Datum:07-04-2020
Flexibel energiesysteem

Afgelopen jaar is de hoeveelheid windenergie wereldwijd met een vijfde gegroeid

Bron: NU.nl

Dat meldt de Global Wind Energy Council (GWEC), een branchevereniging voor de sector. De stijging kwam vooral door de vele nieuwe windmolens op zee.

De totale hoeveelheid windenergie steeg in 2019 met 60,4 gigawatt naar 651 gigawatt. De CEO van GWEC zei er echter bij dat het niet genoeg is om de doelen van het klimaatakkoord van Parijs te halen. Daarvoor moeten windmolens tot 2030 elk jaar 100 gigawatt extra opwekken.

De GWEC ging ervan uit dat 2020 een recordjaar zou worden voor windenergie, maar door het coronavirus gaat dat waarschijnlijk niet lukken. Over een paar maanden weet de brancheorganisatie meer.

Lees het volledige artikel op NU.nl

Burgers wachten op informatie van de overheid over de energietransitie

Bron: Binnenlands Bestuur

Dat blijkt uit onderzoek van I&O Research in opdracht van Binnenlands Bestuur, de nieuwssite voor ambtenaren en bestuurders. 

Acht op de tien mensen die meededen aan het onderzoek zeggen nog geen informatie te hebben ontvangen over wat de warmtetransitie voor hen betekent. Zes op de tien willen graag hulp van de gemeente of anderen bij het aardgasvrij maken van hun woning.

Het onderzoeksbureau bekeek ook de gemiddelde CO2-afdruk van Nederlanders. Die blijkt niet veranderd ten opzichte van 2019, hoewel veel mensen wel denken wel dat ze duurzamer zijn gaan leven. De meeste burgers willen dat grote bedrijven eerst stappen maken om klimaatverandering tegen te gaan.

I&O Research heeft ook gevraagd wat Nederlanders ervan vinden dat het kabinet voorlopig vanwege de coronacrisis geen nieuwe maatregelen neemt om de CO2-uitstoot te verminderen. De meerderheid is daarop tegen.

Lees het artikel op Binnenlands Bestuur

De afvalverwerkingsbranche veroorzaakt nogal wat vervuiling

Bron: Trouw.nl

Vuilnisovens stoten jaarlijks 10,2 ­megaton broeikasgas uit in Nederland. Trouw maakte een ranglijst van de 15 meest vervuilende sectoren. Onderzoeksbureau CE Delft bracht deze in opdracht van het dagblad in kaart. Afvalverwerkers staan op plek 8.

Voor dit artikel ging de verslaggever naar een afvalverbrander in Moerdijk. Het bedrijf dat van afval elektriciteit en warmte maakt, heeft geen klimaatschaamte. “Wij stoten wel CO2 uit, maar tegelijk voorkomen we extra broeikasgasemissies”, zegt de fabriekseigenaar. Als het afval niet verbrand zou worden, dan komt het ergens anders op de stort. Dat leidt tot de vorming van methaan, een sterker broeikasgas dan CO2. Gevolg: meer klimaatschade.

In het Klimaatakkoord zijn echter plannen vastgelegd om de CO2-uitstoot door afval­ovens aan banden te leggen. Een importheffing moet voorkomen dat Nederlandse ovens vuil uit het buitenland verbranden.

Lees het artikel op Trouw.nl

We moeten van economische groei af om een klimaatramp te voorkomen

Bron: De Correspondent

Economisch antropoloog Jason Hickel schrijft in dit stuk over een economische school die post-growth economy – economie voorbij groei – heet. Bittere noodzaak volgens hem om een klimaatcatastrofe te voorkomen en iets waar wereldwijd de laatste jaren steeds meer consensus over is ontstaan.

Het draait erom dat onnodige economische activiteit moet verminderden zonder het levensonderhoud van mensen te schaden. Mensen zouden hierdoor juist langer, gezonder en gelukkiger leven. Zo zouden niet alle bedrijfstakken oneindig moeten groeien. Als producten als smartphones twee keer zo lang meegaan, zijn er de helft minder grondstoffen, transport, opslag en energie nodig en is er ook de helft minder afval.

“Dat we zo hardnekkig vasthouden aan economische groei maakt de energietransitie veel moeilijker dan nodig. Het is alsof we geblinddoekt een uphill battle op leven en dood voeren, met beide handen vastgebonden op onze rug.”

Lees het artikel op De Correspondent

Hoeveel procent stikstofneerslag komt in gevoelige natuurgebieden van de landbouw?

Bron: NOS.nl

41 procent, becijferde het RIVM. Het Mesdag Zuivelfonds komt nu tot dezelfde conclusie, schrijft de NOS en voegt daaraan toe dat het fonds het onderzoeksrapport op de website zette zonder er ruchtbaarheid aan te geven.

