Datum:28-04-2020
Flexibel energiesysteem

Google gaat meer duurzame energie gebruiken

Bron: Silicon Angle

Het technologiebedrijf gebruikt sinds kort in de datacentra een nieuwe technologie waardoor meer zonne- en windenergie gebruikt kan worden. 

Het ‘carbon-intelligent computing platform’ maakt dagelijks voorspellingen over wanneer duurzame energie beschikbaar is en vervolgens worden niet essentiële taken op die momenten gepland.

Hierover is te lezen op deze website die zich ‘the voice of enterprise and emerging tech’ noemt.

In de toekomst hoopt Google niet alleen flexibeler met de taken in een specifiek datacentrum om te gaan, maar in meerdere centra tegelijk met als doel meer duurzame energie te gebruiken.

Lees het artikel op Silicon Angle

Wanneer is het haalbaar om een warmtenet te ontwikkelen?

Bron: Aedes

De komende jaren moeten volgens het Klimaatakkoord 100.000 huurwoningen van het aardgas af. De woningen kunnen bijvoorbeeld aangesloten worden op een warmtenet.

Maar hoe zit het met de kosten? Een handige nieuwe template maakt de businesscase van het warmtenet transparant. Het Expertisecentrum Warmte biedt het aan en TNO heeft het ontwikkeld.

De brancheorganisatie van woningcorporaties Aedes schrijft erover op de website. Het template en de toelichting zijn hier ook te downloaden. In mei komt het Expertisecentrum Warmte ook met een handleiding.

Lees het artikel op Aedes

Gaan we binnenkort onze apparaten met schelpen opladen?

Bron: Popular Mechanics

Onderzoekers van de Purdue University in de VS hebben uit schelpen een interessante nieuwe technologie ontwikkeld. Hiermee kunnen elektronische apparaten opgeladen worden.

De onderzoekers maakten elektriciteit uit de stof chitosan die ze uit de schelpen van garnalen, krabben en kreeften haalden. Omdat er zoveel chitosan beschikbaar is, verwachten ze dat deze methode voor veel doeleinden en tegen lage kosten gebruikt kan worden.

Hierover schrijft deze Amerikaanse nieuwsbron die sinds 1902 bestaat (‘When it was founded, our magazine used the tagline "Written so you can understand it," and today, we still follow that ethos.’).

Lees het artikel op Popular Mechanics

Waarom 60 procent van de Noren in volledig elektrische auto’s rijdt

Bron: The Guardian

Noorwegen heeft het grootste aantal elektrische auto’s per inwoner ter wereld. In 2025 mogen er helemaal geen auto’s op fossiele brandstoffen meer rijden.

Dat zou wel eens kunnen gaan lukken, want de Noorse overheid stimuleert de koop van elektrische auto’s al jaren. Zo kunnen Noren deze auto’s op allerlei plekken gratis parkeren en zijn er verschillende andere financiële voordelen.

De stimuleringsmaatregelen, zo schrijft de Britse krant The Guardian, begonnen met een roadtrip die de zanger van de jaren 80 band A-ha in 1995 door Noorwegen maakte. Hij reed in een omgebouwde elektrische Fiat Panda en weigerde de hoge tolkosten te betalen. De stunt kreeg veel aandacht en kort daarop hoefden elektrische auto’s geen tol meer te betalen.

Hoewel Noorwegen veel olie en gas produceert, komt bijna alle binnenlandse energie van waterkracht. Elektrische auto’s zijn er daarom groener dan in landen waar de energie vooral door kolencentrales opgewekt worden.

Lees het artikel op The Guardian

Geld verdienen met je e-auto

Bron: NOS

Heb je een elektrische auto en een slimme elektriciteitsmeter? Dan kun je honderden euro's per jaar bijverdienen.

Via het platform Equigy van netbeheerder Tennet kunnen Europese particulieren actief worden op de elektriciteitsmarkt. Ze kunnen hun auto-accu's laten opladen als er een overschot is en leeg laten trekken bij een tekort.

Via een app bepaalt de automobilist hoeveel accucapaciteit er gebruikt mag worden voor de stabilisatie van het elektriciteitsnet. Hierdoor kan het elektriciteitsnetwerk in 2030 stabiel blijven zonder de back-up van gascentrales.

Het platform moet in de toekomst behalve met energiecentrales met miljoenen auto's, batterijen, warmtepompen en zonnepanelen communiceren.

