Datum:19-05-2020
Flexibel energiesysteem Actueel

Zweden is het beste op weg met de energietransitie en Nederland staat op nummer 9

Bron: World Economic Forum

Dat valt te lezen in de Energy Transition Index 2020, een ranglijst van hoe landen ervoor staan wat betreft hun energiesysteem en in hoeverre ze klaar zijn voor de energietransitie. Op de tweede plaats staat Zwitserland en op de derde plaats Finland.

De lijst wordt jaarlijks gemaakt door het World Economic Forum, een non-profit stichting en jaarlijkse bijeenkomst van de meest invloedrijke personen ter wereld in het Zwitserse Davos.

De wereldwijde energietransitie gaat langzaam maar gestaag. 70% van de jongeren dat het te langzaam gaat.

Het artikel noemt ook de gevolgen van de coronacrisis op de energietransitie. Zo is er momenteel een derde minder vraag aan energie wereldwijd en worden investeringen in de sector uitgesteld.

Lees het artikel op World Economic Forum

Niets doen aan de klimaatdoelen is veel duurder

Bron: TNO

TNO (Nederlandse Organisatie voor Toegepast Natuurwetenschappelijk Onderzoek) heeft twee scenario’s uitgewerkt voor een klimaatneutraal energiesysteem in 2050.

In het ene scenario van de whitepaper ‘Scenario’s voor klimaatneutraal energiesysteem’ vinden Nederlanders duurzaamheid niet zo belangrijk. De doelstellingen voor vermindering van broeikasgassen worden wel gehaald. De overheid treedt sterk sturend op.

In het andere scenario zijn Nederlanders bereid tot gedragsverandering en schakelen over op een schone en energiezuinige economie met nieuwe innovatieve technologieën.

Burgers en bedrijven maken samen werk van een duurzame samenleving en de overheid heeft een stimulerende rol.

Opvallend genoeg zijn we miljarden euro’s duurder uit als we niets doen aan de klimaatdoelstellingen. Want dan blijven we afhankelijk van import van fossiele brandstoffen.

Lees het artikel op TNO

Analisten zijn bang dat er minder EV’s verkocht gaan worden

Bron: EURACTIV

In het eerste kwartaal van dit jaar zijn 57,4% meer elektrische auto’s verkocht in Europa. Het totale aantal EV’s op het continent is echter nog maar 4,3%.

Daarover schrijft EURACTIV, ‘an independent pan-European media network specialised in EU policies’.

Analisten zijn bang dat het momenteel met het oog op een komende recessie moeilijk is om consumenten over te halen om op elektrisch over te stappen. Door de lockdowns waren veel showrooms gesloten waardoor er sowieso veel minder auto’s zijn verkocht.

Autofabrikanten moeten meer elektrische auto’s verkopen sinds de EU in december 2018 bepaalde dat ze voor 2021 40% minder CO2 mogen uitstoten en nog eens 37,5% minder voor 2030. Anders krijgen ze boetes.

Het feit dat er te weinig oplaadplekken zijn blijft wel een probleem.

Lees het artikel op EURACTIV

Hoe ontstonden grote klimaatveranderingen in het verleden?

Bron: The Conversation

The Conversation, ‘an independent source of news and views, sourced from the academic and research community’ gaat in op deze vraag.

Sinds we ongeveer driehonderd jaar geleden kolen en olie als brandstof zijn gaan gebruiken is de hoeveelheid C02 in de lucht bijna verdubbeld.

Naast de C02-uitstoot veroorzaakt door mensen fluctueert de hoeveelheid carbondioxide in de lucht ook door natuurlijke oorzaken. Door oceanen bijvoorbeeld en de groei van planten in de lente en het sterven van de planten in de herfst.

En door vulkaanuitbarstingen. Momenteel is dat maar 1% van wat mensen bijdragen. 250 miljoen jaar gelden was dat wel anders: de vulkaanuitbarstingen gingen toen zo’n 2 miljoen jaar door.

Als we deze eeuw door blijven gaan met zoveel C02 uitstoten deze dan kunnen we C02-niveaus bereiken die we in geen tientallen miljoenen jaren op aarde hebben gehad. Toen was de aarde veel warmer, de zeespiegels hoger en waren er geen ijskappen.  

Lees het artikel op The Converation

Bij lange droogteperiodes maken bomen dunnere jaarringen

Bron: De Volkskrant

Hoe kunnen jaarringen van bomen bijdragen aan klimaatonderzoek?

Daarover is te lezen in dit interview met de Vlaamse onderzoeker Valerie Trouet. Ze houdt zich bezig met dendrochronologie, de wetenschap van de ‘boomtijdkunde’ en schreef het boek ‘Wat bomen ons vertellen’.

Ze is het oneens met klimaatsceptici die de huidige opwarming van de aarde afdoen als natuurverschijnsel, zoals de grote opwarming tijdens de Middeleeuwen.

“Het grote verschil met nu is dat het in de Middeleeuwen wel warmer was, maar enkel in Europa, niet wereldwijd. De huidige opwarming doet zich wel wereldwijd voor. En dus is er iets anders aan de hand.”

