Datum:30-03-2020
Flexibel energiesysteem

Let op de negatieve klimaateffecten van de coronacrisis en denk aan een duurzaam herstel

Bron: Parool.nl

Dat schrijven Frans Melissen en Lars Moratis, beide lector Duurzaamheid aan Breda University of Applied Sciences in een opiniestuk. De CO2-uitstoot is momenteel bijzonder laag doordat er minder vliegtuigen in de lucht zijn en de internationale handel op een laag pitje staat. Op de langere termijn kan het coronavirus echter tot allerlei negatieve klimaateffecten leiden, waarschuwen ze.

Zo kan er door een wereldwijde economische recessie minder politieke wil zijn om klimaatverandering tegen te gaan. De lectoren vrezen dat de CO2-emissies uiteindelijk wel eens hoger uit zouden kunnen vallen. Ook verwachten ze dat als klimaatverandering door gaat zetten pandemieën vaker voor zullen komen. “Als we recht willen doen aan het adagium never waste a good crisis, zou het goed zijn deze periode niet alleen te benutten voor het zeker stellen van de gezondheid van zoveel mogelijk mensen op korte termijn, maar ook voor een herijking van de waarden die ons leiden bij het organiseren van onze maatschappij,” schrijven ze. Lees het artikel op Parool.nl

Welke steden stoten de minste broeikasgassen uit en doen het meeste tegen klimaatrisico's als overstromingen en hittegolven?

Bron: DuurzaamBedrijfsleven.nl

Dat zie je op de jaarlijkse A-lijst van de duurzaamste steden ter wereld van CDP (Carbon Disclosure Project), een organisatie uit het Verenigd Koninkrijk. Steden spelen volgens CDP namelijk een cruciale rol in de transitie naar een duurzame economie. DuurzaamBedrijfsleven, een website over duurzaam ondernemen, schrijft erover.

Meer dan negenhonderd steden leverden data aan en 105 haalden de lijst. Helaas leverde maar een Nederlandse stad data, maar deze behaalde wel een A-score. CDP maakt ook elk jaar een A-lijst van de duurzaamste bedrijven. Lees het artikel op DuurzaamBedrijfsleven.nl

Wat zijn de gevolgen van klimaatverandering voor dieren? 

Bron: Nature TTL

De winnaar vande Photographer of the Year 2020 wedstrijd bracht prachtig in beeld wat de consequenties van smeltende ijsvlakten zijn. De website met natuurfotografie, Nature TTL, plaatste de foto’s van de winnaars van 2020.

Florian Ledoux heeft met een drone een groep krabbeneters, zeehonden die rond Antarctica leven, op een drijvend stuk ijs gefotografeerd, met kleinere stukken ijs daaromheen in het blauwe water. De Franse fotograaf won uit 7000 inzendingen. Op de website zijn ook een aantal andere prachtige foto’s van dieren en natuurlandschappen te zien die prijzen in andere categorieën wonnen. Bekijk de foto’s op de site van Nature TTL

We moeten allemaal ons gedrag aanpassen om de energietransitie mogelijk te maken, betoogt communicatie-expert Marc Oosterhout in dit opiniestuk

Bron: Volkskrant.nl

Hoe? Door er geen gevecht tussen links en rechts van te maken en niet steeds te hameren op de kosten. Want dat creëert alleen maar angst en zet mensen niet in beweging. Zet in plaats daarvan de burger centraal en maak de toegevoegde waarde van duurzame energie kristalhelder, zegt hij.

In de toekomst is er misschien niet genoeg energie en overstappen op duurzame energie kan volgens hem dan de oplossing zijn. Daarnaast geeft baas zijn over je eigen energie, zoals zonnepanelen en eigen warmtepompen, een onafhankelijk gevoel. Dat gevoel kan een reden zijn om nieuwe vormen van energie te gebruiken. De overheid moet dat subsidiëren, vindt hij, en mensen ook stimuleren samen nieuwe oplossingen te zoeken. Lees zijn opiniestuk in op Volkskrant.nl

Anders dan vaak wordt gedacht zijn elektrische auto's en warmtepompen ook beter voor het milieu als een deel van de elektriciteit van gas- en kolencentrales komt

Bron: NRC.nl

Ze zijn in de meeste gevallen namelijk zuiniger, zowel in productie als gebruik. Dat blijkt uit onderzoek van een groep wetenschappers van onder andere de Radboud Universiteit in Nijmegen gepubliceerd in het tijdschrift Nature Sustainability.

