Er is vorig jaar 16 procent meer groene energie gebruikt dan het jaar ervoor

Bron: CBS

In 2019 bedroeg het verbruik van hernieuwbare energie 8,6 procent van het totaal. In 2018 ging het om 7,4 procent.

Biomassa is met 60 procent de grootste bron van duurzame energie. Het verbruik van energie uit biomassa groeide doordat kolencentrales meer biomassa zijn gaan meestoken.

Het verbruik van zonne-energie (elektriciteit en warmte) groeide in 2019 met 37 procent. Het verbruik van windenergie nam met 7 procent toe.

In 2020 moet in Nederland volgens EU-afspraken 14 procent van de energie duurzaam zijn. Dit kan door verbruik van groene energie uit eigen land en door het te kopen van landen met meer hernieuwbare energie dan het afgesproken doel.

Lees het artikel op CBS

Het is nog onduidelijk hoeveel de CO2-heffing de industrie gaat kosten

Bron: NRC

Vanaf volgend jaar moeten bedrijven voor CO2-uitstoot gaan betalen. Tien maanden na het Klimaatakkoord ligt er nu een wetsvoorstel.

Door de belasting moet de industrie 14,3 miljoen ton minder vermijdbare emissies uitstoten in 2030 dan nu.Nederland wil 49 procent minder broeikasgassen in 2030. De Europese Commissie wil waarschijnlijk een reductie van 55 procent.

De eerste jaren zal de heffing tot weinig lasten voor het bedrijfsleven leiden. Minister Eric Wiebes (Economische Zaken en Klimaat) heeft namelijk voor een „voorzichtige start” gekozen vanwege de huidige onzekere economische tijden. Maar de details zijn nog onduidelijk.

Organisaties als Greenpeace en Milieudefensie verlieten eerder het overleg omdat zij het Klimaatakkoord niet ver genoeg vinden gaan.

De organisatie Natuur en Milieu is blijven praten, maar is niet blij met de versoepeling. Bedrijven zullen later tegen extra hoge kosten oplopen, zegt directeur Marjolein Demmers, “want het doel in 2030 blijft gelijk.

Lees het artikel op NRC

We hebben genoeg kennis om de klimaatproblematiek op te lossen

Bron: YouTube

De situatie in de wereld ziet er niet best uit, want de ijskappen smelten sneller dan verwacht.
“I think there’s room for a different story, a story that focuses on the solutions to some of these problems.”

Dat zegt de Australische acteur en filmregisseur Damon Gameau in 2040, zijn film over klimaatverandering. Hij vraagt zich af hoe de wereld er in 2040 uitziet voor zijn dochter, nu nog een jong kind, “if we just embraced the best that already exists.”

In de trailer op YouTube laat hij experts en kinderen in verschillende landen aan het woord.

Het is moeilijk om niet hypocriet te zijn, zegt hij vanuit een vliegtuig, omdat ons hele systeem gebouwd is op fossiele brandstoffen. Toch is hij optimistisch: We er zijn niet alleen heel veel mensen die mee willen doen om een nieuw verhaal te vertellen,

“We have everything we need right now, to make it happen.”

Bekijk de trailer op YouTube

Laten we duurzamere chips gaan maken

Bron: Forbes

Halfgeleiders, oftewel chips, zitten in miljarden digitale apparaten overal ter wereld.
Als we onszelf uitdagen om anders te denken kunnen ze veel duurzamer zijn. Dat vindt Lars Reger, CTO en Senior Vice President bij NXP Semiconductors en lid van het Forbes Technology Council.

Halfgeleiders worden al gebruikt om minder en slimmer energie te gebruiken in smart cities, transport en gebouwen.“But their sustainability impact could be much greater if we challenge ourselves to think differently.”

Door te zorgen voor een efficiënter gebruik van apparaten bijvoorbeeld of door ze langer mee te laten gaan.

Lees het artikel op Forbes

Meer hybride energiecentrales en dus meer zonne- en windenergie

Bron: XE Network

“For many years, renewable energy sceptics have doubted that wind and solar can take significant shares of the regeneration market because: the sun doesnt’t always shine and the wind doesn’t always blow.”

Zo begint deze aflevering van The Energy Transition Show, ‘straight talk about the world’s transition from fossil fuels to renewables with energy expert Chris Nelder’. “But what is often the case with things that everyone believes, none of those conceptions are really correct.”

De presentator interviewt Will Gorman, onderzoeker aan het Lawrence Berkeley National Laboratory over hybride energiecentrales die zonne- en windgeneratoren combineren met batterijopslag. De kosten zijn lager dan van conventionele energiecentrales.

Gorman en zijn collega’s deden onderzoek naar hoe batterijopslagsystemen het beste ingezet kunnen worden. Stimuleringsmaatregelen door belastingvermindering en de regels van de markt blijken erg belangrijk.

Deze aflevering, ‘Hybrid Power Plants’, is al nummer 122, dus als je meer te weten wil komen over de energietransitie, dan zit je hier goed.

