Datum:21-04-2020
Flexibel energiesysteem

Er rijden voor het eerst meer dan 100 duizend volledig elektrische auto's in Nederland

Bron: CBS

Het aantal stekkerauto’s neemt al jaren toe, schrijft het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Het gaat om personenauto’s met een elektromotor waarvan de accu wordt opgeladen met een stekker.

Hieronder vallen zowel volledig elektrische personenauto’s (FEV), die alleen een elektromotor hebben en emissievrij zijn, als plug-in hybrides (PHEV).

Op 1 januari 2020 waren er in totaal bijna 198 duizend stekkerauto’s, 43 procent meer dan een jaar eerder.

Hiervan waren er 107 duizend volledig elektrisch – maar liefst 62 duizend meer dan in 2019. Ruim 82 procent van deze FEV’s wordt zakelijk gereden.

Lees het artikel op de website van het CBS

Meer dan 400 miljoen mensen krijgen aan het einde van de eeuw last van overstromingen

Bron: NU.nl

Vorig jaar deden wetenschappers al sombere voorspellingen over het smelten van het ijs op Groenland. Nu blijkt dat het nog sneller zal gaan dan verwacht.

In 2019 smolt er een recordhoeveelheid ijs. Dat kwam doordat er opvallend vaak een hogedrukgebied boven Groenland lag. Daar hadden wetenschappers eerder geen rekening mee gehouden.

The Britse krant The Guardian schrijft over dit onderzoek van de Universiteit van Luik en Colombia University.

Gevolg: als er niet wordt ingegrepen stijgt de zeespiegel met tientallen centimeters, waardoor aan het eind van deze eeuw waarschijnlijk meer dan 400 miljoen mensen in kustgebieden getroffen worden door overstromingen.

Lees het artikel op NU.nl

SOLID

Bron: SOLID

Zoals bekend zijn zonne- en windenergie zijn niet altijd beschikbaar. En de warmte uit elektriciteit halen is voor veel industriële toepassingen te kostbaar.

De oplossing volgens SOLID, een team van studenten van Eindhoven University of Technology: ijzerpoeder.

Deze energiedrager, leggen ze uit in dit heldere filmpje op hun YouTube-kanaal, is compact en goedkoop om op te slaan. Bij de verbranding komt geen CO2 vrij, enkel roest. Van roest kan vervolgens met behulp van zonne- of windenergie weer ijzerpoeder gemaakt worden.

Om dit in de praktijk te brengen moet de technologie verder ontwikkeld en vervolgens opgeschaald worden. De studenten werken hieraan.

Bekijk het filmpje van SOLID op Youtube

Verduurzaming stadslogistiek gaat door, ook tijdens coronacrisis

Bron: Logistiek.nl

“Iedereen beseft dat we iets moeten doen om de leefbaarheid in steden te garanderen en de klimaatverandering tegen te gaan,” zegt Mariëlle van Spronsen, programma manager duurzaamheid bij PostNL op deze website.

Sinds deze maand zit ze in de Topsector Logistiek, een van de negen topsectoren van de Nederlandse overheid. Net als een andere vrouw met ruime ervaring in de logistieke wereld, Annemarie Terpstra, commercieel directeur van Combi Terminal Twente.

Van Spronsen richt zich op duurzame logistieke oplossingen in steden. Ze benadrukt dat dit prioriteit blijft houden; wel of geen coronacrisis.

Er is in haar ogen veel flexibiliteit bij mensen en bedrijven, juist nu de omstandigheden enorm aan het veranderen zijn. Ze verwacht innovatiekracht binnen de logistieke sector, ook op het gebied van duurzaamheid.

“Maar dan moeten we het wel met elkaar gaan doen, niet vanuit een van bovenaf opgelegde taak,” vindt ze.

Lees het artikel op Logistiek.nl

Kinderen kunnen via computerspel Minecraft leren over zonne-energie

Bron: Solar Magazine

Minecraft is een online spel dat maandelijks door meer dan 100 miljoen spelers wordt gespeeld.

EIT InnoEnergy, onderdeel van de European Institute of Innovation and Technology van de Europese Unie, ontwikkelde samen met Minecraft-creator Blockworks en universiteit KU Leuven een spel over energie.

Daarover is te lezen op deze website die gespecialiseerd is in zonne-energie.

Doel: kinderen op een speelse manier leren omgaan met elektriciteit, de fundamentele concepten van energie en de energietransitie. Het is gratis beschikbaar om gezinnen te ondersteunen tijdens de coronacrisis.