Ze is ook geen voorstander van technologische oplossingen van ecomodernisten, zoals via artificiële vulkaanuitbarstingen krijtstof of sulfaat in de atmosfeer sproeien om afkoeling te bereiken.

Een einde maken aan ontbossing is volgens haar wel belangrijk. Net als herbebossen om meer CO2 te kunnen opnemen. Maar complex is het wel.

Lees het artikel op De Volkskrant

Schermafbeelding 2020 06 30 Om 09.21.50
Blog
Prognoseatlas geeft waardevolle inzichten over elektrisch vervoer

Hoe weet je als gemeente waar en wanneer de komende jaren oplaadpunten voor elektrisch vervoer nodig zijn? Check de Buurtprognose!

Energiek Nieuws Week 26 Nieuws Week
Blog
Energiek Nieuws Week 26

Elke dag verschijnen er relevante artikelen, interviews en opiniestukken over de energietransitie. Enpuls selecteert wekelijks belangrijk nieuws over dit onderwerp voor je. Een greep uit het nieuws van Week #26.

Overview Winnaars
Persbericht
Winnaars Enpuls Challenge onthuld

De winnaars van de Enpuls Challenge zijn bekend! Tarnoc, een volledig elektrische, enorm efficiënte verwarmingsketel. CityBarge, een uitgekiend transportsysteem voor in de stad met kleine, elektrische boten, kanalen en grachten hergebruiken. En #iLeco, slimme software waarmee buurten en bewoners zoveel mogelijk hun zelf opgewekte #energie kunnen gebruiken.

Persbericht Warmtenet
Persbericht
Nieuwe stap in ontwikkeling duurzaam warmtenet binnenstad Maastricht

De gemeente Maastricht, Universiteit Maastricht en Enpuls (onderdeel van Enexis Groep) hebben vandaag een overeenkomst ondertekend om gezamenlijk onderzoek te doen naar de geschiktheid van de ondergrond van het centrum voor de ontwikkeling van een grootschalig duurzaam warmtenet.

Waterstof windmolen op zee
Blog
Waterstof. Heilige graal of overschat verhaal?

Is waterstof hét duurzame CO2-vrije alternatief voor fossiele grondstoffen en energiebronnen?

Header Nieuws
Blog
Energiek Nieuws Week #21

Enpuls selecteert wekelijks belangrijk nieuws over de energietransitie voor je. Een greep uit het nieuws van Week #21.

Waterdruppel
Visie
Onze visie op waterstof

We zien veel kansen om waterstof als energiedrager te gebruiken. Maar de vraag is hoe toepasbaar waterstof al is.

Jongetje Dat In De Plas Springt
Trend
TrendPuls 4 - Klimaatadaptie

Het tegengaan van de opwarming van de aarde alleen is niet de oplossing. In TrendPuls 4 lees je alles over klimaatadaptie. Trends, innovaties en onze visie daarop.

Vierkant Beeld Flexibiliteit Bnr
Podcast
Hoe manage je de toenemende energievraag?
Energiek Nieuws Week 23 Nieuws Week (1)
Blog
Energiek Nieuws Week 23

Elke dag verschijnen er relevante artikelen, interviews en opiniestukken over de energietransitie. Enpuls selecteert wekelijks belangrijk nieuws over dit onderwerp voor je. Een greep uit het nieuws van Week #23.

Energiek Nieuws Week 23 Nieuws Week (1)
Blog
Energiek Nieuws Week 23

Elke dag verschijnen er relevante artikelen, interviews en opiniestukken over de energietransitie. Enpuls selecteert wekelijks belangrijk nieuws over dit onderwerp voor je. Een greep uit het nieuws van Week #23.

Boer In Veld
Concept
Beregenen op ZON

Wil jij jouw op boerderij je dieselwerktuigen electrificeren? Enpuls heeft een onderzoek gedaan naar de voordelen. Lees er alles over in onze whitepaper of plan een bezoek aan één van de demo boerderij locaties.

Europese vlag
Visie
Clean Energy Package: het belang voor decentrale overheden

Wij hebben onderzoek gedaan naar het Clean Energy Package, een wetgevingspakket van de Europese Unie om de energietransitie te versnellen.

Groen Gas
Visie
Groen gas: noodzakelijke energiedrager in de transitie

Wij zien groen gas als een zeer waardevolle en noodzakelijke energiedrager in de transitie naar een volledig duurzaam energiesysteem.

Waterstof windmolen op zee
Podcast
Waterstof: heilige graal of hype
Energiek Nieuws Week 25 Nieuws Week
Blog
Energiek Nieuws Week 25
afbeelding home - logo wit.jpg
Trend
Enpuls Challenge

Wie bedenkt dé oplossing voor nieuwe energie? Ga jij de uitdaging aan? Dien dan vanaf nu tot en met uiterlijk 30 april je product, dienst, instrument, organisatie of ander briljant concept in op één van de vier uitdagingen en maak kans op uitgebreide ondersteuning van Enpuls.

Energiek Nieuws Week 24 Nieuws Week
Blog
Energiek Nieuws Week 24