon en wind te onbetrouwbaar zijn. Vanwege de kosten zijn ze terughoudend met investeren in energieopslag.

Kolen maken nu minder dan 20 procent uit van het totale aandeel – ongeveer de helft vergeleken met tien jaar geleden. Duurzame energie ligt op ongeveer hetzelfde aandeel, net als kernenergie. En gas is in het laatste decennium verdubbeld naar ongeveer 40 procent.

“Fighting the transition is not going to stop the transition,” zegt Dennis Wamsted, een analist van het Institute for Energy Economics and Financial Analysis in het stuk. “Economically, it will happen inevitably.”

Lees het artikel op The New York Times

Hogere temperaturen en meer stormen

Bron: NU.nl

De komende vijf jaar wordt het op veel plekken op aarde waarschijnlijk 1,5 graden warmer dan het gemiddelde in de periode van 1850 tot 1900. De Wereld Meteorologische Organisatie (WMO), het klimaat- en weerbureau van de Verenigde Naties, publiceerde vorige week een rapport hierover.

Volgens de WMO zal de temperatuur op aarde de komende vijf jaar in ieder geval 1 graad hoger worden. En over tien jaar wordt het waarschijnlijk wereldwijd structureel 1,5 graden warmer.

Volgens de WMO is het een “enorme uitdaging” om de klimaatdoelen van Parijs uit 2015 te halen (de opwarming van de aarde moet beperkt blijven tot onder de 2 graden en het liefst max 1,5 graden).

In Europa kunnen we door de klimaatverandering rekenen op meer stormen.

Lees het artikel op NU.nl

Met experts de diepte in over de energietransitie

Bron: The Meridian

The Meridian is een online uitgave van het bedrijf Geodan dat zich bezig houdt met location intelligence-oplossingen voor efficiënte bedrijfsprocessen, smart cities, slimme leefomgeving, vergunningen en veilige infra.

Deze editie gaat over de energietransitie, “een grote opgave voor een klein land, die veel vraagt van onze schaarse ruimte en creativiteit”, valt te lezen in de trailer. Zo kun je onder andere het artikel lezen ‘Op zoek naar nieuwe energie: 9 onverwachte locaties’ en de podcast ‘Groeten uit E-topia’ besluisteren.

Bekijk het nummer op The Meridian

Energie halen uit vallende waterdruppels gaat al beter

Bron: BNR

Het programma Wetenschap Vandaag wordt van maandag t/m donderdag uitgezonden op BNR en is ook als podcast te beluisteren. Het gaat over “hoe werkt de wereld om ons heen en hoe kunnen we hem nog beter maken?”

Dit keer vertelt redacteur Karlijn Meinders over de mogelijkheid om energie op te wekken uit vallende waterdruppels. Ze sprak met onderzoeker Frieder Mugele van de Universiteit Twente. Al jaren wordt hier onderzoek naar gedaan, maar nu is het gelukt om techniek die daarvoor nodig is een stuk efficiënter te maken.

Dat betekent helaas niet dat we binnenkort al stroom kunnen opwekken uit regen of tijdens het douchen.

Luister de podcast op BNR

Energiek Nieuws week 30
Blog
Energiek Nieuws Week 30

Elke dag verschijnen er relevante artikelen, interviews en opiniestukken over de energietransitie. Enpuls selecteert wekelijks belangrijk nieuws over dit onderwerp voor je. Een greep uit het nieuws van Week #30.

Schermafbeelding 2020 06 30 Om 09.21.50
Blog
Prognoseatlas geeft waardevolle inzichten over elektrisch vervoer

Hoe weet je als gemeente waar en wanneer de komende jaren oplaadpunten voor elektrisch vervoer nodig zijn? Check de Buurtprognose!

Persbericht Warmtenet
Persbericht
Nieuwe stap in ontwikkeling duurzaam warmtenet binnenstad Maastricht

De gemeente Maastricht, Universiteit Maastricht en Enpuls (onderdeel van Enexis Groep) hebben vandaag een overeenkomst ondertekend om gezamenlijk onderzoek te doen naar de geschiktheid van de ondergrond van het centrum voor de ontwikkeling van een grootschalig duurzaam warmtenet.