Beluister de podcast op XE Network

Greenhouse
Persbericht
Tuinders in West-Brabant willen 100.000 ton CO2 per jaar besparen

De tuinders van Energie Cluster Steenbergen en Nieuw Prinsenland slaan de handen ineen met Enpuls Warmte Infra en SUEZ ReEnergy. De partijen tekenen een intentieverklaring om de restwarmte en CO2 die vrijkomt bij de verbranding van niet recyclebare afvalstromen in te zetten in de kassen.

Schermafbeelding 2020 06 30 Om 09.21.50
Blog
Prognoseatlas geeft waardevolle inzichten over elektrisch vervoer

Hoe weet je als gemeente waar en wanneer de komende jaren oplaadpunten voor elektrisch vervoer nodig zijn? Check de Buurtprognose!

Persbericht Warmtenet
Persbericht
Nieuwe stap in ontwikkeling duurzaam warmtenet binnenstad Maastricht

De gemeente Maastricht, Universiteit Maastricht en Enpuls (onderdeel van Enexis Groep) hebben vandaag een overeenkomst ondertekend om gezamenlijk onderzoek te doen naar de geschiktheid van de ondergrond van het centrum voor de ontwikkeling van een grootschalig duurzaam warmtenet.

Energiek Nieuws Week 26 Nieuws Week
Blog
Energiek Nieuws Week 26

Elke dag verschijnen er relevante artikelen, interviews en opiniestukken over de energietransitie. Enpuls selecteert wekelijks belangrijk nieuws over dit onderwerp voor je. Een greep uit het nieuws van Week #26.

Energiek Nieuws Week 27 Nieuws Week
Blog
Energiek Nieuws Week 27

Elke dag verschijnen er relevante artikelen, interviews en opiniestukken over de energietransitie. Enpuls selecteert wekelijks belangrijk nieuws over dit onderwerp voor je. Een greep uit het nieuws van Week #27.

Vrachtwagen op weg
Blog
Vijf trends in duurzaam goederenvervoer
Header Nieuws
Blog
Energiek Nieuws Week #21

Enpuls selecteert wekelijks belangrijk nieuws over de energietransitie voor je. Een greep uit het nieuws van Week #21.

Energiek Nieuws Week 25 Nieuws Week
Blog
Energiek Nieuws Week 25
Overview Winnaars
Persbericht
Winnaars Enpuls Challenge onthuld

De winnaars van de Enpuls Challenge zijn bekend! Tarnoc, een volledig elektrische, enorm efficiënte verwarmingsketel. CityBarge, een uitgekiend transportsysteem voor in de stad met kleine, elektrische boten, kanalen en grachten hergebruiken. En #iLeco, slimme software waarmee buurten en bewoners zoveel mogelijk hun zelf opgewekte #energie kunnen gebruiken.

Energiek Nieuws Week 23 Nieuws Week (1)
Blog
Energiek Nieuws Week 23

Elke dag verschijnen er relevante artikelen, interviews en opiniestukken over de energietransitie. Enpuls selecteert wekelijks belangrijk nieuws over dit onderwerp voor je. Een greep uit het nieuws van Week #23.

afbeelding home - logo wit.jpg
Trend
Enpuls Challenge

Wie bedenkt dé oplossing voor nieuwe energie? Ga jij de uitdaging aan? Dien dan vanaf nu tot en met uiterlijk 30 april je product, dienst, instrument, organisatie of ander briljant concept in op één van de vier uitdagingen en maak kans op uitgebreide ondersteuning van Enpuls.

Shutterstock 1695754435
Blog
Vier inzichten & randvoorwaarden voor een succesvol warmtenet

Een warmtenet realiseren? Check vooraf deze lessons learned van ervaringsdeskundigen en vergroot de kans op succes!

Header Nieuws
Blog
Energiek Nieuws Week #20
warmtenet - 2 buizen plus mensen.jpg
Download
Whitepaper Vaart maken met warmtenetten
Enusual sessie
Trend
Enusual

Enusual is een beweging voor likeminded professionals die zich bezighouden met duurzaamheid en verandering. Enusual inspireert met toepasbare oplossingen, stimuleert nieuw denken en creëert ruimte om te dromen. De beweging prikkelt in inhoud en vibe en is alles wat je niet had verwacht.

Boer In Veld
Concept
Beregenen op ZON

Wil jij jouw op boerderij je dieselwerktuigen electrificeren? Enpuls heeft een onderzoek gedaan naar de voordelen. Lees er alles over in onze whitepaper of plan een bezoek aan één van de demo boerderij locaties.

Jongetje Dat In De Plas Springt
Trend
TrendPuls 4 - Klimaatadaptie

Het tegengaan van de opwarming van de aarde alleen is niet de oplossing. In TrendPuls 4 lees je alles over klimaatadaptie. Trends, innovaties en onze visie daarop.

Bestelbus
Blog
Waarom is de elektrische bestelbus nog niet populair?