Volgens het fonds hebben de media het rapport echter verkeerd geïnterpreteerd. “Deze 41 procent betreft echter geen bevinding van de onderzoekers, maar een bronverwijzing naar het RIVM.”

Het Mesdagfonds onderzocht de bijdrage van de landbouw aan de stikstofuitstoot, nadat boeren de berekeningen van het RIVM vorig jaar in twijfel trokken. Volgens het fonds ging het maar om 25 procent. De onderzoekers telden echter ook natuurgebieden mee die niet gevoelig zijn voor stikstof.

Volgens het Mesdagfonds hebben het RIVM en het ministerie van Landbouw nagelaten om bepaalde berekeningen te maken en zijn in werkelijkheid de effecten van de maatregelen van het ministerie relatief klein. Onderzoek van de Universiteit van Amsterdam moet meer duidelijkheid geven.

Lees het artikel op NOS.nl

Schermafbeelding 2020 06 30 Om 09.21.50
Blog
Prognoseatlas geeft waardevolle inzichten over elektrisch vervoer

Hoe weet je als gemeente waar en wanneer de komende jaren oplaadpunten voor elektrisch vervoer nodig zijn? Check de Buurtprognose!

Zon windmolens
Visie
Slim duurzame energie opwekken op land

Hoe houden we de maatschappelijke kosten zo laag mogelijk, zodat we in 2030 vier keer zoveel duurzame stroom kunnen opwekken als nu?

Waterstof windmolen op zee
Blog
Waterstof. Heilige graal of overschat verhaal?

Is waterstof hét duurzame CO2-vrije alternatief voor fossiele grondstoffen en energiebronnen?

Waterdruppel
Visie
Onze visie op waterstof

We zien veel kansen om waterstof als energiedrager te gebruiken. Maar de vraag is hoe toepasbaar waterstof al is.

Groen Gas
Visie
Groen gas: noodzakelijke energiedrager in de transitie

Wij zien groen gas als een zeer waardevolle en noodzakelijke energiedrager in de transitie naar een volledig duurzaam energiesysteem.

Boer In Veld
Concept
Beregenen op ZON

Wil jij jouw op boerderij je dieselwerktuigen electrificeren? Enpuls heeft een onderzoek gedaan naar de voordelen. Lees er alles over in onze whitepaper of plan een bezoek aan één van de demo boerderij locaties.

Vierkant Beeld Flexibiliteit Bnr
Podcast
Hoe manage je de toenemende energievraag?
Europese vlag
Visie
Clean Energy Package: het belang voor decentrale overheden

Wij hebben onderzoek gedaan naar het Clean Energy Package, een wetgevingspakket van de Europese Unie om de energietransitie te versnellen.

Energie observer.png
Blog
Drijvend laboratorium voor duurzame energie

De Energy Observer is een varend laboratorium voor duurzame energie. Een schip van én voor de toekomst.

Waterstof windmolen op zee
Podcast
Waterstof: heilige graal of hype
Grid Flex Heeten
Concept
Nieuwe marktmodellen: Grid Flex

In Heeten gebeurt het al: lokale opwek, verbruik én opslag van energie. Zo houden we geldstromen binnen de regio en stimuleren we lokale duurzame opwek.

Bestelbus
Blog
Waarom is de elektrische bestelbus nog niet populair?

Enpuls onderzocht waarom we nog maar zo weinig elektrische bestelbussen zien en identificeerde maar liefst 13 thema’s die de transitie naar duurzaam goederenvervoer belemmeren. Lees meer of download het onderzoeksrapport.

Energiek Nieuws Week 25 Nieuws Week
Blog
Energiek Nieuws Week 25
Energiek Nieuws Week 26 Nieuws Week
Blog
Energiek Nieuws Week 26
Energiek Nieuws Week 27 Nieuws Week
Blog
Energiek Nieuws Week 27
Mossel
Blog
Een windmolen als mosselkwekerij

Toekomstbeeld van de Universiteit van Wageningen: in 2120 zwemmen dolfijnen in de Noordzee en eten we mosselen gekweekt op windmolens in zee. Lees alles over de toekomst.

Beregenen Op Zon
Blog
Landbouw verduurzamen met elektrisch beregenen

Hoe zorg je ervoor dat het elektriciteitsnet in landelijke gebieden op een zonnige dag niet overbelast raakt door alle zonnestroom die boeren opwekken?

Opslag Ijzer
Blog
Lichtpunten in de energietransitie: opslag van energie in ijzer

Een nieuwe kandidaat voor energieopslag: ijzerpoeder. Wordt dat dé batterij van de toekomst? We vertellen erover in de blogserie met lichtpunten; positief nieuws over de energietransitie.