Groeneauto
Persbericht
Waterstofauto onrealistisch alternatief in Nederland

De waterstofauto is twee keer zo duur als vergelijkbare auto’s op benzine of elektriciteit. Bovendien is de waterstofauto slechter voor het klimaat en het milieu dan elektrische auto’s.

Overview Winnaars
Persbericht
Winnaars Enpuls Challenge onthuld

De winnaars van de Enpuls Challenge zijn bekend! Tarnoc, een volledig elektrische, enorm efficiënte verwarmingsketel. CityBarge, een uitgekiend transportsysteem voor in de stad met kleine, elektrische boten, kanalen en grachten hergebruiken. En #iLeco, slimme software waarmee buurten en bewoners zoveel mogelijk hun zelf opgewekte #energie kunnen gebruiken.

Wijkie E Earn
Concept
Wijkie en EARN-E
Greenhouse
Persbericht
Tuinders in West-Brabant willen 100.000 ton CO2 per jaar besparen

De tuinders van Energie Cluster Steenbergen en Nieuw Prinsenland slaan de handen ineen met Enpuls Warmte Infra en SUEZ ReEnergy. De partijen tekenen een intentieverklaring om de restwarmte en CO2 die vrijkomt bij de verbranding van niet recyclebare afvalstromen in te zetten in de kassen.

Energiek Nieuws Week 26 Nieuws Week
Blog
Energiek Nieuws Week 26

Elke dag verschijnen er relevante artikelen, interviews en opiniestukken over de energietransitie. Enpuls selecteert wekelijks belangrijk nieuws over dit onderwerp voor je. Een greep uit het nieuws van Week #26.

Energiek Nieuws Week 27 Nieuws Week
Blog
Energiek Nieuws Week 27

Elke dag verschijnen er relevante artikelen, interviews en opiniestukken over de energietransitie. Enpuls selecteert wekelijks belangrijk nieuws over dit onderwerp voor je. Een greep uit het nieuws van Week #27.

Energiek Nieuws week 29
Blog
Energiek Nieuws Week 29

Elke dag verschijnen er relevante artikelen, interviews en opiniestukken over de energietransitie. Enpuls selecteert wekelijks belangrijk nieuws over dit onderwerp voor je. Een greep uit het nieuws van Week #29.

afbeelding home - logo wit.jpg
Trend
Enpuls Challenge

Wie bedenkt dé oplossing voor nieuwe energie? Ga jij de uitdaging aan? Dien dan vanaf nu tot en met uiterlijk 30 april je product, dienst, instrument, organisatie of ander briljant concept in op één van de vier uitdagingen en maak kans op uitgebreide ondersteuning van Enpuls.

Vrachtwagen op weg
Blog
Vijf trends in duurzaam goederenvervoer

De toekomst van goederenvervoer is elektrisch. Wij hebben in kaart gebracht waar de grootste groeikansen liggen. Lees hier de vijf trends in duurzaam goederenvervoer.

Header Nieuws
Blog
Energiek Nieuws Week #21

Enpuls selecteert wekelijks belangrijk nieuws over de energietransitie voor je. Een greep uit het nieuws van Week #21.

Energiek Nieuws Week 23 Nieuws Week (1)
Blog
Energiek Nieuws Week 23

Elke dag verschijnen er relevante artikelen, interviews en opiniestukken over de energietransitie. Enpuls selecteert wekelijks belangrijk nieuws over dit onderwerp voor je. Een greep uit het nieuws van Week #23.

Energiek Nieuws Week 22 Nieuws Week
Blog
Energiek Nieuws Week 22

Elke dag verschijnen er relevante artikelen, interviews en opiniestukken over de energietransitie. Enpuls selecteert wekelijks belangrijk nieuws over dit onderwerp voor je. Een greep uit het nieuws van Week #22.

Jongetje Dat In De Plas Springt
Trend
TrendPuls 4 - Klimaatadaptie

Het tegengaan van de opwarming van de aarde alleen is niet de oplossing. In TrendPuls 4 lees je alles over klimaatadaptie. Trends, innovaties en onze visie daarop.

Canva Purple Flowers
Blogserie
De warmtetransitie begint vandaag

In deze blogserie laten we experts aan het woord over de overgang van stoken op aardgas naar andere, meer duurzame, vormen van woonhuisverwarming.

Energiek Nieuws Week 25 Nieuws Week
Blog
Energiek Nieuws Week 25