Datum:26-05-2020
Flexibel energiesysteem Actueel

Milieupolitie in de ruimte?

Bron: NEMO Kennislink

Een in Nederland ontwikkeld satellietinstrument kan wereldwijd methaan in de lucht meten, net als andere vervuilende stoffen, zoals stikstofdioxide, ozon en zwaveldioxide.

De metingen zijn bedoeld om luchtvervuiling beter te begrijpen, maar wellicht kunnen ze ook voor handhaving gebruikt worden, schrijft NEMO Kennislink (van het wetenschapsmuseum in Amsterdam). De opgegeven uitstoot van een fabriek of land wijkt namelijk nogal eens af van de werkelijke waarde.

Als de vervuilende stoffen hoger dan tweehonderd meter zitten, heeft dat weinig invloed op de gezondheid. Meetstations op de grond zijn dan handiger.

In Nederland verzamelt het onderzoeksinstituut RIVM samen met andere partners luchtmetingen op negentig meetstations. Voor landen waar geen betrouwbaar meetnetwerk op de grond is, zoals in sommige Afrikaanse landen, zouden satellietbeelden een uitkomst kunnen zijn.

Lees het artikel op NEMO Kennislink

Door de klimaatverandering is het onverdraaglijk heet in Pakistan en de Emiraten

Bron: New Scientist

Door de opwarming van de aarde is het heter dan het menselijk lichaam kan verdragen in Jacobabad in Pakistan en in Ras al-Khaimah in de Verenigde Arabische Emiraten. Dit is tientallen jaren eerder dan verwacht volgens klimaatmodellen.

Op deze plekken zijn op weerstations zogenoemde ‘TW-waarden’ gemeten die hoger liggen dan 35 graden Celsius. Dan kan het menselijk lichaam niet meer afkoelen door te zweten.

De TW-waarde draait om de temperatuur en de luchtvochtigheid. Het is de temperatuur die een nat voorwerp heeft in een briesje, terwijl het wat afkoelt doordat het vocht verdampt.

Ook in andere Arabische Golfstaten, India, de Verenigde Staten en Mexico zijn erg hoge temperaturen gemeten.

In rijke landen is dan wel airconditioning beschikbaar (al zijn zelfs in de schatrijke Golfstaten mensen die daar niet van kunnen profiteren), maar die apparaten vreten energie.

Lees het artikel op New Scientist

We hebben een verzwaring van het elektriciteitsnet nodig

Bron: TW (Technisch Weekblad)

Dat is nodig vanwege de toenemende elektrificatie in de industrie en huishoudens en de decentrale energieopwekking via zonne- en windenergie. Dat zegt Ballard Asare-Bediako, hoofddocent en onderzoeker aan de HAN University of Applied Sciences.

Het gebruik van warmtepompen, elektrische auto’s en elektrificatie in de industrie neemt toe. Maar de verzwaring van het elektriciteitsnet blijft achter. Ook wijst hij op het tekort aan technici met voldoende kennis van de elektriciteitssector.

“We zien veel mensen met kennis en ervaring op het gebied van de elektriciteitssector met pensioen gaan en de instroom in technische opleidingen voor deze sector loopt terug.”

Asare-Bediako en zijn collega’s houden zich vooral bezig met de opslag van duurzaam geproduceerde energie.

Het is hem opgevallen dat er in Nederland tijdens de coronacrisis minder energieverbruik is en dat mensen thuis zuiniger met energieverbruik zijn dan op kantoor.

Lees het artikel op TW (Technisch Weekblad)

Nederland gaat samen met Duitsland werken aan de energietransitie

Bron: 4C Offshore

Nederland en Duitsland hebben besloten meer samen te gaan werken op het gebied van energie. Ze hebben een intentieverklaring ondertekend.

Nauwere samenwerking zorgt volgens beide landen voor een efficiëntere energietoelevering in Duitsland, Nederland en mogelijk in buurlanden.

Beide landen zijn van plan vaker samen te investeren in stroomnetwerken, innovatieve netoplossingen en de gezamenlijke ontwikkeling van offshore hubs.

Eric Wiebes, Minister of Economische Zaken en Klimaat zegt in het artikel:
“The spectacular rise of solar and wind energy projects underlines the need for investments to future proof the electricity grid.”

Lees het artikel op 4C Offshore (een consultancy en marktonderzoekbureau met de focus op offshore energiemarkten)

Wat beïnvloedt het milieu in Europa?

Bron: European Environment Agency

De European Environment Agency (EEA), een bureau van de EU, heeft daar onderzoek naar gedaan en beschrijft het in het rapport ‘Drivers of change of relevance for Europe's environment and sustainability’.

De onderzoekers noemen een groot aantal ontwikkelingen in de maatschappij, zowel in Europa als wereldwijd, zogenoemde ‘drivers of change’.  

Het gaat bijvoorbeeld om wijzigingen in de demografie, technologische innovaties, wijzigingen in de levensstijl van mensen en de competitie om natuurlijke hulpbronnen te krijgen.

Deze trends leiden volgens het rapport niet alleen tot uitdagingen op het gebied van duurzaamheid en tot risico’s, maar wellicht ook tot positieve veranderingen.

