Energie halen uit zonnecellen op de vangrails

Bron: Solar Magazine

Op een vangrails in Noord-Holland is na een jaar een proef met zonnecellen afgerond. De conclusie: de zonnecellen zijn goed blijven functioneren, maar de opbrengst is een derde lager dan verwacht. Innovaties zijn daarom nodig.

De proef is gedaan door TNO, samen met de provincie Noord-Holland, de Hogeschool van Amsterdam en een paar bedrijven. Het is wereldwijd nog niet eerder gedaan. Het consortium wil de techniek nu verder verbeteren. Ook is het de bedoeling om de installatiekosten te verminderen.

Zonnepanelen zijn te stijf en gevaarlijk bij aanrijdingen. Daarom zijn flexibele dunne zonnecellen of zonnefolies gebruikt, op een stuk vangrails van 72 meter langs de N194 bij Heerhugowaard.

Dit soort zonnecellen zouden bijvoorbeeld ook op geluidschermen aangebracht kunnen worden. Lees het artikel op Solar Magazine (“hét onafhankelijke nieuwsplatform voor de zonne-energiesector”)

Ga jij kleren van oude elektriciteitskabels dragen?

Bron: Euronews Living

Toen de telefoonoplader van Alexandra Sipa, een 23-jarige modeontwerper, kapotging, kwam ze op een idee. Ze besloot kleren en accessoires van oude elektriciteitskabels te maken.

Elektronisch afval is namelijk het snelst groeiende soort afval, legt ze uit. Aan het eind van dit jaar gaat het om zo’n 50 miljoen ton dit jaar. Met dit project probeert ze daar aandacht voor te vragen. Ze haakte het veelkleurige materiaal en maakte daarbij gebruik van technieken uit Roemenië, haar geboorteland. Op deze bijzondere collectie studeerde ze onlangs af aan de prestigieuze Central Saint Martins in Londen.

Volgens de Ellen MacArthur Foundation ligt er bijna 150 miljoen ton kleding bij de vuilnis in 2050. Sipa is zich ervan bewust dat de mode-industrie een van de grootste vervuilers is. “The industry is becoming aware of the urgency for change due to the climate emergency and the increasing demand from consumers for more sustainable options.”

Lees het artikel op Euronews Living
(“the best in sustainable lifestyle, conscious design and ethical consumption to help you decrease your environmental footprint without sacrificing aesthetics.”)

Binnenkort: handsfree rijden in een EV

Bron: CNN Business

Volgend jaar kunnen gebruikers van de Ford Mustang Mach-E electric SUV een technologie gaan gebruiken om handsfree te rijden: het Active Drive Assist system. Je kunt dan je handen van het stuur halen en je voeten van de rem en het gaspedaal.

De technologie zal aanvankelijk alleen op specifieke snelwegen in de Verenigde Staten werken. Active Drive Assist is anders dan Tesla’s Autopilot technologie en systemen van andere fabrikanten. Bij Autopilot kunnen chauffeurs hun handen niet lang van het stuur afhalen.

Lees het artikel op CNN Business

Wat gebeurt er met batterijen van EV’s aan het eind van hun levensduur?

Bron: Driving

Daar hoor je meer over in de podcast Plugged In van Driving, “the leading online destination for the latest automotive news, reviews, photos and video for Canadians”. Batterijen van EV’s gaan gemiddeld acht jaar mee.

Wereldwijd zijn er verschillende organisaties en bedrijven die deze batterijen hergebruiken of recyclen zodat ze dus niet op de vuilnisbelt belanden. De podcast host, Andrew McCredie, praat met Jeff Haltrecht van Call2Recycle uit Toronto.

De non-profit organisatie zorgt voor de recycling van de batterijen van meer dan vierhonderd bedrijven in Noord-Amerika. Tegenwoordig ook van auto’s, scooters en fietsen.

Aan het eind van de levensduur kun je er allerlei verschillende dingen mee doen, vertelt Haltrecht. Er nieuwe batterijen van maken, gebruiken voor asfalt of huishoudapparaten of er energie mee opwekken voor huizen of straatlantaarns.

Luister de podcast op Driving

Geen duurzaam huis? Geen hypotheek bij Triodos.

Bron: NL Times

Ga je een huis met energielabel C of lager kopen? Vanaf 1 augustus kun je dan niet meer voor het volle bedrag een hypotheek bij Triodos krijgen. Behalve als je concrete plannen hebt om het huis te verduurzamen.

De bank financiert nog maar 90 procent van de marktwaarde. Voor appartementen maakt de bank een uitzondering, omdat die moeilijker aan te passen zijn. Hiermee wil Triodos mensen bewuster maken van het belang van duurzaamheid.

