Gebouwen die de lucht zuiveren, energie uit urine en robots die microplastic opsporen

Bron: Energy Saving Trust

Energy Saving Trust ‘world leading centre for advice and research to promote domestic energy efficiency’ heeft 10 bijzondere (en veelbelovende?) duurzame innovaties op een rijtje gezet.

Wat dacht je van panelen met algen om aan gebouwen te bevestigen die C02 uit de lucht filteren en er zuurstof van maken. Van de groeiende algen kan later kunstmest, bio-plastic en cosmetica gemaakt worden.Ook apart is de technologie die van urine energie maakt (the PEE POWER® system) en al gebruikt wordt in Kenia, Oeganda en Zuid-Afrika.

Hopelijk kunnen de robots zo klein als een millimeter, gemaakt van cellen van kikkerdril, inderdaad micro-plasticdeeltjes uit de oceaan vissen en radioactief afval opsporen. Batterijen die steeds meer energie kunnen opslaan klinken ook goed, net als mobiele flexkantoren die gebruikmaken van zonne-energie.

Lees een uitgebreide toelichting op de trends op Energy Saving Trust

Waarom groeit duurzame energie?

Bron: Global Citizen

Voor de pandemie was de verwachting dat er in 2020 een record aantal nieuwe zonnepanelen en windturbines geplaatst zouden worden. Dat pakte helaas anders uit, maar toch is duurzame energie de enige vorm van energie die dit jaar groeit. Ongeveer een derde van de energie wereldwijd komt nu van duurzame bronnen.

In het artikel van Global Citizin lees je over 7 trends die een groei van duurzame energie na de pandemie beloven:

1. De Chinese productie van zonnepanelen is weer op het oude niveau.

2. Beleidsmakers hebben nu de kans om duurzame energie te ondersteunen.

3. De opslag van zonne- en windenergie wordt steeds beter en betaalbaarder.

4. De ontwikkelingen op het gebied van offshore windprojecten gaan snel.

5. Groene waterstof is een goed alternatief voor kolen en gas.

6. De kosten van duurzame energie zijn de laatste decennia gedaald door technologische doorbraken en grotere productie.

7. Veel stroomnetten decentraliseren en gemeenschappen investeren in groene energie. 

Lees het artikel op Global Citizen (‘a movement of engaged citizens who are using their collective voice to end extreme poverty by 2030’)

Je huis betaalbaar verduurzamen kan wel

Bron: Trouw

Volgens een recent rapport van het Planbureau voor de Leefomgeving is het verduurzamen van een eigen huis voor veel bewoners niet lonend. Drie geïnterviewde milieudeskundigen vinden dat te negatief. Van het gas af kan met meer comfort en dezelfde maandlasten, zeggen ze.

Zonnepanelen, een inductiekookplaat en een warmtepomp zijn de investering meer dan waard, volgens Marjan Minnesma van duurzaamheidsorganisatie Urgenda. Puk van Meegeren van Milieu Centraal raadt aan om te beginnen met isoleren, wat vaak met subsidie kan. Er zijn genoeg aantrekkelijke financieringsmogelijkheden, zegt Jonathan Parr van de Rabobank.

Volgens het Klimaatakkoord moeten in 2050 alle woningen van het gas af. Van de 7,9 miljoen woningen waren er in 2019 echter nog maar een paar duizend aangepakt.

Lees het artikel op Trouw

Amerikaanse en Europese oliefirma’s gaan anders om met de energietransitie

Bron: Forbes

Oliebedrijven in Europa investeren in duurzame energie, proberen hun C02-voetafdruk te reduceren en doen allerlei grote beloften.

“If they remain focused on these commitments, it’s hard to see them looking anything like what they do today.”

Bij oliebedrijven in de VS ligt dat anders. Hierover schrijft een medewerker van Ernst & Young op de website van het Amerikaanse zakenblad. In Europa is de vraag naar olie en gas gedaald en in de VS juist gestegen. Ook is de politieke situatie anders:

“Depending on who is elected President and which party controls the Senate, the incentives for companies that do business in the U.S. could be very different than they are today.”

Om klimaatverandering tegen te gaan moeten er daarnaast flink geïnnoveerd worden.
“An oil company hoping to become a low-carbon energy company will need a lot of patience and some tolerance for wrong turns and dead ends.”

Lees het artikel op Forbes

Heeft klimaatverandering invloed op de productie van duurzame energie?

Bron: Science Daily

Wetenschappers van het American Institute of Physics deden hier onderzoek naar in Australië. Ze onderzochten de energie die door zon en wind opgewekt wordt in het huidige klimaat, in het verleden en (waarschijnlijk) in de toekomst, in de periode van 1980 tot 2060.

Tijdens de warmste dagen van het jaar was er een vrij grote negatieve invloed op de productie van duurzame energie. Australië was een goede locatie voor het onderzoek vanwege de extreme weersomstandigheden, maar de onderzoekers doen hetzelfde onderzoek graag nog eens elders.

Lees het artikel op Science Daily

171006 2951
Persbericht
Enpuls Warmte Infra betrokken bij drie proeftuinen

Het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) heeft 19 nieuwe wijken aangewezen als proeftuin aardgasvrije wijken. Bij 3 wijken is Enpuls Warmte Infra betrokken. Het gaat om wijken in Deventer, Roermond en ’s-Hertogenbosch. Het doel is om per gemeente ongeveer 500 bestaande woningen op termijn aardgasvrij of aardgasvrij-ready.

