Datum:14-04-2020
Flexibel energiesysteem

We moeten de planeet genezen als we onszelf willen genezen

Bron: CNN.com

We kunnen dezelfde lessen trekken uit de corona- als de klimaatcrisis. Daarover schrijven Ban Ki-moon, Secretaris-Generaal van de VN tussen 2007 en 2016 en Patrick Verkooijen, CEO van de Nederlandse organisatie Global Center on Adaptation in dit interessante opiniestuk.

“If nature is sending us a message, what is it saying?”

Dat we de grenzen tussen mensen en andere soorten moeten respecteren en dat we ons gedrag moeten aanpassen. En dat we ons beter moeten voorbereiden op noodsituaties, zoals de stijgende zeespiegel. Zowel bij een virus als bij extreme weersomstandigheden is preventie beter dan genezen, schrijven ze.

“Governments could opt for business as usual, perpetuating our old way of life, or they could heed nature's Covid-19 warning and kick-start the transition to a low-carbon future.”

Lees het artikel op CNN.com

Een kwart van de woningbezitters stelt verduurzaming uit door het coronavirus

Bron: RTL Nieuws

Vlak voor de coronacrisis wilde 27 procent van de ondervraagde huiseigenaren de woning verduurzamen, nu is 16 procent dat nog van plan. Dat blijk uit onderzoek van Vereniging Eigen Huis.

In deze onzekere tijd stellen ze het plaatsen van zonnepanelen, hun huis isoleren of een warmtepomp installeren even uit. Ze geven momenteel vanwege liever niet te veel geld uit en zien het ook niet zitten om nu een aannemer over de vloer te hebben.

Bijna driekwart van de huizenbezitters die nu verduurzaming uitstellen, wil dat na de coronacrisis alsnog gaan doen.

Lees het artikel op RTL Nieuws

De komende decennia kunnen plotseling dieren uit gaan sterven

Bron: ScienceDaily

Door de opwarming van de aarde kan de biodiversiteit in de 21e eeuw opeens heel snel teruglopen. De eerste golven hiervan zouden al bezig kunnen zijn.

Dat blijkt uit een onderzoek dat gepubliceerd is in het tijdschrift Nature. Het onderzoek voorspelt waar en wanneer ernstige ecologische ontwrichtingen plaats kunnen hebben in de komende decennia.

ScienceDaily, een Amerikaanse website met breaking news op het gebied van wetenschap, het milieu, gezondheid en technologie, schrijft erover.

Het onderzoek is uitgevoerd door wetenschappers uit het Verenigd Koninkrijk, de Verenigde Staten en Zuid-Afrika die wereldwijde klimaatdata van 1850 tot 2005 gebruikten. Hoofdauteur Alex Pigot van het University College London (UCL) zegt:
“Our findings highlight the urgent need for climate change mitigation, by immediately and drastically reducing emissions, which could help save thousands of species from extinction. Keeping global warming below 2°C effectively ‘flattens the curve’.”

Een co-auteur hoopt dat het onderzoek een ‘early warning system’ zal zijn.

Lees het artikel op ScienceDaily

Meer weten over de toename van elektrische voertuigen, de infrastructuur en impact op het elektriciteitsnet?

Bron: EnergieNext

Bekijk dan de filmpjes die videomakers Jelle en Dave maakten voor het Nationaal Kennisplatform Laadinfrastructuur (NKL). Dit samenwerkingsverband zet zich in voor snelle uitbreiding van een laadnetwerk voor elektrisch vervoer en is een partner van Enpuls.

In de video’s komen experts aan het woord over hun visie op elektrisch rijden in de toekomst. Ze zijn geïnterviewd tijdens het Future of Charging Symposium in maart op de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen (HAN).

Zo zegt een van hen: “It can not be a chicken or the egg discussion. Yes, we need the drivers, but they also need the charging infrastructure.”

Een ander zegt: “I think the market is in charge and we underestimate how big a force this is.”

Bekijk de video op EnergieNext

Nederland mag ook trots zijn op blauwe waterstof 

Bron: Energiepodium

We moeten niet al onze pijlen richten op groene waterstof, schrijft Pieter Boot van het Planbureau voor de Leefomgeving. Hij heeft een opiniestuk gepubliceerd op Energiepodium, een platform over de energietransitie dat een initiatief is van gashandelsbedrijf GasTerra.

