Nieuwe zonnepanelen: onopvallend en ook op gevels

Bron: NOS

Zonne-energie is ‘booming’, schrijft de NOS.

Op steeds meer daken verschijnen zonnepanelen. Goed voor het milieu en nodig bij nieuwbouw, dat vanaf 1 januari aan nieuwe energienormen moet voldoen (BENG: Bijna Energie Neutrale Gebouwen).

Bij een rijtjeshuis zijn die normen wel te halen door het plaatsen van zonnepanelen op het dak. Maar bij hoogbouw ligt dat anders. Onderzoekers hebben daarom zonnepanelen op gevels ontwikkeld. Alleen is niet iedereen enthousiast over al die zonnepanelen in het straatbeeld. Op gevels zijn ze natuurlijk nog zichtbaarder dan op daken. De energieproducerende gevels die TNO en de TU Delft ontwikkelden zijn daarom onopvallend. Alle mogelijke kleuren en afbeeldingen kunnen erop aangebracht worden.

Het hoofdkantoor van bouwbedrijf BAM in Bunnik heeft inmiddels een ‘energiemuur’ van TNO. Er bestaan ook al ramen die zonne-energie opwekken, naast fietspaden, geluidsschermen en vangrails.

Lees het artikel op NOS

Elektriciteit van watermoleculen en metaal

Bron: SciTechDaily

Onderzoekers van de Tel Aviv University hebben wellicht een nieuwe bron van duurzame energie ontdekt. Daarover bericht deze Amerikaanse website, “home of the best science and technology news since 1998”.

Geïnspireerd door het ontstaan van bliksem tijdens onweersbuien kwamen ze erachter dat elektriciteit ontstaat door de interactie tussen metaal en watermoleculen, althans bij een luchtvochtigheid van meer dan 60 procent.

Hoofdonderzoeker professor Colin Price denkt dat de methode misschien gebruikt kan worden om batterijen te ontwikkelen. Ook denkt hij de techniek geschikt is voor ontwikkelingslanden waar nog niet iedereen toegang tot elektriciteit heeft en waar de luchtvochtigheid continu boven de 60 procent ligt.

Lees het artikel op SciTechDaily

Monopolipositie ligt op de loer in warmtewet

Bron: Consumentenbond

De nieuwe Warmtewet 2.0, die is voorgelegd aan de Tweede Kamer, eist dat warmteaanbieders warmte leveren én produceren. Ook zijn ze verantwoordelijk voor de aanleg en onderhoud van het transportnet.

Maar: kleine, buurtgedragen initiatieven worden zo buitenspel gezet. “Daar zijn consumenten over het algemeen niet mee geholpen,” zegt de directeur van de Consumentenbond. De organisatie bood de Tweede Kamer een manifest aan, samen met een groot aantal maatschappelijke organisaties, private partijen, lokale overheden, netwerkbedrijven, woningcorporaties, warmte-coöperaties en bewonersverenigingen.

Ze vinden meer marktwerking, betrokkenheid en keuzevrijheid belangrijk. Het stimuleert concurrentie met meer innovatieve, duurzame en goedkopere warmtenetten tot gevolg.

Lees het artikel op Consumentenbond

Halen we de SDG’s over tien jaar?

Bron: BNR

The Green Quest is een wekelijkse podcast van BNR over de klimaatdoelstellingen (Waar liggen kansen? Waar laten we ze liggen?).

Deze aflevering gaat over de Sustainable Development Goals van de Verenigde Naties. Die bestaan binnenkort 5 jaar. Presentator Harm Edens zoekt uit hoe ver we zijn met deze Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen die in 2030 bereikt zouden moeten zijn.

Hij praat met Maresa Oosterman, directeur van SDG Nederland, die vertelt hoe de situatie in Nederland is en wat we nog moeten doen voor een duurzamere en socialere samenleving. Ze gaat in op hoe de energietransitie betaalbaar te maken voor burgers, op Nederlandse technologische oplossingen voor ontwikkelingslanden en de toekomst van kweekvlees, een Nederlandse ontdekking.

Met Derk Loorbach, directeur van Drift, praat de presentator over de klimaatgerelateerde SDG’s, hoe natuur en economie samen kunnen gaan en wat de invloed van corona is. “We kunnen ons heel moeilijk voorstellen dat dingen heel snel gaan veranderen.”

Ook de The Green Gallery komt voorbij in deze podcast: BNR selecteerde 40 bedrijven die verschillende groene innovaties bedacht hebben. Op 22 juni wordt de winnaar gekozen.

Luister de podcast op BNR

Hoe subsidiëren landen zonne-energie?

Bron: Power Technology

Daarover gaat dit artikel van “one of the leading titles covering the global energy industry”, een website uit het Verenigd Koninkrijk.

“Considering the increasingly dire state of the world’s environment, and the importance of delivering a clean energy transition to protect the Earth’s climate, many governments have implemented policies to support nascent solar power infrastructure.”

In Utah wordt dat via ‘net metering’, een salderingsregeling gedaan, net als in veel andere Amerikaanse staten en momenteel in Nederland. De stroom die je aan het elektriciteitsnet levert mag je wegstrepen (salderen) tegen de stroom die je van het net afneemt. Maar dat is erg duur voor de elektriciteitsleveranciers en Utah wil het anders gaan doen. Wat zijn de mogelijkheden?

