Datum:12-05-2020
Flexibel energiesysteem

Er rijden steeds meer EV’s, maar laadmogelijkheden zijn er niet genoeg – brengt dit onderzoek de oplossing?

Bron: Popular Mechanics

Engineers van de universiteit van Florida hebben een revolutionair systeem ontwikkeld waarbij elektrische auto’s elkaar van elektriciteit kunnen voorzien. Ze hebben het systeem Peer to Peer Car Charging genoemd.

Veel mensen zijn nu huiverig om EV’s te kopen omdat er in afgelegen gebieden vaak geen laadstations zijn en het uren kan duren voor de batterij weer opgeladen is, schrijft het team. Al lijkt het vooral psychologisch omdat gebruikers van EV’s zelden de volledig opgeladen batterij voor een rit gebruiken.

Een auto die energie over heeft (de ‘donor’) kan volgens dit voorstel een signaal geven dat het elektriciteit wil delen. De auto kan vervolgens een verbinding maken met een auto die juist elektriciteit nodig heeft (de ‘receiver’).

Het team onderzocht ook de mogelijkheid om mobiele oplaadsystemen te gebruiken. De resultaten klinken veelbelovend, al gaat de website (‘the authority on how your world works’) niet in op de vraag waarom een ‘donor’ zou besluiten om een ‘receiver’ te helpen.

Lees het artikel op Popular Mechanics

Sinds de pandemie is er meer groene en minder nucliaire energie gebruikt

Bron: The Japan Times

De vraag naar energie is afgenomen door de coronacrisis. Daarom zijn energieproducenten veel landen gedwongen om hun productie te staken of de output te beperken.

Er is wel meer duurzame energie gebruikt, in plaats van energie uit fossiele brandstoffen en ook kernenergie. Veel landen hadden namelijk al besloten om voorrang te geven aan groene energietechnologieën.

Zelfs de directeur nucleaire productie van Electricite de France SA, wereldwijd het grootste nucleair bedrijf, zegt:

“The current period foreshadows an energy mix with a more important role for renewables.”

Het Zweedse energiebedrijf Vattenfall investeert de komende twee jaar weliswaar 510 miljoen dollar om veilige exploitatie van de kernenergie- en waterkrachtcentrales te waarborgen, maar geeft vijf keer zoveel geld uit aan windenergie.

“We want to build more fossil-free generation and that is predominantly wind.”

Lees het artikel op The Japan Times

Na deze pandemie is er vooral aandacht voor de economie, ten koste van het milieu, wordt vaak gedacht

Bron: Forbes

Volgens een recent onderzoek van Oxford Economics (‘a leader in global forecasting and quantitative analysis’) valt dat echter wel mee.

Ze vroegen het 1000 leidinggevenden en concludeerden:

“Sustainability will be a growing focus for organizations across industries over the coming years as they seek to meet internal goals, satisfy consumer demand, and comply with regulations.”

Maar liefst 71% van de bedrijven is van plan de CO2-uitstoot te verminderen.

De geïnterviewde CEO’s zeiden ook dat meer klanten sinds de coronacrisis duurzame en ethisch verantwoorde producten willen (nu: 59%, voorheen: 49%).

“But this is only the beginning”, is te lezen op de website van het Amerikaanse zakentijdschrift.

Lees het artikel op Forbes

De komende halve eeuw moeten 1,5 miljard mensen door klimaatverandering verhuizen

Bron: Trouw

Dat verwacht een internationale ploeg wetenschappers die een onderzoek hebben gedaan onder leiding van de Wageningse hoogleraar Marten Scheffer.

Ze kwamen erachter dat een gemiddelde jaartemperatuur van 13 graden het meest ideaal is voor mensen. Ook de economie schijnt het best te gedijen bij dit klimaat.

De onderzoekers berekenden welke gebieden over vijftig jaar een gemiddelde temperatuur van 13 graden hebben.

En welke gebieden dan extreem heet zullen zijn (een gemiddelde jaartemperatuur boven de 29 graden), namelijk in een gebied waar een derde van de mensheid woont.

Het team vindt dat de dreigende massamigratie een extra reden zou moeten zijn om alles op alles te zetten en klimaatverandering te beperken.

Lees het artikel op Trouw of bekijk de video van de WUR waarin Scheffer zijn onderzoek toelicht.

