Onderzoek

Het onderzoek dat onderzoeksbureau CE Delft uitvoerde in opdracht van Enpuls, richt zich op de Nederlandse markt. Voor het eerst in Nederland zijn een elektrische en een benzineauto vergeleken met een auto op waterstof: een Volkswagen e-Golf (elektrisch), een Volkswagen Golf (benzine) en een Toyota Mirai (waterstof). Deze auto’s gaan bij particulier gebruik gemiddeld 185.000 kilometer mee. Vergeleken zijn het gebruik van grondstoffen, de uitstoot van CO2 en de totale gebruikskosten van de auto’s.

Kosten

De elektrische auto is in aanschaf nog altijd duurder dan zijn fossiele broer, maar maakt dit verschil goed in het gebruik. Niet alleen de energiekosten zijn lager, elektrische voertuigen zijn ook vrijgesteld van wegenbelasting. Daarnaast ben je minder geld kwijt aan het onderhoud, want deze auto heeft veel minder bewegende delen dan een benzineauto. Daar komt bij dat de prijzen van elektrische auto’s snel zakken onder druk van een toenemende concurrentie.

De waterstofauto is twee keer zo duur als de andere twee. Dit komt door een hogere aanschafprijs en hogere brandstofkosten. Ook betaal je meer voor de verzekering en het onderhoud.

Milieu en klimaat

De elektrische auto is de beste keuze voor het milieu en het klimaat. Gerekend over de totale levensduur van de auto verbruikt deze veel minder grondstoffen dan de andere auto’s. Ook voor het klimaat komt de elektrische auto als beste uit de vergelijking. Weliswaar komen bij de productie van de batterijen relatief veel broeikasgassen vrij, maar dit wordt ruimschoots goedgemaakt tijdens het gebruik. De waterstofauto is ook slechter voor het milieu dan de elektrische auto. Dit komt omdat bij de productie van waterstof veel energie verloren gaat en omdat waterstof nu nog met aardgas wordt geproduceerd.

2030

De onderzoekers keken wat er gebeurt als de techniek van batterijen verbetert en de hoeveelheid groene stroom toeneemt. In 2030 wekken we 75% van al onze elektriciteit duurzaam op. Dit maakt elektrisch rijden nog schoner dan het nu al is. De verwachting is dat de elektrische auto voor de particuliere bezitter in 2030 per maand 50 euro goedkoper uitvalt dan de benzineauto en zelfs 129 euro per maand goedkoper dan de waterstofauto. Naarmate er meer wordt gereden, stijgt het voordeel van de elektrische auto.

De waterstofauto kan nog wel in de buurt komen van de elektrische auto als het gaat om het milieu. Als in 2030 waterstof gemaakt wordt uit elektrolyse met stroom van windmolens en zonnepanelen, dan wordt de auto duidelijk schoner. Maar nog altijd niet zo schoon als de elektrische auto. Want het nadeel blijft dat het gebruik van waterstof minder efficiënt is. Bij de productie en het gebruik van waterstof gaat veel duurzame energie verloren.

Kies nu voor elektrisch

Ben je op zoek naar een auto die beter is voor het milieu en het klimaat? Voor hetzelfde geld rijd je dus elektrisch. En dat is veel beter voor het milieu. Een keuze die de komende jaren nog beter uitpakt naarmate er meer groene stroom beschikbaar komt.

Extra voordeel met aanschafsubsidie

De overheid verkleint sinds 1 juli het verschil in aanschafprijs met subsidies van respectievelijk 4.000 euro op een nieuwe auto en 2.000 euro op een gebruikte. Belangrijkste voorwaarden zijn dat de auto gekocht (of privaat geleased) wordt bij een dealer en dat de cataloguswaarde niet boven de 45.000 euro uitkomt. Voor 2020 is er 17,2 miljoen euro beschikbaar. Als deze pot leeg is, kunt u voor dit jaar geen subsidie meer krijgen.

Elektrisch rijden? Deze 8 tips helpen jou op weg!

Hallo, toekomstige elektrische rijder. Jij kiest voor de meest voordelige en milieuvriendelijke auto die er is: een elektrische. Elektrisch rijden is anders. Van tanken ga je naar laden. Van liters brandstof naar kilowatturen en van een betaalpas bij de pomp naar een laadpas. Om je op weg te helpen bij de introductie in deze nieuwe wereld vind je onderstaand 8 handige tips. Deze hebben we zelf opgedaan bij het rijden van duizenden volledig elektrische kilometers.

