Prijs van BNR voor bedrijf dat zonnefolie maakt

Bron: BNR

The Green Quest is elke maandag om 15 uur op BNR Nieuwsradio te beluisteren. Hierin neemt presentator Harm Edens “de vergroening van BV Nederland onder de loep”. In het programma pitcht ook elke keer een “duurzame doener zijn of haar innovatieve project.”

Afgelopen jaar meldden 140 grote en kleine bedrijven hun innovaties. Een jury selecteerde veertig bedrijven die hun innovatie live mochten toelichten. Hieruit koos de jury Heliatek als winnaar. Het bedrijf maakt organisch zonnefolie dat na veertien jaar ontwikkelen deze zomer groot wordt opgeschaald. De zonnefolie is veel sneller terugverdiend dan reguliere zonnepanelen: al in acht maanden. Bij zonnepanelen duurt dat tien keer langer.

Er was ook nog een publieksprijs. Die ging naar de radiatorventilator van SpeedComfort.Een derde prijs ging naar de warmtepomppanelen van Triple Solar.

Je kunt de Green Quest Virtual Award Show ook terugkijken.

Lees het artikel op BNR

Havens kunnen een belangrijke rol spelen bij de energietransitie

Bron: DNV GL

In havens komen veel sectoren samen: energie, transport, toerisme en productie. Ze kunnen daarom als voorbeeld dienen voor bedrijven en overheden om CO2-reductie te bereiken en dus de transitie naar schonere energie.

Hierover schrijft DNV GL, het Noorse classificatiebureau voor de energie, maritieme, olie en gasindustrie in het rapport Ports: Green Gateways to Europe. Het rapport beschrijft de verwachte impact van tien belangrijke groene transities op havens.

Lees het artikel op DNV GL (hier is ook het rapport en de samenvatting te downloaden)

Elektrische auto’s hebben het gewonnen van waterstofauto’s

Bron: Forbes

Een jaar of tien geleden leek het erop dat er twee opties waren om als je niet op fossiele brandstoffen wilde rijden: elektriciteit en waterstof. Waterstof leek veelbelovend. Je zou kunnen blijven doorrijden als gewend zonder de nadelen voor het milieu en zonder dat de batterij opladen zou moeten worden. Nu blijkt dat er meer voordelen aan elektrische auto’s zitten.

Eind 2019 waren er maar 7500 waterstofauto’s wereldwijd verkocht, terwijl er een jaar eerder al 5 miljoen EV’s rondreden en het aantal daarna sterk gegroeid is.

EV’s blijken een stuk beter voor het milieu dan auto’s die op waterstof rijden. Daarnaast wordt ook nog eens de meeste waterstof opgewekt met fossiele brandstoffen. Waterstof is bovendien een nogal gevaarlijk explosief gas: vorig jaar vonden er twee ongelukken plaats. Als er geen tijd is om de batterij op te laden, bijvoorbeeld bij vrachtwagens en bussen, dan kan waterstof wel interessant zijn.

Lees het artikel op Forbes

Planbureau adviseert duurzame koers na corona

Bron: NOS

Het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) adviseert het kabinet een "groen herstelbeleid" uit te stippelen na de coronacrisis. Volgens directeur Hans Mommaas is er door de crisis op de korte termijn minder druk op natuur en milieu, maar is dat maar tijdelijk.

In het rapport ‘Van coronacrisis naar duurzaam herstel’ geeft het PBL suggesties om gevolgen voor de kwaliteit van de leefomgeving aan te pakken, zoals de uitstoot van broeikasgassen, het verlies aan biodiversiteit en verspillend gebruik van grondstoffen.

Het herstelbeleid zou volgens het planbureau ook bijdragen aan de verduurzaming van de woningmarkt en het oplossen van mobiliteitsproblemen. Landen als Duitsland en Frankrijk zijn al veel verder met deze duurzame koers, laat de analyse van het PBL zien.

Lees het artikel op NOS

Het centrum van Sydney gebruikt alleen nog maar schone energie

Bron: Euronews

The City of Sydney bestaat uit het centrale business district en een aantal woonwijken waar 250.000 mensen wonen. Hier wordt nu alleen nog maar duurzame energie gebruikt. Driekwart komt van windenergie en de rest van zonne-energie, van verschillende parken in de regio New South Wales.

Het is de grootste green energy deal in de Australische geschiedenis met een waarde van 37 miljoen euro.Gevolg is 20.000 ton minder C02-uitstoot per jaar en een jaarlijkse kostenbesparing van 308.000 euro. Er zullen ook flink wat nieuwe banen door ontstaan, wat erg welkom is tijdens de coronacrisis. The City of Sydney is al CO2-neutraal sinds 2007.

Lees het artikel op Euronews

Energiek Nieuws week 30
Blog
Energiek Nieuws Week 30

Elke dag verschijnen er relevante artikelen, interviews en opiniestukken over de energietransitie. Enpuls selecteert wekelijks belangrijk nieuws over dit onderwerp voor je. Een greep uit het nieuws van Week #30.

