Datum:05-05-2020
Flexibel energiesysteem

Je zou denken dat er door de lage olieprijs minder duurzame energie gebruikt wordt

Bron: Forbes

In het verleden zag je dat bij een lage olieprijs er minder overheidssteun voor groene energie was en dat consumenten voor de goedkoopste optie kozen. De auteur van dit stuk denkt echter dat de situatie nu anders ligt.

Burgers leggen namelijk steeds meer druk op overheden om in actie te komen tegen klimaatverandering. “This may increase after the Covid-19 outbreak when people have seen the skies over their cities clear and empty urban streets.”

Veel landen hebben daarnaast al ambitieuze doelen gesteld. De EU wil bijvoorbeeld klimaatneutraal zijn in 2050. De prijs van duurzame energie is bovendien gedaald.

De lage olieprijs is tijdelijk, maar de krachten achter duurzame energie zijn permanent, schrijft ze.

Lees het artikel op de website van het Amerikaanse business magazine Forbes

Extra subsidie voor isolatie, warmtepompen en zonneboilers vanwege coronacrisis?

Bron: Solar

De Nederlandse Vereniging Duurzame Energie (NVDE) en belangenbehartiger van de Nederlandse zonne-energiesector Holland Solar vragen dat aan de Rijksoverheid.

Zij willen de extra subsidie naast de bestaande Investeringssubsidie Duurzame Energie.

De NVDE meldt dat veel duurzame-energieprojecten stilvallen door de uitbraak van het coronavirus. Bijna alle bedrijven in de sector verwachten een negatief effect op de klimaatdoelen.

De NVDE stelt voor om de Subsidie Energiebesparing Eigen Huis te vereenvoudigen en om eenmalig een ‘snelle beslissersbonus’ in te voeren voor particulieren, het midden- en kleinbedrijf en woningcorporaties.

Lees het artikel op het onafhankelijke nieuwsplatform voor de zonne-energiesector Solar

De productie van zonnepanelen en windparken leidt tot veel vervuiling

Bron: NOS

Dat zegt de kritische Amerikaanse filmproducent Michael Moore in zijn nieuwe documentaire. Planet of the Humans is gratis op YouTube te zien.

De milieubeweging strijdt volgens hem niet langer tegen het kapitalisme, maar werkt ermee samen.

De film leidt tot veel discussie. Volgens sommige Amerikaanse wetenschappers is de film ‘gevaarlijk, misleidend en destructief’.

De Nederlandse organisatie Milieu Centraal vindt ook dat er veel fouten in de film zitten. Zo wordt bij het maken van zonnepanelen niet meer CO2 uitgestoten dan er tijdens de levensduur wordt bespaard en zijn elektrische auto’s uiteindelijk niet vervuilender dan benzineauto's.

Milieu Centraal vindt daarnaast dat de documentaire het gebruik van biomassa terecht aan de kaak stelt, net als het feit dat mensen minder energie moeten gaan gebruiken.

Lees het artikel op NOS

Je verdiepen in duurzaamheid is stap 1

Bron: BNR

Ben Tiggelaar spreekt elke week met een gast over persoonlijk leiderschap. Deze keer met ondernemer en duurzaamheidsdenker Leen Zevenbergen.

Hij richtte onder andere B Lab Europe op. Deze ngo ondersteunt en certificeert bedrijven die een betere wereld nastreven, zoals Fair Phone, Dopper en Tony Chocolony.

Onlangs schreef hij het boek ‘Once Upon A Future’. Daarin gaat het onder andere over de grote veranderingen van deze tijd, zoals dat veel mensen anders zijn gaan denken over voeding.

Ook noemt hij gewone dingen die wij nu kunnen doen voor een betere wereld. Bewuste keuzes over vervoersmiddelen en vakanties maken bijvoorbeeld.

Beluister de podcast op BNR

Geen Mercedessen meer op waterstof

Bron: AD

Wilde je er net een kopen? Daimler, het moederbedrijf van Mercedes-Benz, gaat niet verder met de ontwikkeling en productie van personenauto's die op waterstof rijden.

Het produceren van een waterstofauto is namelijk twee keer zo duur als het maken van een vergelijkbare elektrische auto met lithium-ion-accu.

Daimler gaat wel waterstofvrachtauto’s ontwikkelen, samen met Volvo. Ze hopen dat dit binnen vijf tot tien jaar lukt.

Hier zou meer potentie liggen. Vrachtwagenfabrikanten moeten de CO2-uitstoot binnen een decennium met dertig procent verlagen. Vrachtwagens met alleen lithium-ion-accu’s kunnen niet ver genoeg rijden zonder opnieuw op te moeten laden, waterstofvrachtwagens wel.