Ook gaat het onderzoek in op ‘wild cards’, een onwaarschijnlijke gebeurtenis die een grote verandering teweeg kan brengen. Bijvoorbeeld de dramatische daling van bijen die niet erg gunstig is voor de voedselvoorraad wereldwijd.  Of een pandemie.

Lees het artikel op European Environment Agency

Greenhouse
Persbericht
Tuinders in West-Brabant willen 100.000 ton CO2 per jaar besparen

De tuinders van Energie Cluster Steenbergen en Nieuw Prinsenland slaan de handen ineen met Enpuls Warmte Infra en SUEZ ReEnergy. De partijen tekenen een intentieverklaring om de restwarmte en CO2 die vrijkomt bij de verbranding van niet recyclebare afvalstromen in te zetten in de kassen.

Schermafbeelding 2020 06 30 Om 09.21.50
Blog
Prognoseatlas geeft waardevolle inzichten over elektrisch vervoer

Hoe weet je als gemeente waar en wanneer de komende jaren oplaadpunten voor elektrisch vervoer nodig zijn? Check de Buurtprognose!

Persbericht Warmtenet
Persbericht
Nieuwe stap in ontwikkeling duurzaam warmtenet binnenstad Maastricht

De gemeente Maastricht, Universiteit Maastricht en Enpuls (onderdeel van Enexis Groep) hebben vandaag een overeenkomst ondertekend om gezamenlijk onderzoek te doen naar de geschiktheid van de ondergrond van het centrum voor de ontwikkeling van een grootschalig duurzaam warmtenet.

Energiek Nieuws Week 26 Nieuws Week
Blog
Energiek Nieuws Week 26

Elke dag verschijnen er relevante artikelen, interviews en opiniestukken over de energietransitie. Enpuls selecteert wekelijks belangrijk nieuws over dit onderwerp voor je. Een greep uit het nieuws van Week #26.

Energiek Nieuws Week 27 Nieuws Week
Blog
Energiek Nieuws Week 27

Elke dag verschijnen er relevante artikelen, interviews en opiniestukken over de energietransitie. Enpuls selecteert wekelijks belangrijk nieuws over dit onderwerp voor je. Een greep uit het nieuws van Week #27.

Vrachtwagen op weg
Blog
Vijf trends in duurzaam goederenvervoer
afbeelding home - logo wit.jpg
Trend
Enpuls Challenge

Wie bedenkt dé oplossing voor nieuwe energie? Ga jij de uitdaging aan? Dien dan vanaf nu tot en met uiterlijk 30 april je product, dienst, instrument, organisatie of ander briljant concept in op één van de vier uitdagingen en maak kans op uitgebreide ondersteuning van Enpuls.

Jongetje Dat In De Plas Springt
Trend
TrendPuls 4 - Klimaatadaptie

Het tegengaan van de opwarming van de aarde alleen is niet de oplossing. In TrendPuls 4 lees je alles over klimaatadaptie. Trends, innovaties en onze visie daarop.

Energiek Nieuws Week 25 Nieuws Week
Blog
Energiek Nieuws Week 25
Overview Winnaars
Persbericht
Winnaars Enpuls Challenge onthuld

De winnaars van de Enpuls Challenge zijn bekend! Tarnoc, een volledig elektrische, enorm efficiënte verwarmingsketel. CityBarge, een uitgekiend transportsysteem voor in de stad met kleine, elektrische boten, kanalen en grachten hergebruiken. En #iLeco, slimme software waarmee buurten en bewoners zoveel mogelijk hun zelf opgewekte #energie kunnen gebruiken.

Energiek Nieuws Week 23 Nieuws Week (1)
Blog
Energiek Nieuws Week 23

Elke dag verschijnen er relevante artikelen, interviews en opiniestukken over de energietransitie. Enpuls selecteert wekelijks belangrijk nieuws over dit onderwerp voor je. Een greep uit het nieuws van Week #23.

Energiek Nieuws Week 22 Nieuws Week
Blog
Energiek Nieuws Week 22

Elke dag verschijnen er relevante artikelen, interviews en opiniestukken over de energietransitie. Enpuls selecteert wekelijks belangrijk nieuws over dit onderwerp voor je. Een greep uit het nieuws van Week #22.

Groen Gas
Visie
Groen gas: noodzakelijke energiedrager in de transitie

Wij zien groen gas als een zeer waardevolle en noodzakelijke energiedrager in de transitie naar een volledig duurzaam energiesysteem.

Canva Purple Flowers
Blogserie
De warmtetransitie begint vandaag

In deze blogserie laten we experts aan het woord over de overgang van stoken op aardgas naar andere, meer duurzame, vormen van woonhuisverwarming.

Meter
Video
Een terugblik met Enpuls Challenge winnaar Sobolt
Header Nieuws
Blog
Energiek Nieuws Week #20
Energiebesparing
Blog
Zet energiebesparing op 1

'Zet in op isoleren, iedereen in de wachtstand levert sowieso geen versnelling op. Lees meer over individuele energiebesparing.

Shutterstock 1695754435
Blog
Vier inzichten & randvoorwaarden voor een succesvol warmtenet