Je hele leven in dezelfde EV rijden?

Veel mensen die een elektrische auto willen kopen maken zich zorgen over de kosten als ze de batterij moeten vervangen. Maar als het ligt aan Tesla, General Motors en Contemporary Amperex Technology, een van China’s grootste batterijbedrijven, komt er binnenkort een batterij waarmee je meer dan een miljoen kilometer kunt rijden. 

Zulke superbatterijen moeten wel dus eerst heel lang gereden hebben voordat we zeker weten hoe lang ze meegaan. Maar als het lukt zou dit een grote doorbraak voor de industrie betekenen.

In EV’s gaan lithium-ion batterijen. Net als bij je telefoon of laptop wordt de batterij na een tijdje zwakker en dan moet je ‘m steeds vaker opladen. Heel irritant. Maar, zegt een geïnterviewde in dit interessante stuk:"I don't think customers today are ready for a million-mile vehicle. Do people want to buy cars that last for the rest of their life? I don't think they do.

Vooral voor bedrijven die heel veel rijden zou zo’n ‘1 miljoen kilometer batterij’ aantrekkelijk zijn. Vrachtwagen- en taxifirma’s bijvoorbeeld.

Lees het artikel op E&E News, “a news organization focusing on energy and the environment”

Is het een goed idee om in te grijpen in het klimaat?

Bron: NRC Onbehaarde Apen

Deze podcast begint met een stukje uit de rampenfilm Geostorm. “Je zou de film ook wel kunnen zien als een waarschuwing: Mens, rommel niet met het klimaat,” zegt podcast-host Lucas Brouwers. Dit keer gaat de wekelijkse wetenschapspodcast van NRC over geo-engineering, technologieën waarmee je in kunt grijpen in het klimaat, het weer kunt beïnvloeden, om zo de opwarming van de aarde te stoppen.

De technieken klinken steeds aanlokkelijker, zegt Brouwers. Want het doel om niet boven de 1,5 graad temperatuurstijging uit te komen lijkt steeds moeilijker te bereiken. Geo-engineering staat “heel erg in de kinderschoenen, maar er wordt wel over nagedacht,” vertelt techniek-redacteur Laura Wismans.

“Dit is het moment om ons af te vragen: zouden we dit moeten willen en zo ja, wat kan er?”
Klimaatredacteur Marcel aan de Brugh: “Het klinkt een beetje science fiction-achtig om met het klimaat te gaan spelen, terwijl we het eigenlijk al een eeuw lang doen.”

Beluister de podcast op NRC Onbehaarde Apen

Nederland koopt duurzame energie van Denemarken om boete te voorkomen

Bron: De Volkskrant

Nederland blijft al jaren achter bij de productie van duurzame energie en een flinke boete van de EU dreigde. Eric Wiebes, minister van Economische Zaken en Klimaat, kocht de ontbrekende hoeveelheid duurzame energie gewoon van Denemarken. Een louter administratieve handeling.

Hij betaalde er 200 miljoen euro voor. Een koopje, vond hij. Nederland had in 2020 14 procent van de totale energievraag duurzaam moeten opwekken, maar haalde maar 11,4 procent. Misschien ietsje meer dankzij covid-19. Denemarken heeft juist meer duurzame energie geproduceerd dan gepland en komt op maar liefst 40 procent. Volgend jaar gaat Nederland de doelen wel halen, volgens de minister, dankzij nieuwe windparken.

Lees het artikel op De Volkskrant

Windturbine zonder wieken die zelf energie opslaan

Bron: Duurzaam Bedrijfsleven

Je weet nooit van tevoren wanneer het wel of niet waait en hoeveel stroom er op welk moment nodig is. Het is dus handig om windenergie op te slaan, maar dat is niet eenvoudig. De Cyclone-Turbines van het Amerikaanse bedrijf Kohilo doen dat op een slimme manier met een hydraulisch opslagsysteem.

Het Belgische Wingardium Energy wekt lokaal groene stroom op met behulp van deze turbines. Ze kunnen vervolgens zelf stroom opslaan of leveren aan oplaadpunten voor auto's. De Amerikaanse windturbines hebben bovendien minder impact op het landschap en vogels zien ze beter. Ze hebben geen wieken maar een verticale wind-as die gemakkelijker roteert, ook bij lage windkracht.

Om het elektriciteitsnet niet te overbelasten, slaan ze de stroom zelf op. En naast windelektriciteit leveren ze ook waterstof.

Lees het artikel op Duurzaam Bedrijfsleven, “hét businessplatform voor succesvol duurzaam ondernemen”

Duizenden banen minder in de duurzame energiesector in Australië

Bron: The Guardian

Naar verwachting zullen zo’n 11 duizend mensen die in de duurzame energiesector werken in Australië in de komende twee jaar zonder werk komen te zitten. Dit is het gevolg van het beleid van premier Scott Morrison volgens onderzoek van de University of Technology Sydney.