Lees het artikel op NOS

Nieuwe elektrische auto stoot drie keer minder CO2 uit

Bron: De Volkskrant

Het kost veel energie om de enorme accu van een elektrische auto te produceren. Bovendien wordt de benodigde stroom lang niet overal duurzaam opgewekt. Daarom vragen mensen zich vaak af of elektrische auto’s wel zoveel groener zijn dan auto’s die benzine of diesel gebruiken.

Jawel dus, blijkt nu uit een, volgens De Volkskrant, ‘vrijwel allesomvattende studie’ van de Europese milieuorganisatie Transport & Environment naar de levenscyclus van auto’s.

De organisatie woog elk onderdeel van de energieketen mee. Conclusie: een elektrische auto die nu in Europa verkocht wordt, zal gemiddeld drie keer minder CO2 uitstoten dan een vergelijkbare benzine- of dieselversie.

Uit het onderzoek komt ook dat e-auto’s niet emissieloos zijn, zoals wel wordt beweerd. Maar zelfs al komt de energie van kolen, dan is het nog klimaatvriendelijker om in een elektrische auto te rijden.

Lees het artikel op De Volkskrant

Schermafbeelding 2020 06 30 Om 09.21.50
Blog
Prognoseatlas geeft waardevolle inzichten over elektrisch vervoer

Hoe weet je als gemeente waar en wanneer de komende jaren oplaadpunten voor elektrisch vervoer nodig zijn? Check de Buurtprognose!

Zon windmolens
Visie
Slim duurzame energie opwekken op land

Hoe houden we de maatschappelijke kosten zo laag mogelijk, zodat we in 2030 vier keer zoveel duurzame stroom kunnen opwekken als nu?

Waterstof windmolen op zee
Blog
Waterstof. Heilige graal of overschat verhaal?

Is waterstof hét duurzame CO2-vrije alternatief voor fossiele grondstoffen en energiebronnen?

Boer In Veld
Concept
Beregenen op ZON

Wil jij jouw op boerderij je dieselwerktuigen electrificeren? Enpuls heeft een onderzoek gedaan naar de voordelen. Lees er alles over in onze whitepaper of plan een bezoek aan één van de demo boerderij locaties.

Waterdruppel
Visie
Onze visie op waterstof

We zien veel kansen om waterstof als energiedrager te gebruiken. Maar de vraag is hoe toepasbaar waterstof al is.

Groen Gas
Visie
Groen gas: noodzakelijke energiedrager in de transitie

Wij zien groen gas als een zeer waardevolle en noodzakelijke energiedrager in de transitie naar een volledig duurzaam energiesysteem.

Vierkant Beeld Flexibiliteit Bnr
Podcast
Hoe manage je de toenemende energievraag?
Europese vlag
Visie
Clean Energy Package: het belang voor decentrale overheden

Wij hebben onderzoek gedaan naar het Clean Energy Package, een wetgevingspakket van de Europese Unie om de energietransitie te versnellen.

Mossel
Blog
Een windmolen als mosselkwekerij

Toekomstbeeld van de Universiteit van Wageningen: in 2120 zwemmen dolfijnen in de Noordzee en eten we mosselen gekweekt op windmolens in zee. Lees alles over de toekomst.

Waterstof windmolen op zee
Podcast
Waterstof: heilige graal of hype
Grid Flex Heeten
Concept
Nieuwe marktmodellen: Grid Flex

In Heeten gebeurt het al: lokale opwek, verbruik én opslag van energie. Zo houden we geldstromen binnen de regio en stimuleren we lokale duurzame opwek.

Energie observer.png
Video
Experimenteren met nieuwe energie op zee
Bestelbus
Blog
Waarom is de elektrische bestelbus nog niet populair?

Enpuls onderzocht waarom we nog maar zo weinig elektrische bestelbussen zien en identificeerde maar liefst 13 thema’s die de transitie naar duurzaam goederenvervoer belemmeren. Lees meer of download het onderzoeksrapport.

Energiek Nieuws Week 25 Nieuws Week
Blog
Energiek Nieuws Week 25
Energiek Nieuws Week 26 Nieuws Week
Blog
Energiek Nieuws Week 26
Energiek Nieuws Week 27 Nieuws Week
Blog
Energiek Nieuws Week 27
Energie observer.png
Blog
Drijvend laboratorium voor duurzame energie

De Energy Observer is een varend laboratorium voor duurzame energie. Een schip van én voor de toekomst.

Waterdruppels op blad
Blog
Waterstof niet in de auto, wel voor de industrie

Groene waterstof is onmisbaar voor de energietransitie, maar de toekomstige brandstof voor onze auto’s is het niet.