Lees het artikel op Solar Magazine

Welke energie gebruiken we in 2050?

Bron: Berenschot

De adviesbureaus Berenschot en Kalavasta onderzochten het en stelden vier klimaatneutrale toekomstscenario’s op.

Dat deden ze in opdracht van Gasunie, TenneT en regionale netbeheerders. De studie dient ter voorbereiding op de energietransitie, waar ingrijpende veranderingen en grote investeringen voor nodig zijn.

De vier scenario’s verschillen in de sturing waarop de energietransitie plaatsvindt: regionaal, nationaal, Europees of mondiaal, en hoe burgers en bedrijven daar op reageren. Alle scenario’s gaan uit van een groot aanbod aan duurzame elektriciteit, vooral wind- en zonne-energie.

Berenschot en Kalavasta hebben op verzoek van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat ook gekeken naar de mogelijkheden voor nucleaire energie in de klimaatneutrale toekomst.

Lees het artikel op Berenschot

Zon windmolens
Visie
Slim duurzame energie opwekken op land

Hoe houden we de maatschappelijke kosten zo laag mogelijk, zodat we in 2030 vier keer zoveel duurzame stroom kunnen opwekken als nu?

Europese vlag
Visie
Clean Energy Package: het belang voor decentrale overheden

Wij hebben onderzoek gedaan naar het Clean Energy Package, een wetgevingspakket van de Europese Unie om de energietransitie te versnellen.

Beregenen Op Zon
Blog
Landbouw verduurzamen met elektrisch beregenen

Hoe zorg je ervoor dat het elektriciteitsnet in landelijke gebieden op een zonnige dag niet overbelast raakt door alle zonnestroom die boeren opwekken?

Header Nieuws
Blog
Energiek Nieuws Week #21
Waterdruppel
Visie
Onze visie op waterstof

We zien veel kansen om waterstof als energiedrager te gebruiken. Maar de vraag is hoe toepasbaar waterstof al is.

Waterstof.jpg
Download
Onderzoek opwek groene waterstof
Mossel
Blog
Een windmolen als mosselkwekerij

Toekomstbeeld van de Universiteit van Wageningen: in 2120 zwemmen dolfijnen in de Noordzee en eten we mosselen gekweekt op windmolens in zee. Lees alles over de toekomst.

Groen Gas
Visie
Groen gas: noodzakelijke energiedrager in de transitie

Wij zien groen gas als een zeer waardevolle en noodzakelijke energiedrager in de transitie naar een volledig duurzaam energiesysteem.

Waterstof windmolen op zee
Blog
Waterstof. Heilige graal of overschat verhaal?

Is waterstof hét duurzame CO2-vrije alternatief voor fossiele grondstoffen en energiebronnen?

Vierkant Beeld Flexibiliteit Bnr
Podcast
Hoe manage je de toenemende energievraag?
Boer In Veld
Concept
Beregenen op ZON

Wil jij jouw op boerderij je dieselwerktuigen electrificeren? Enpuls heeft een onderzoek gedaan naar de voordelen. Lees er alles over in onze whitepaper of plan een bezoek aan één van de demo boerderij locaties.

Energie observer.png
Blog
Drijvend laboratorium voor duurzame energie

De Energy Observer is een varend laboratorium voor duurzame energie. Een schip van én voor de toekomst.

Strand
Blog
Kunnen we nog om klimaatveranderingen heen?

Moeten we niet eens rekening gaan houden met de gevolgen van klimaatverandering in plaats van alleen maar druk bezig te zijn met het voorkomen? Leon Piepers vindt van wel.

Waterstof windmolen op zee
Podcast
Waterstof: heilige graal of hype
Header Nieuws
Blog
Energiek Nieuws Week #19
Header Nieuws
Blog
Energiek Nieuws Week #20
Waterdruppels op blad
Blog
Waterstof niet in de auto, wel voor de industrie

Groene waterstof is onmisbaar voor de energietransitie, maar de toekomstige brandstof voor onze auto’s is het niet.

Opslag Ijzer
Blog
Lichtpunten in de energietransitie: opslag van energie in ijzer

Een nieuwe kandidaat voor energieopslag: ijzerpoeder. Wordt dat dé batterij van de toekomst? We vertellen erover in de blogserie met lichtpunten; positief nieuws over de energietransitie.