De onderzoekers schrijven dat er op de lange termijn veel werk is in de groene energiesector, maar hangt het aantal banen op de korte termijn af van het Australische Covid-19 steunpakket. Nu hebben zo’n 26.000 Australiërs banen in de duurzame energie. In steenkoolbedrijven werken zo’n 40.000 mensen.

Lees het artikel op The Guardian

 

Schermafbeelding 2020 06 30 Om 09.21.50
Blog
Prognoseatlas geeft waardevolle inzichten over elektrisch vervoer

Hoe weet je als gemeente waar en wanneer de komende jaren oplaadpunten voor elektrisch vervoer nodig zijn? Check de Buurtprognose!

Vrachtwagen op weg
Blog
Vijf trends in duurzaam goederenvervoer

De toekomst van goederenvervoer is elektrisch. Wij hebben in kaart gebracht waar de grootste groeikansen liggen. Lees hier de vijf trends in duurzaam goederenvervoer.

Persbericht Warmtenet
Persbericht
Nieuwe stap in ontwikkeling duurzaam warmtenet binnenstad Maastricht

De gemeente Maastricht, Universiteit Maastricht en Enpuls (onderdeel van Enexis Groep) hebben vandaag een overeenkomst ondertekend om gezamenlijk onderzoek te doen naar de geschiktheid van de ondergrond van het centrum voor de ontwikkeling van een grootschalig duurzaam warmtenet.

Overview Winnaars
Persbericht
Winnaars Enpuls Challenge onthuld

De winnaars van de Enpuls Challenge zijn bekend! Tarnoc, een volledig elektrische, enorm efficiënte verwarmingsketel. CityBarge, een uitgekiend transportsysteem voor in de stad met kleine, elektrische boten, kanalen en grachten hergebruiken. En #iLeco, slimme software waarmee buurten en bewoners zoveel mogelijk hun zelf opgewekte #energie kunnen gebruiken.

Jongetje Dat In De Plas Springt
Trend
TrendPuls 4 - Klimaatadaptie

Het tegengaan van de opwarming van de aarde alleen is niet de oplossing. In TrendPuls 4 lees je alles over klimaatadaptie. Trends, innovaties en onze visie daarop.

Header Nieuws
Blog
Energiek Nieuws Week #21

Enpuls selecteert wekelijks belangrijk nieuws over de energietransitie voor je. Een greep uit het nieuws van Week #21.

Energiek Nieuws Week 25 Nieuws Week
Blog
Energiek Nieuws Week 25
Energiek Nieuws Week 24 Nieuws Week
Blog
Energiek Nieuws Week 24
Vrachtwagen op weg
Blog
Vijf trends in duurzaam goederenvervoer

De toekomst van goederenvervoer is elektrisch. Wij hebben in kaart gebracht waar de grootste groeikansen liggen. Lees hier de vijf trends in duurzaam goederenvervoer.

Vrachtwagen op weg
Blog
Vijf trends in duurzaam goederenvervoer

De toekomst van goederenvervoer is elektrisch. Wij hebben in kaart gebracht waar de grootste groeikansen liggen. Lees hier de vijf trends in duurzaam goederenvervoer.

Shutterstock 1695754435
Blog
Vier inzichten & randvoorwaarden voor een succesvol warmtenet

Een warmtenet realiseren? Check vooraf deze lessons learned van ervaringsdeskundigen en vergroot de kans op succes!

warmtenet - 2 buizen plus mensen.jpg
Download
Whitepaper Vaart maken met warmtenetten
Header Nieuws
Blog
Energiek Nieuws Week #20
afbeelding home - logo wit.jpg
Trend
Enpuls Challenge

Wie bedenkt dé oplossing voor nieuwe energie? Ga jij de uitdaging aan? Dien dan vanaf nu tot en met uiterlijk 30 april je product, dienst, instrument, organisatie of ander briljant concept in op één van de vier uitdagingen en maak kans op uitgebreide ondersteuning van Enpuls.

Bestelbus
Blog
Waarom is de elektrische bestelbus nog niet populair?
Boer In Veld
Concept
Beregenen op ZON

Wil jij jouw op boerderij je dieselwerktuigen electrificeren? Enpuls heeft een onderzoek gedaan naar de voordelen. Lees er alles over in onze whitepaper of plan een bezoek aan één van de demo boerderij locaties.

Meter
Video
Een terugblik met Enpuls Challenge winnaar Sobolt
Canva Purple Flowers
Blogserie
De warmtetransitie begint vandaag

In deze blogserie laten we experts aan het woord over de overgang van stoken op aardgas naar andere, meer duurzame, vormen van woonhuisverwarming.