 • Tip 1. Ga je op vakantie? Maar gebruik van www.abetterrouteplanner.com
  Voor elektrisch rijden geldt “tanken als je stopt” in plaats van “stoppen om te tanken”. Dat betekent dat je vaak gaat laden op de plaats van bestemming. Dit kan bijvoorbeeld op het werk zijn of thuis. Maak je een langere rit voor een weekendje weg of een vakantie in een ander Europees land, dan ga je onderweg gebruik maken van snelladers. Daar laad je de accu in circa een half uur op terwijl jij geniet van een kop koffie. We raden je daarom aan om voor vertrek jouw route te plannen. De website www.abetterrouteplanner.com helpt je hierbij.
 • Tip 2. Regel jouw laadpaal op tijd
  Heb je jouw elektrische auto besteld? Dan is het gelijk tijd om ook jouw laadpaal te regelen. Heb je een eigen oprit? Dan betekent dit mogelijk een aanpassing van jouw meterkast en misschien jouw netaansluiting om veilig en comfortabel te kunnen laden. Daarvoor kan je gebruik maken van verschillende aanbieders. Heb je geen eigen terrein en nog geen laadpaal in de buurt, dan kan je meestal bij jouw gemeente een laadpaal aanvragen. Houd er rekening mee dat de doorlooptijd van aanvraag tot realisatie 3 tot 6 maanden kan duren. Neem contact op met jouw gemeente om een aanvraag te doen en houd het aankoopbewijs of leasecontract bij de hand. Op www.openbaarladen.nl lees je hoe je eenvoudig een aanvraag voor een openbare laadpaal kan doen.
 • Tip 3. Kies jouw laadpas bewust
  De laadpas gebruik je om een laadtransactie te starten. Van de aanbieder van jouw laadpas (een service provider) ontvang je maandelijks een factuur voor de door jou gemaakte kosten bij het laden. Het laden doe je bij een laadpaal, die worden geëxploiteerd door verschillende partijen. Het kan zijn dat je met een bepaalde laadpas bij de laadpaal in jouw buurt goedkoper uit bent dan met een andere laadpas. Op jouw laadpas staat de naam van de service provider en op de laadpaal staat de naam van de exploitant. Via bijvoorbeeld www.laadpastop10.nl kan je achterhalen welke laadpas het meest voordelig is bij de laadpalen die jij vaak gebruikt.
 • Tip 4. Deel hoe trots jij bent met jouw familie, vrienden en collega’s
  Na de eerste ervaring met een elektrische auto wil je vaak niet anders meer. Jij stapt als één van de eerste Nederlanders in een elektrische auto. Daarmee heb jij een unieke kans om jouw vrienden, collega’s en familie kennis te laten maken met elektrisch rijden. Maak met hen een proefrit en vertel hoe makkelijk het laden gaat. Daarmee zorg je dat jouw eerste stap in de elektrische auto zorgt voor nog meer elektrische auto’s op de weg, en dus nog minder luchtvervuiling.
 • Tip 5. Koop je jouw elektrische auto als particulier? Maak gebruik van de subsidie.
  De Nederlandse overheid stimuleert elektrisch rijden. Heb je een leaseauto dan merk je dat de bijtelling op elektrische auto’s veel voordeliger is dan op brandstofauto’s. Dat betekent lagere kosten per maand. Vanaf juli 2020 stimuleert de rijksoverheid met een aanschafsubsidie ook particulieren met de aankoop van een nieuwe of tweedehands elektrische auto. Via de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland kan je de subsidie aanvragen. De website vind je hier: www.rvo.nl/subsidie-en-financieringswijzer/sepp.
 • Tip 6. Sluit een abonnement af als je veel gaat snelladen
  Hoe meer elektrische kilometers je rijdt hoe voordeliger en schoner de elektrische auto is ten opzichte van een brandstofauto. Meer rijden betekent ook vaker laden. Je hoeft je met het grote netwerk van laadpunten en snellaadpunten in Nederland geen zorgen te maken over de actieradius. Als je veel rijdt kan het nodig zijn om vaker te gaan snelladen. Snelladen kan relatief duur zijn ten opzichte van laden bij gewone laadpunten. Door een abonnement af te sluiten met een vast maandelijks bedrag wordt het snelladen vaak veel goedkoper. Zoek dit dus vooraf uit bij jouw favoriete snellaadaanbieder zoals FastNed of Ionity.
 • Tip 7. Neem een schone handdoek mee
  In Nederland kan het nog wel eens regenen. Als je dan bij je auto komt heb je kans dat jouw laadkabel vies en nat is. Leg daarom een handdoek in de kofferbak van jouw auto zodat je altijd jouw handen kan afdrogen voor je weer in de auto stapt.
 • Tip 8. Onderzoek of je slim kan laden
  Met slim laden kan je de laadsessie van jouw auto aansturen. Door slim te laden kan je veel kosten besparen. Bijvoorbeeld doordat je laadt op momenten dat de stroomprijzen laag zijn of doordat je voorkomt dat je te veel energie tegelijkertijd gebruikt. De meeste huishoudens zijn er bijvoorbeeld niet op ingericht om gelijktijdig te wassen, elektrisch te koken en jouw elektrische auto op te laden. Met slim laden kan je automatisch zorgen dat jouw elektrische auto wat langzamer gaat laden als er andere energiegebruikers zijn in huis. Na het koken is er weer voldoende ruimte en kan jouw auto weer op volle snelheid laden en is de batterij de volgende dag weer vol.
Marieke van Amstel Manager Industrie en Duurzame Gassen
Parkeetplaats met laadpalen
Webinar
Laadpalen overbezet in ruim 1 op de 3 Nederlandse buurten