Parkeetplaats met laadpalen
Webinar
Laadpalen overbezet in ruim 1 op de 3 Nederlandse buurten

Bezitters van een elektrische auto grijpen steeds vaker mis bij de publieke laadpaal. Wat is hieraan te doen? Hoe kun je als gemeente ervoor zorgen dat de bezitters van stekkerauto’s altijd kunnen laden? Bekijk voor het antwoord op deze vragen de webinar gehouden op donderdag 5 november terug.

171006 2880
Persbericht
Kosten-batenanalyse: zonnepanelen op bedrijfsdaken zijn beter dan op landbouwgrond in 2020.

Ontwikkelaars van zonneprojecten moeten meer gestimuleerd worden om zonnepanelen op bedrijfsdaken te leggen, in plaats van op landbouwgrond. Zonnepanelen op bedrijfsdaken zijn in 2020 vanuit maatschappelijk oogpunt namelijk wenselijker dan panelen op landbouwgrond. Dat blijkt uit een vergelijkend onderzoek van Berenschot en Kalavasta in opdracht van Enpuls, onderdeel van Enexis Groep.

778108306
Persbericht
Enpuls helpt gemeenten met maatregelpakketten voor verduurzaming van wijken

Enpuls heeft in samenwerking met voorlichtingsorganisatie Milieu Centraal een praktisch proces en ondersteunende middelen ontwikkeld voor een collectieve wijkaanpak: de Slimme Wijken Aanpak. Daarin staat een stap-voor-stap benadering met isolatiemaatregelen centraal. De Slimme Wijken Aanpak wordt kosteloos aangeboden aan gemeenten en hun energieloketten.

Schermafbeelding 2020 06 30 Om 09.21.50
Blog
Prognoseatlas geeft waardevolle inzichten over elektrisch vervoer

Hoe weet je als gemeente waar en wanneer de komende jaren oplaadpunten voor elektrisch vervoer nodig zijn? Check de Buurtprognose!

Jongetje Dat In De Plas Springt
Trend
TrendPuls 4 - Klimaatadaptie

Het tegengaan van de opwarming van de aarde alleen is niet de oplossing. In TrendPuls 4 lees je alles over klimaatadaptie. Trends, innovaties en onze visie daarop.

Elektrisch laden teken
Persbericht
Groeiend tekort publieke laadpalen

Het tekort aan laadpalen in Nederland neemt toe. Uit onderzoek van Enpuls, onderdeel van Enexis Groep, blijkt dat in ruim 1 op de 3 buurten de laadpalen overbezet zijn.

Maurijn 1.jpg
Blog
Wat vindt één van de bedenkers van Koffiedik er zelf van?

Bestaat de ideale oplossing in de toekomst van de energietransitie? Laat je inspireren door Koffiedik. Voor iedereen geïnteresseerd in duurzaamheid en verandering een must hear. Hoe ervaart medebedenker en Enusualexplorer Maurijn de Heus het luisteren zelf?

afbeelding home - logo wit.jpg
Trend
Enpuls Challenge

Wie bedenkt dé oplossing voor nieuwe energie? Ga jij de uitdaging aan? Dien dan vanaf nu tot en met uiterlijk 30 april je product, dienst, instrument, organisatie of ander briljant concept in op één van de vier uitdagingen en maak kans op uitgebreide ondersteuning van Enpuls.

Overview Winnaars
Persbericht
Winnaars Enpuls Challenge onthuld

De winnaars van de Enpuls Challenge zijn bekend! Tarnoc, een volledig elektrische, enorm efficiënte verwarmingsketel. CityBarge, een uitgekiend transportsysteem voor in de stad met kleine, elektrische boten, kanalen en grachten hergebruiken. En #iLeco, slimme software waarmee buurten en bewoners zoveel mogelijk hun zelf opgewekte #energie kunnen gebruiken.

171006 2951
Persbericht
Enpuls Warmte Infra betrokken bij drie proeftuinen

Het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) heeft 19 nieuwe wijken aangewezen als proeftuin aardgasvrije wijken. Bij 3 wijken is Enpuls Warmte Infra betrokken. Het gaat om wijken in Deventer, Roermond en ’s-Hertogenbosch. Het doel is om per gemeente ongeveer 500 bestaande woningen op termijn aardgasvrij of aardgasvrij-ready.

Meter
Video
Een terugblik met Enpuls Challenge winnaar Sobolt
Dodo
Blog
Hoorspel Koffiedik prikkelt de verbeelding

Enpuls en kunstenaarscollectief Sun City hebben samen zes bijzondere muzikale vertellingen gemaakt over de stad van de toekomst in het hoorspel Koffiedik! Gebruik je verbeelding en ervaar: ‘het kan anders’.

warmtenet - 2 buizen plus mensen.jpg
Download
Whitepaper Vaart maken met warmtenetten
Groen Gas
Visie
Groen gas: noodzakelijke energiedrager in de transitie
50 Gradentest (3)
Concept
50-gradentest
778108306
Blog
Maak een succesvolle start met de slimme wijken aanpak in jouw gemeente
Persbericht Warmtenet
Persbericht
Nieuwe stap in ontwikkeling duurzaam warmtenet binnenstad Maastricht

De gemeente Maastricht, Universiteit Maastricht en Enpuls (onderdeel van Enexis Groep) hebben vandaag een overeenkomst ondertekend om gezamenlijk onderzoek te doen naar de geschiktheid van de ondergrond van het centrum voor de ontwikkeling van een grootschalig duurzaam warmtenet.