Door nieuwe techniek 50 keer sneller waterstof maken.

Bron: Duurzaam Bedrijfsleven

Onderzoekers van de Amerikaanse Duke University kwamen erachter dat nieuw materiaal, een soort vilt gemaakt van nikkeldraadjes, 50 keer sneller waterstof kan maken dan de huidige technieken. Hierdoor zou de groene productie van waterstof goedkoper en sneller kunnen.

Dat is te lezen op deze website over duurzaam ondernemen, innovatie en Cleantech (technologie die bijdraagt aan een schoner milieu) voor het Nederlandse bedrijfsleven.

De onderzoekers maakten een soort vilt van nikkel. Na 100 uur testen bleek dat hiermee sneller waterstof gemaakt kan worden dan met andere materialen: 50 keer sneller dan een gewone waterstofmachine. Volgens de onderzoekers zou duurzaam geproduceerd waterstof nu waarschijnlijk kunnen concurreren met goedkope waterstof uit aardgas. Maar eerst moeten ze kijken of de techniek ook op grote schaal werkt.

Lees het artikel op Duurzaam Bedrijfsleven

Drijft het nieuwe wapen tegen klimaatverandering?

Bron: The New York Times

De eerste windmolens op zee stonden begin jaren negentig in Denemarken. Op zee was meer ruimte dan op het land. En geen mensen die een windmolen voor de deur niet zagen zitten. Dertig jaar later zijn de meeste windmolenparken offshore.

De turbines zitten aan de bodem vast, op een maximumdiepte van rond de 60 meter. Dat kan dus alleen in landen met veel ondiep water voor de kust.

Maar nu worden ook windturbines gemaakt die kunnen drijven. Die kunnen daardoor ook voor kusten met dieper water en verder op zee energie opwekken. Verder van de kust is bovendien hardere en meer constante wind. En de windmolens zitten vissers niet in de weg.

The New York Times is naar zo’n platform gegaan in een baai in het noorden van Spanje.
Analisten van de International Energy Agency in Parijs verwachten een enorm potentieel voor deze technologie.

Lees het artikel op de website van The New York Times

Vervuilende stadsverwarming in plaats van energiezuinige warmtepomp in Amsterdam?

Bron: Het Parool

De gemeente Amsterdam wil 2700 nieuwe woningen op het Zeeburgereiland aansluiten op het warmtenet van energiebedrijf Vattenfall.

Milieuorganisatie Amsterdam Fossielvrij was naar de rechter gestapt omdat zij hier liever energiezuinige warmtepompen zien. Aansluiting op stadsverwarming zou betekenen dat de appartementen nog tientallen jaren afhankelijk blijven van de verbranding van aardgas, afval of biomassa. Amsterdam Fossielvrij kreeg gelijk en het stadsbestuur gaat nu in hoger beroep.

Bij het warmteplan gaf de gemeente stadsverwarming een streepje voor. Volgens de milieuorganisatie is er sprake van belangenverstrengeling tussen de gemeente en Vattenfall. De energieleverancier is eigenaar van een deel van het warmtenet in Amsterdam.

De fractievoorzitter van de Partij voor de Dieren in Amsterdam vindt:

“Woningen verplicht verwarmen op vieze biomassa en afval en het verbieden van zonnepanelen en warmtepompen is waanzin in deze tijd van klimaatverandering.”

Lees het artikel op Het Parool

Scherpste daling in CO2 sinds WOII

Bron: NU.nl

Door de coronacrisis is er dit jaar zo’n 4 tot 7 procent minder CO2-uitstoot. Het is de scherpste daling sinds de Tweede Wereldoorlog.

Als we de temperatuurstijging onder de (in het Klimaatakkoord van Parijs afgesproken) 1,5 graden willen houden moeten we de komende jaren zo doorgaan.

Dat zegt de Canadese hoogleraar klimaatwetenschap Corinne Le Quéré. Ze onderzocht de gevolgen van de coronacrisis op het klimaat. Tijdens het hoogtepunt van de lockdowns lag de wereldwijde CO2-uitstoot 17 procent. Quéré verwacht echter dat de uitstoot na de coronacrisis weer omhoog gaat:

“Deze daling is niet structureel. We hebben nog steeds dezelfde wegen, auto's, verwarmingen, airconditioners en industrieën. Maar wat wél een verschil zal maken, is welke maatregelen we straks nemen om de economie weer op te starten."

Lees het artikel op NU.nl

 

Energie opwekken uit de stroming van eb naar vloed?

Bron: Renews

Huishoudens helpen een slim plan te maken om hun huizen te renoveren en energiezuinig te maken?
Of een technologie om energie op te slaan met waterstof en batterijen?