Dat deed hij naar aanleiding van drie Kamerbrieven die de minister van Economische Zaken en Klimaat onlangs publiceerde. Ze gingen erover dat schone gassen noodzakelijk zullen worden in het energiesysteem. 

Boot vindt het terecht dat we gaan denken over schone gassen naast elektriciteit. Hij vindt het beter ons niet op 2030 richten, maar op 2050 als het energiesysteem echt schoon moet zijn.

Volgens hem hebben we daar voorlopig groen gas (gas gewonnen uit verschillende vormen van biomassa) meer bij nodig dan waterstof. In verband met de kosten zouden we ons niet alleen moeten richten op groene waterstof, maar ook op blauwe waterstof (opgewekt uit aardgas met opslag van CO2).

Lees het artikel op Energiepodium

Schermafbeelding 2020 06 30 Om 09.21.50
Blog
Prognoseatlas geeft waardevolle inzichten over elektrisch vervoer

Hoe weet je als gemeente waar en wanneer de komende jaren oplaadpunten voor elektrisch vervoer nodig zijn? Check de Buurtprognose!

Zon windmolens
Visie
Slim duurzame energie opwekken op land

Hoe houden we de maatschappelijke kosten zo laag mogelijk, zodat we in 2030 vier keer zoveel duurzame stroom kunnen opwekken als nu?

Waterstof windmolen op zee
Blog
Waterstof. Heilige graal of overschat verhaal?

Is waterstof hét duurzame CO2-vrije alternatief voor fossiele grondstoffen en energiebronnen?

Boer In Veld
Concept
Beregenen op ZON

Wil jij jouw op boerderij je dieselwerktuigen electrificeren? Enpuls heeft een onderzoek gedaan naar de voordelen. Lees er alles over in onze whitepaper of plan een bezoek aan één van de demo boerderij locaties.

Energiek Nieuws Week 26 Nieuws Week
Blog
Energiek Nieuws Week 26
Groen Gas
Visie
Groen gas: noodzakelijke energiedrager in de transitie

Wij zien groen gas als een zeer waardevolle en noodzakelijke energiedrager in de transitie naar een volledig duurzaam energiesysteem.

Vierkant Beeld Flexibiliteit Bnr
Podcast
Hoe manage je de toenemende energievraag?
Waterdruppel
Visie
Onze visie op waterstof

We zien veel kansen om waterstof als energiedrager te gebruiken. Maar de vraag is hoe toepasbaar waterstof al is.

Overview Winnaars
Persbericht
Winnaars Enpuls Challenge onthuld
Europese vlag
Visie
Clean Energy Package: het belang voor decentrale overheden

Wij hebben onderzoek gedaan naar het Clean Energy Package, een wetgevingspakket van de Europese Unie om de energietransitie te versnellen.

Energie observer.png
Blog
Drijvend laboratorium voor duurzame energie

De Energy Observer is een varend laboratorium voor duurzame energie. Een schip van én voor de toekomst.

Energie observer.png
Video
Experimenteren met nieuwe energie op zee
Beregenen Op Zon
Blog
Landbouw verduurzamen met elektrisch beregenen

Hoe zorg je ervoor dat het elektriciteitsnet in landelijke gebieden op een zonnige dag niet overbelast raakt door alle zonnestroom die boeren opwekken?

Waterstof windmolen op zee
Podcast
Waterstof: heilige graal of hype
Bestelbus
Blog
Waarom is de elektrische bestelbus nog niet populair?

Enpuls onderzocht waarom we nog maar zo weinig elektrische bestelbussen zien en identificeerde maar liefst 13 thema’s die de transitie naar duurzaam goederenvervoer belemmeren. Lees meer of download het onderzoeksrapport.

Energiek Nieuws Week 24 Nieuws Week
Blog
Energiek Nieuws Week 24
Energiek Nieuws Week 25 Nieuws Week
Blog
Energiek Nieuws Week 25
Mossel
Blog
Een windmolen als mosselkwekerij

Toekomstbeeld van de Universiteit van Wageningen: in 2120 zwemmen dolfijnen in de Noordzee en eten we mosselen gekweekt op windmolens in zee. Lees alles over de toekomst.