De onderzoekers vergeleken het gebruik van elektrische auto’s, warmtepompen en de equivalenten die werken op fossiele brandstoffen in 59 landen en regio’s. Ook bekeken ze hoeveel broeikasgassen vrijkomen bij de productie van (elektrische) auto’s, warmtepompen en boilers. Bijna overal kwam bij productie en gebruik van elektrische auto’s en warmtepompen minder CO2 vrij dan bij die van auto’s en huisverwarming op fossiele brandstoffen. Lees het volledige artikel op NRC.nl

Nu er steeds meer duurzame energie verkrijgbaar is, is effectiever management van het netwerk noodzakelijk. Vooral als de industrie ook gebruik wil maken van flexibele energiebronnen

Bron: Smart Energy International

Dat blijkt uit onderzoek van consultancybedrijf Wood Mackenzie. Smart Energy International, een website over de slimme energie, meters en stroomnetten, bericht hierover.

Het bedrijf verwacht dit decennium verder een grote toename van elektrische voertuigen en door elektriciteit opgewekte warmte. De kansen op stroomstoringen zullen, volgens het onderzoek, toenemen als het stroomnet en de belasting ervan niet in balans en flexibel genoeg zijn. Lees het onderzoek op de website van Smart Energy. 

Schermafbeelding 2020 06 30 Om 09.21.50
Blog
Prognoseatlas geeft waardevolle inzichten over elektrisch vervoer

Hoe weet je als gemeente waar en wanneer de komende jaren oplaadpunten voor elektrisch vervoer nodig zijn? Check de Buurtprognose!

Zon windmolens
Visie
Slim duurzame energie opwekken op land

Hoe houden we de maatschappelijke kosten zo laag mogelijk, zodat we in 2030 vier keer zoveel duurzame stroom kunnen opwekken als nu?

Waterstof windmolen op zee
Blog
Waterstof. Heilige graal of overschat verhaal?

Is waterstof hét duurzame CO2-vrije alternatief voor fossiele grondstoffen en energiebronnen?

Waterdruppel
Visie
Onze visie op waterstof

We zien veel kansen om waterstof als energiedrager te gebruiken. Maar de vraag is hoe toepasbaar waterstof al is.

Boer In Veld
Concept
Beregenen op ZON

Wil jij jouw op boerderij je dieselwerktuigen electrificeren? Enpuls heeft een onderzoek gedaan naar de voordelen. Lees er alles over in onze whitepaper of plan een bezoek aan één van de demo boerderij locaties.

Groen Gas
Visie
Groen gas: noodzakelijke energiedrager in de transitie

Wij zien groen gas als een zeer waardevolle en noodzakelijke energiedrager in de transitie naar een volledig duurzaam energiesysteem.

Vierkant Beeld Flexibiliteit Bnr
Podcast
Hoe manage je de toenemende energievraag?
Europese vlag
Visie
Clean Energy Package: het belang voor decentrale overheden

Wij hebben onderzoek gedaan naar het Clean Energy Package, een wetgevingspakket van de Europese Unie om de energietransitie te versnellen.

Mossel
Blog
Een windmolen als mosselkwekerij

Toekomstbeeld van de Universiteit van Wageningen: in 2120 zwemmen dolfijnen in de Noordzee en eten we mosselen gekweekt op windmolens in zee. Lees alles over de toekomst.

Energie observer.png
Video
Experimenteren met nieuwe energie op zee
Waterstof windmolen op zee
Podcast
Waterstof: heilige graal of hype
Bestelbus
Blog
Waarom is de elektrische bestelbus nog niet populair?

Enpuls onderzocht waarom we nog maar zo weinig elektrische bestelbussen zien en identificeerde maar liefst 13 thema’s die de transitie naar duurzaam goederenvervoer belemmeren. Lees meer of download het onderzoeksrapport.

Energiek Nieuws Week 25 Nieuws Week
Blog
Energiek Nieuws Week 25
Energiek Nieuws Week 26 Nieuws Week
Blog
Energiek Nieuws Week 26
Energiek Nieuws Week 27 Nieuws Week
Blog
Energiek Nieuws Week 27
Energie observer.png
Blog
Drijvend laboratorium voor duurzame energie

De Energy Observer is een varend laboratorium voor duurzame energie. Een schip van én voor de toekomst.

Strand
Blog
Kunnen we nog om klimaatveranderingen heen?

Moeten we niet eens rekening gaan houden met de gevolgen van klimaatverandering in plaats van alleen maar druk bezig te zijn met het voorkomen? Leon Piepers vindt van wel.

Waterdruppels op blad
Blog
Waterstof niet in de auto, wel voor de industrie

Groene waterstof is onmisbaar voor de energietransitie, maar de toekomstige brandstof voor onze auto’s is het niet.