Schermafbeelding 2020 06 30 Om 09.21.50
Blog
Prognoseatlas geeft waardevolle inzichten over elektrisch vervoer

Hoe weet je als gemeente waar en wanneer de komende jaren oplaadpunten voor elektrisch vervoer nodig zijn? Check de Buurtprognose!

afbeelding home - logo wit.jpg
Trend
Enpuls Challenge

Wie bedenkt dé oplossing voor nieuwe energie? Ga jij de uitdaging aan? Dien dan vanaf nu tot en met uiterlijk 30 april je product, dienst, instrument, organisatie of ander briljant concept in op één van de vier uitdagingen en maak kans op uitgebreide ondersteuning van Enpuls.

Persbericht Warmtenet
Persbericht
Nieuwe stap in ontwikkeling duurzaam warmtenet binnenstad Maastricht

De gemeente Maastricht, Universiteit Maastricht en Enpuls (onderdeel van Enexis Groep) hebben vandaag een overeenkomst ondertekend om gezamenlijk onderzoek te doen naar de geschiktheid van de ondergrond van het centrum voor de ontwikkeling van een grootschalig duurzaam warmtenet.

Groeneauto
Persbericht
Waterstofauto onrealistisch alternatief in Nederland

De waterstofauto is twee keer zo duur als vergelijkbare auto’s op benzine of elektriciteit. Bovendien is de waterstofauto slechter voor het klimaat en het milieu dan elektrische auto’s.

Jongetje Dat In De Plas Springt
Trend
TrendPuls 4 - Klimaatadaptie

Het tegengaan van de opwarming van de aarde alleen is niet de oplossing. In TrendPuls 4 lees je alles over klimaatadaptie. Trends, innovaties en onze visie daarop.

Overview Winnaars
Persbericht
Winnaars Enpuls Challenge onthuld

De winnaars van de Enpuls Challenge zijn bekend! Tarnoc, een volledig elektrische, enorm efficiënte verwarmingsketel. CityBarge, een uitgekiend transportsysteem voor in de stad met kleine, elektrische boten, kanalen en grachten hergebruiken. En #iLeco, slimme software waarmee buurten en bewoners zoveel mogelijk hun zelf opgewekte #energie kunnen gebruiken.

Greenhouse
Persbericht
Tuinders in West-Brabant willen 100.000 ton CO2 per jaar besparen

De tuinders van Energie Cluster Steenbergen en Nieuw Prinsenland slaan de handen ineen met Enpuls Warmte Infra en SUEZ ReEnergy. De partijen tekenen een intentieverklaring om de restwarmte en CO2 die vrijkomt bij de verbranding van niet recyclebare afvalstromen in te zetten in de kassen.

Wijkie E Earn
Concept
Wijkie en EARN-E
Energiek Nieuws Week 26 Nieuws Week
Blog
Energiek Nieuws Week 26

Elke dag verschijnen er relevante artikelen, interviews en opiniestukken over de energietransitie. Enpuls selecteert wekelijks belangrijk nieuws over dit onderwerp voor je. Een greep uit het nieuws van Week #26.

energieknieuws week 28
Blog
Energiek Nieuws Week 28

Elke dag verschijnen er relevante artikelen, interviews en opiniestukken over de energietransitie. Enpuls selecteert wekelijks belangrijk nieuws over dit onderwerp voor je. Een greep uit het nieuws van Week #28.

Energiek Nieuws week 29
Blog
Energiek Nieuws Week 29

Elke dag verschijnen er relevante artikelen, interviews en opiniestukken over de energietransitie. Enpuls selecteert wekelijks belangrijk nieuws over dit onderwerp voor je. Een greep uit het nieuws van Week #29.

Vrachtwagen op weg
Blog
Vijf trends in duurzaam goederenvervoer

De toekomst van goederenvervoer is elektrisch. Wij hebben in kaart gebracht waar de grootste groeikansen liggen. Lees hier de vijf trends in duurzaam goederenvervoer.

Energiek Nieuws Week 23 Nieuws Week (1)
Blog
Energiek Nieuws Week 23

Elke dag verschijnen er relevante artikelen, interviews en opiniestukken over de energietransitie. Enpuls selecteert wekelijks belangrijk nieuws over dit onderwerp voor je. Een greep uit het nieuws van Week #23.

Enusual sessie
Trend
Enusual

Enusual is een beweging voor likeminded professionals die zich bezighouden met duurzaamheid en verandering. Enusual inspireert met toepasbare oplossingen, stimuleert nieuw denken en creëert ruimte om te dromen. De beweging prikkelt in inhoud en vibe en is alles wat je niet had verwacht.

Header Nieuws
Blog
Energiek Nieuws Week #21

Enpuls selecteert wekelijks belangrijk nieuws over de energietransitie voor je. Een greep uit het nieuws van Week #21.

Energiek Nieuws Week 25 Nieuws Week
Blog
Energiek Nieuws Week 25
Energiek Nieuws Week 22 Nieuws Week
Blog
Energiek Nieuws Week 22

Elke dag verschijnen er relevante artikelen, interviews en opiniestukken over de energietransitie. Enpuls selecteert wekelijks belangrijk nieuws over dit onderwerp voor je. Een greep uit het nieuws van Week #22.