Welke van deze drie genomineerde projecten gaat op 23 juni de EU Sustainable Energy Awards winnen?Alle drie de finalisten willen een duurzame energietransitie in Europa. Renews licht de concepten van de finalisten kort toe.

Renews is een website en tijdschrift uit Engeland en richt zich op, “unflinching, news-focused coverage of the renewable energy sector”.

Lees het artikel op Renews

Schermafbeelding 2020 06 30 Om 09.21.50
Blog
Prognoseatlas geeft waardevolle inzichten over elektrisch vervoer

Hoe weet je als gemeente waar en wanneer de komende jaren oplaadpunten voor elektrisch vervoer nodig zijn? Check de Buurtprognose!

Energiek Nieuws Week 26 Nieuws Week
Blog
Energiek Nieuws Week 26

Elke dag verschijnen er relevante artikelen, interviews en opiniestukken over de energietransitie. Enpuls selecteert wekelijks belangrijk nieuws over dit onderwerp voor je. Een greep uit het nieuws van Week #26.

Vrachtwagen op weg
Blog
Vijf trends in duurzaam goederenvervoer

De toekomst van goederenvervoer is elektrisch. Wij hebben in kaart gebracht waar de grootste groeikansen liggen. Lees hier de vijf trends in duurzaam goederenvervoer.

Persbericht Warmtenet
Persbericht
Nieuwe stap in ontwikkeling duurzaam warmtenet binnenstad Maastricht

De gemeente Maastricht, Universiteit Maastricht en Enpuls (onderdeel van Enexis Groep) hebben vandaag een overeenkomst ondertekend om gezamenlijk onderzoek te doen naar de geschiktheid van de ondergrond van het centrum voor de ontwikkeling van een grootschalig duurzaam warmtenet.

Overview Winnaars
Persbericht
Winnaars Enpuls Challenge onthuld

De winnaars van de Enpuls Challenge zijn bekend! Tarnoc, een volledig elektrische, enorm efficiënte verwarmingsketel. CityBarge, een uitgekiend transportsysteem voor in de stad met kleine, elektrische boten, kanalen en grachten hergebruiken. En #iLeco, slimme software waarmee buurten en bewoners zoveel mogelijk hun zelf opgewekte #energie kunnen gebruiken.

Jongetje Dat In De Plas Springt
Trend
TrendPuls 4 - Klimaatadaptie

Het tegengaan van de opwarming van de aarde alleen is niet de oplossing. In TrendPuls 4 lees je alles over klimaatadaptie. Trends, innovaties en onze visie daarop.

Header Nieuws
Blog
Energiek Nieuws Week #21

Enpuls selecteert wekelijks belangrijk nieuws over de energietransitie voor je. Een greep uit het nieuws van Week #21.

Energiek Nieuws Week 25 Nieuws Week
Blog
Energiek Nieuws Week 25
Energiek Nieuws Week 24 Nieuws Week
Blog
Energiek Nieuws Week 24
afbeelding home - logo wit.jpg
Trend
Enpuls Challenge

Wie bedenkt dé oplossing voor nieuwe energie? Ga jij de uitdaging aan? Dien dan vanaf nu tot en met uiterlijk 30 april je product, dienst, instrument, organisatie of ander briljant concept in op één van de vier uitdagingen en maak kans op uitgebreide ondersteuning van Enpuls.

Vrachtwagen op weg
Blog
Vijf trends in duurzaam goederenvervoer

De toekomst van goederenvervoer is elektrisch. Wij hebben in kaart gebracht waar de grootste groeikansen liggen. Lees hier de vijf trends in duurzaam goederenvervoer.

Shutterstock 1695754435
Blog
Vier inzichten & randvoorwaarden voor een succesvol warmtenet

Een warmtenet realiseren? Check vooraf deze lessons learned van ervaringsdeskundigen en vergroot de kans op succes!

Header Nieuws
Blog
Energiek Nieuws Week #20

Enpuls selecteert wekelijks belangrijk nieuws over de energietransitie voor je. Een greep uit het nieuws van Week #20.

warmtenet - 2 buizen plus mensen.jpg
Download
Whitepaper Vaart maken met warmtenetten

Redenen om te kiezen voor collectieve warmtenetten in de gebouwde omgeving. Lees onze beschouwing in de whitepaper.

Boer In Veld
Concept
Beregenen op ZON

Wil jij jouw op boerderij je dieselwerktuigen electrificeren? Enpuls heeft een onderzoek gedaan naar de voordelen. Lees er alles over in onze whitepaper of plan een bezoek aan één van de demo boerderij locaties.

Bestelbus
Blog
Waarom is de elektrische bestelbus nog niet populair?
Meter
Video
Een terugblik met Enpuls Challenge winnaar Sobolt
Zon windmolens
Visie
Slim duurzame energie opwekken op land