Hoe zorg je voor voldoende animo voor lokale duurzame energie-initiatieven?

Bron: Binnenlands Bestuur

Dat blijkt niet zo makkelijk. Vaak is er namelijk maar een klein groepje enthousiastelingen in een wijk, schrijft ‘de journalistieke nieuwssite voor ambtenaren en bestuurders’.

Stichting Buurtkracht (tot eind 2019 onderdeel van Enpuls) en TNO gaan daarom in op deze vraag in het digitale werkboek Samen lokaal in beweging.

Het is gebaseerd op de ervaringen van twee buurtprojecten in Friesland.

De energietransitie heeft lang niet voor iedereen de hoogste prioriteit, stellen de onderzoekers.Ze concluderen dat het daarom beter werkt om bewoners eerst te verbinden rond thema’s die hen wel bezighouden, zoals besparingen op de woonlasten en meer groen in de wijk, en daar dan de energietransitie aan te koppelen.

Lees het artikel op Binnenlands Bestuur

Zon windmolens
Visie
Slim duurzame energie opwekken op land

Hoe houden we de maatschappelijke kosten zo laag mogelijk, zodat we in 2030 vier keer zoveel duurzame stroom kunnen opwekken als nu?

Europese vlag
Visie
Clean Energy Package: het belang voor decentrale overheden

Wij hebben onderzoek gedaan naar het Clean Energy Package, een wetgevingspakket van de Europese Unie om de energietransitie te versnellen.

Beregenen Op Zon
Blog
Landbouw verduurzamen met elektrisch beregenen

Hoe zorg je ervoor dat het elektriciteitsnet in landelijke gebieden op een zonnige dag niet overbelast raakt door alle zonnestroom die boeren opwekken?

Vierkant Beeld Flexibiliteit Bnr
Podcast
Hoe manage je de toenemende energievraag?
Header Nieuws
Blog
Energiek Nieuws Week #21
Waterstof.jpg
Download
Onderzoek opwek groene waterstof
Mossel
Blog
Een windmolen als mosselkwekerij

Toekomstbeeld van de Universiteit van Wageningen: in 2120 zwemmen dolfijnen in de Noordzee en eten we mosselen gekweekt op windmolens in zee. Lees alles over de toekomst.

Waterstof windmolen op zee
Blog
Waterstof. Heilige graal of overschat verhaal?

Is waterstof hét duurzame CO2-vrije alternatief voor fossiele grondstoffen en energiebronnen?

Boer In Veld
Concept
Beregenen op ZON

Wil jij jouw op boerderij je dieselwerktuigen electrificeren? Enpuls heeft een onderzoek gedaan naar de voordelen. Lees er alles over in onze whitepaper of plan een bezoek aan één van de demo boerderij locaties.

Waterdruppel
Visie
Onze visie op waterstof

We zien veel kansen om waterstof als energiedrager te gebruiken. Maar de vraag is hoe toepasbaar waterstof al is.

Groen Gas
Visie
Groen gas: noodzakelijke energiedrager in de transitie

Wij zien groen gas als een zeer waardevolle en noodzakelijke energiedrager in de transitie naar een volledig duurzaam energiesysteem.

Energie observer.png
Blog
Drijvend laboratorium voor duurzame energie

De Energy Observer is een varend laboratorium voor duurzame energie. Een schip van én voor de toekomst.

Energie observer.png
Video
Experimenteren met nieuwe energie op zee
Strand
Blog
Kunnen we nog om klimaatveranderingen heen?

Moeten we niet eens rekening gaan houden met de gevolgen van klimaatverandering in plaats van alleen maar druk bezig te zijn met het voorkomen? Leon Piepers vindt van wel.

Waterstof windmolen op zee
Podcast
Waterstof: heilige graal of hype
Grid Flex Heeten
Concept
Nieuwe marktmodellen: Grid Flex

In Heeten gebeurt het al: lokale opwek, verbruik én opslag van energie. Zo houden we geldstromen binnen de regio en stimuleren we lokale duurzame opwek.

Header Nieuws
Blog
Energiek Nieuws Week #20
Opslag Ijzer
Blog
Lichtpunten in de energietransitie: opslag van energie in ijzer

Een nieuwe kandidaat voor energieopslag: ijzerpoeder. Wordt dat dé batterij van de toekomst? We vertellen erover in de blogserie met lichtpunten; positief nieuws over de energietransitie.