In Spanje wordt bijvoorbeeld gebruik gemaakt van flexibele time-of-use systemen. Klanten kunnen hun energieconsumptie dan aanpassen om hun kosten te verminderen. Duitsland gebruikt technologieën waarmee zonne-energie in batterijen opgeslagen (Enpuls startte een pilot in Nederland) worden voor gebruik tijdens piekuren.

Lees het artikel op Power Technology

Schermafbeelding 2020 06 30 Om 09.21.50
Blog
Prognoseatlas geeft waardevolle inzichten over elektrisch vervoer

Hoe weet je als gemeente waar en wanneer de komende jaren oplaadpunten voor elektrisch vervoer nodig zijn? Check de Buurtprognose!

Vrachtwagen op weg
Blog
Vijf trends in duurzaam goederenvervoer

De toekomst van goederenvervoer is elektrisch. Wij hebben in kaart gebracht waar de grootste groeikansen liggen. Lees hier de vijf trends in duurzaam goederenvervoer.

Energiek Nieuws Week 26 Nieuws Week
Blog
Energiek Nieuws Week 26

Elke dag verschijnen er relevante artikelen, interviews en opiniestukken over de energietransitie. Enpuls selecteert wekelijks belangrijk nieuws over dit onderwerp voor je. Een greep uit het nieuws van Week #26.

Persbericht Warmtenet
Persbericht
Nieuwe stap in ontwikkeling duurzaam warmtenet binnenstad Maastricht

De gemeente Maastricht, Universiteit Maastricht en Enpuls (onderdeel van Enexis Groep) hebben vandaag een overeenkomst ondertekend om gezamenlijk onderzoek te doen naar de geschiktheid van de ondergrond van het centrum voor de ontwikkeling van een grootschalig duurzaam warmtenet.

Overview Winnaars
Persbericht
Winnaars Enpuls Challenge onthuld

De winnaars van de Enpuls Challenge zijn bekend! Tarnoc, een volledig elektrische, enorm efficiënte verwarmingsketel. CityBarge, een uitgekiend transportsysteem voor in de stad met kleine, elektrische boten, kanalen en grachten hergebruiken. En #iLeco, slimme software waarmee buurten en bewoners zoveel mogelijk hun zelf opgewekte #energie kunnen gebruiken.

Energiek Nieuws Week 25 Nieuws Week
Blog
Energiek Nieuws Week 25
Jongetje Dat In De Plas Springt
Trend
TrendPuls 4 - Klimaatadaptie

Het tegengaan van de opwarming van de aarde alleen is niet de oplossing. In TrendPuls 4 lees je alles over klimaatadaptie. Trends, innovaties en onze visie daarop.

Header Nieuws
Blog
Energiek Nieuws Week #21

Enpuls selecteert wekelijks belangrijk nieuws over de energietransitie voor je. Een greep uit het nieuws van Week #21.

Shutterstock 1695754435
Blog
Vier inzichten & randvoorwaarden voor een succesvol warmtenet

Een warmtenet realiseren? Check vooraf deze lessons learned van ervaringsdeskundigen en vergroot de kans op succes!

Vrachtwagen op weg
Blog
Vijf trends in duurzaam goederenvervoer

De toekomst van goederenvervoer is elektrisch. Wij hebben in kaart gebracht waar de grootste groeikansen liggen. Lees hier de vijf trends in duurzaam goederenvervoer.

Vrachtwagen op weg
Blog
Vijf trends in duurzaam goederenvervoer

De toekomst van goederenvervoer is elektrisch. Wij hebben in kaart gebracht waar de grootste groeikansen liggen. Lees hier de vijf trends in duurzaam goederenvervoer.

Zon windmolens
Visie
Slim duurzame energie opwekken op land

Hoe houden we de maatschappelijke kosten zo laag mogelijk, zodat we in 2030 vier keer zoveel duurzame stroom kunnen opwekken als nu?

Bestelbus
Blog
Waarom is de elektrische bestelbus nog niet populair?

Enpuls onderzocht waarom we nog maar zo weinig elektrische bestelbussen zien en identificeerde maar liefst 13 thema’s die de transitie naar duurzaam goederenvervoer belemmeren. Lees meer of download het onderzoeksrapport.

warmtenet - 2 buizen plus mensen.jpg
Download
Whitepaper Vaart maken met warmtenetten

Redenen om te kiezen voor collectieve warmtenetten in de gebouwde omgeving. Lees onze beschouwing in de whitepaper.

Boer In Veld
Concept
Beregenen op ZON

Wil jij jouw op boerderij je dieselwerktuigen electrificeren? Enpuls heeft een onderzoek gedaan naar de voordelen. Lees er alles over in onze whitepaper of plan een bezoek aan één van de demo boerderij locaties.

afbeelding home - logo wit.jpg
Trend
Enpuls Challenge

Wie bedenkt dé oplossing voor nieuwe energie? Ga jij de uitdaging aan? Dien dan vanaf nu tot en met uiterlijk 30 april je product, dienst, instrument, organisatie of ander briljant concept in op één van de vier uitdagingen en maak kans op uitgebreide ondersteuning van Enpuls.

Beregenen Op Zon
Blog
Landbouw verduurzamen met elektrisch beregenen
Energiebesparing
Blog
Zet energiebesparing op 1

'Zet in op isoleren, iedereen in de wachtstand levert sowieso geen versnelling op. Lees meer over individuele energiebesparing.