Lees het artikel op het AD

Een start-up uit Californië maakt waterstof van afval.

Bron: Recharge

Waterstof is een gas dat omgezet kan worden in elektriciteit zonder dat daar CO2 bij vrij komt. Het kan geproduceerd worden uit duurzame energie en fossiele brandstoffen. Er is nu ook een derde manier: uit afval.

Het Californische bedrijf Ways2H doet dat voor 5 dollar per kilo. Terwijl waterstof van wind- of zonne-energie maken zo’n 11 tot 16 dollar per kilo kost.

Ook als groene energie geen optie is (geen ruimte, geen wind of zon) kan deze technologie gebruikt worden. Bijkomend (groot) voordeel: je bent direct van het afval af.

Lees het artikel op Recharge, ‘the world’s leading business intelligence source for the renewable energy industries’

Schermafbeelding 2020 06 30 Om 09.21.50
Blog
Prognoseatlas geeft waardevolle inzichten over elektrisch vervoer

Hoe weet je als gemeente waar en wanneer de komende jaren oplaadpunten voor elektrisch vervoer nodig zijn? Check de Buurtprognose!

Zon windmolens
Visie
Slim duurzame energie opwekken op land

Hoe houden we de maatschappelijke kosten zo laag mogelijk, zodat we in 2030 vier keer zoveel duurzame stroom kunnen opwekken als nu?

Boer In Veld
Concept
Beregenen op ZON

Wil jij jouw op boerderij je dieselwerktuigen electrificeren? Enpuls heeft een onderzoek gedaan naar de voordelen. Lees er alles over in onze whitepaper of plan een bezoek aan één van de demo boerderij locaties.

Europese vlag
Visie
Clean Energy Package: het belang voor decentrale overheden

Wij hebben onderzoek gedaan naar het Clean Energy Package, een wetgevingspakket van de Europese Unie om de energietransitie te versnellen.

Energiek Nieuws Week 26 Nieuws Week
Blog
Energiek Nieuws Week 26
Waterstof windmolen op zee
Blog
Waterstof. Heilige graal of overschat verhaal?

Is waterstof hét duurzame CO2-vrije alternatief voor fossiele grondstoffen en energiebronnen?

Vierkant Beeld Flexibiliteit Bnr
Podcast
Hoe manage je de toenemende energievraag?
Waterdruppel
Visie
Onze visie op waterstof

We zien veel kansen om waterstof als energiedrager te gebruiken. Maar de vraag is hoe toepasbaar waterstof al is.

Overview Winnaars
Persbericht
Winnaars Enpuls Challenge onthuld
Groen Gas
Visie
Groen gas: noodzakelijke energiedrager in de transitie

Wij zien groen gas als een zeer waardevolle en noodzakelijke energiedrager in de transitie naar een volledig duurzaam energiesysteem.

Energie observer.png
Blog
Drijvend laboratorium voor duurzame energie

De Energy Observer is een varend laboratorium voor duurzame energie. Een schip van én voor de toekomst.

Beregenen Op Zon
Blog
Landbouw verduurzamen met elektrisch beregenen

Hoe zorg je ervoor dat het elektriciteitsnet in landelijke gebieden op een zonnige dag niet overbelast raakt door alle zonnestroom die boeren opwekken?

Waterstof windmolen op zee
Podcast
Waterstof: heilige graal of hype
Bestelbus
Blog
Waarom is de elektrische bestelbus nog niet populair?

Enpuls onderzocht waarom we nog maar zo weinig elektrische bestelbussen zien en identificeerde maar liefst 13 thema’s die de transitie naar duurzaam goederenvervoer belemmeren. Lees meer of download het onderzoeksrapport.

Energiek Nieuws Week 24 Nieuws Week
Blog
Energiek Nieuws Week 24
Energiek Nieuws Week 25 Nieuws Week
Blog
Energiek Nieuws Week 25
Mossel
Blog
Een windmolen als mosselkwekerij

Toekomstbeeld van de Universiteit van Wageningen: in 2120 zwemmen dolfijnen in de Noordzee en eten we mosselen gekweekt op windmolens in zee. Lees alles over de toekomst.

Strand
Blog
Kunnen we nog om klimaatveranderingen heen?

Moeten we niet eens rekening gaan houden met de gevolgen van klimaatverandering in plaats van alleen maar druk bezig te zijn met het voorkomen? Leon Piepers vindt van wel.