Bovendien zijn huizen die niet duurzaam zijn een financieel risico, volgens de bank. Hogere energiekosten betekent dat er minder geld voor de hypotheek over is en de waarde van het huis wordt lager. Triodos hoopt dat andere banken zullen volgen.

Lees het artikel op NL Times

Schermafbeelding 2020 06 30 Om 09.21.50
Blog
Prognoseatlas geeft waardevolle inzichten over elektrisch vervoer

Hoe weet je als gemeente waar en wanneer de komende jaren oplaadpunten voor elektrisch vervoer nodig zijn? Check de Buurtprognose!

Energiek Nieuws Week 26 Nieuws Week
Blog
Energiek Nieuws Week 26

Elke dag verschijnen er relevante artikelen, interviews en opiniestukken over de energietransitie. Enpuls selecteert wekelijks belangrijk nieuws over dit onderwerp voor je. Een greep uit het nieuws van Week #26.

Vrachtwagen op weg
Blog
Vijf trends in duurzaam goederenvervoer

De toekomst van goederenvervoer is elektrisch. Wij hebben in kaart gebracht waar de grootste groeikansen liggen. Lees hier de vijf trends in duurzaam goederenvervoer.

Overview Winnaars
Persbericht
Winnaars Enpuls Challenge onthuld

De winnaars van de Enpuls Challenge zijn bekend! Tarnoc, een volledig elektrische, enorm efficiënte verwarmingsketel. CityBarge, een uitgekiend transportsysteem voor in de stad met kleine, elektrische boten, kanalen en grachten hergebruiken. En #iLeco, slimme software waarmee buurten en bewoners zoveel mogelijk hun zelf opgewekte #energie kunnen gebruiken.

Persbericht Warmtenet
Persbericht
Nieuwe stap in ontwikkeling duurzaam warmtenet binnenstad Maastricht

De gemeente Maastricht, Universiteit Maastricht en Enpuls (onderdeel van Enexis Groep) hebben vandaag een overeenkomst ondertekend om gezamenlijk onderzoek te doen naar de geschiktheid van de ondergrond van het centrum voor de ontwikkeling van een grootschalig duurzaam warmtenet.

Energiek Nieuws Week 24 Nieuws Week
Blog
Energiek Nieuws Week 24
Jongetje Dat In De Plas Springt
Trend
TrendPuls 4 - Klimaatadaptie

Het tegengaan van de opwarming van de aarde alleen is niet de oplossing. In TrendPuls 4 lees je alles over klimaatadaptie. Trends, innovaties en onze visie daarop.

Header Nieuws
Blog
Energiek Nieuws Week #21

Enpuls selecteert wekelijks belangrijk nieuws over de energietransitie voor je. Een greep uit het nieuws van Week #21.

Vrachtwagen op weg
Blog
Vijf trends in duurzaam goederenvervoer

De toekomst van goederenvervoer is elektrisch. Wij hebben in kaart gebracht waar de grootste groeikansen liggen. Lees hier de vijf trends in duurzaam goederenvervoer.

Vrachtwagen op weg
Blog
Vijf trends in duurzaam goederenvervoer

De toekomst van goederenvervoer is elektrisch. Wij hebben in kaart gebracht waar de grootste groeikansen liggen. Lees hier de vijf trends in duurzaam goederenvervoer.

Shutterstock 1695754435
Blog
Vier inzichten & randvoorwaarden voor een succesvol warmtenet

Een warmtenet realiseren? Check vooraf deze lessons learned van ervaringsdeskundigen en vergroot de kans op succes!

warmtenet - 2 buizen plus mensen.jpg
Download
Whitepaper Vaart maken met warmtenetten

Redenen om te kiezen voor collectieve warmtenetten in de gebouwde omgeving. Lees onze beschouwing in de whitepaper.

Zon windmolens
Visie
Slim duurzame energie opwekken op land

Hoe houden we de maatschappelijke kosten zo laag mogelijk, zodat we in 2030 vier keer zoveel duurzame stroom kunnen opwekken als nu?

Bestelbus
Blog
Waarom is de elektrische bestelbus nog niet populair?
Boer In Veld
Concept
Beregenen op ZON

Wil jij jouw op boerderij je dieselwerktuigen electrificeren? Enpuls heeft een onderzoek gedaan naar de voordelen. Lees er alles over in onze whitepaper of plan een bezoek aan één van de demo boerderij locaties.

Header Nieuws
Blog
Energiek Nieuws Week #20
Beregenen Op Zon
Blog
Landbouw verduurzamen met elektrisch beregenen
Denmark New Energy Li
Blog
Collectieve warmte op z'n Deens

De Denen zijn al mijlenver als het gaat om duurzaam verwarmen. Hoe ze dat doen? Lees het in dit interview.