Bezitters van een elektrische auto grijpen steeds vaker mis bij de publieke laadpaal. Wat is hieraan te doen? Hoe kun je als gemeente ervoor zorgen dat de bezitters van stekkerauto’s altijd kunnen laden? Bekijk voor het antwoord op deze vragen de webinar gehouden op donderdag 5 november terug.

Laadpalen VVE Laadloket
Blog
Lancering VVE Laadloket helpt VvE’s bij besluitvorming laadpalen

De vraag naar laadmogelijkheden is voor VvE’s een grote uitdaging. Het blijkt vaak lastig om tot een gezamenlijk besluit te komen. Ontdek hoe het VVE Laadloket hier verandering in brengt.

Een Duurzaam Wagenpark Voor De Bv Nederland
Blog
Een duurzaam wagenpark voor de BV Nederland

Elektrisch rijden wordt steeds populairder. Ook zakelijk: zowel in de publieke als in de private sectoren zijn organisaties hard bezig om hun wagenpark te verduurzamen. Om hen hier een handje bij te helpen, ontwierp Enpuls de tool Rapport Emissievrije Vloot (REV).

Man elektrisch laden
Download
Resultaten onderzoek Slim Laden

Het potentieel van Slim Laden is onderzocht. Effecten van duurzaam en gespreid laden en de kosten/baten zijn in beeld gebracht.

Elektrisch laden teken
Persbericht
Groeiend tekort publieke laadpalen

Het tekort aan laadpalen in Nederland neemt toe. Uit onderzoek van Enpuls, onderdeel van Enexis Groep, blijkt dat in ruim 1 op de 3 buurten de laadpalen overbezet zijn.

Schermafbeelding 2020 06 30 Om 09.21.50
Blog
Prognoseatlas geeft waardevolle inzichten over elektrisch vervoer

Hoe weet je als gemeente waar en wanneer de komende jaren oplaadpunten voor elektrisch vervoer nodig zijn? Check de Buurtprognose!

Slim_laden_brabant.jpg
Visie
Groei elektrische auto’s versnelt

De verkoop van elektrische personenauto’s stijgt veel sneller dan voorspeld. Hoe kunnen we dit het beste organiseren zodat we in 2025 klaar zijn voor meer dan 1 miljoen elektrische auto’s?

Elektrisch laden
Blog
Optimalisatie laadnetwerk nodig

Het zal niet lang meer duren tot iedereen elektrisch rijdt. Dat is goed nieuws voor het klimaat en de werkgelegenheid. In dit blog meer over de kansen en de knelpunten die we hiervoor moeten aanpakken

Laadpaal Zomerblog1
Blog
Staan we straks in de file voor de laadpaal?

Steeds meer mensen gaan elektrisch rijden. In 2019 groeide het aantal elektrische auto’s met 139% en de op 1 juli gelanceerde subsidie is nu al op. De gemeenten kunnen deze groei nauwelijks aan. Vorig jaar steeg het aantal publieke laadpalen met slechts 38%. Als dat zo doorgaat, staan we straks in de file voor de laadpaal.

Vrachtwagens geparkeerd (1)
Webinar
Duurzame stadslogistiek binnen gemeenten: wat is de status?

In 2025 moeten bij 30-40 gemeenten zero emissie zones worden ingevoerd. Benieuwd naar de kansen, knelpunten en praktijkvoorbeelden? Kijk dan de webinar welke heeft plaatsgevonden op donderdag 8 oktober terug.

Header Flexibelladen2
Download
Flexibel laden achter de meter

Onderzoek: Enpuls, Enexis, ElaadNL en Maxem toetsten in een pilot of het mogelijk is om huishoudens met een elektrische auto thuis flexibel te laten laden.

Personenvervoer elektrisch laden
Podcast
Heel Nederland elektrisch
Personenvervoer elektrisch laden
Blog
Laadzekerheid voor bezoekers

Laadzekerheid op het platteland, kunnen we dat bieden? In dit blog meer over snellaadstations op strategische plaatsen zodat je óók op platteland kunt komen.

Citybarge Overview 2
Blog
CityBarge: ‘Vervoer je vracht elektrisch via de gracht!’
Blog
Het strijdtoneel rondom de elektrische rijder

Het zit de elektrische rijder niet mee. Laadpalen worden ten onrechte bezet gehouden door laadpaalklevers of foutparkeerders. En als een laadpaal al beschikbaar is, weet de rijder vooraf vaak niet welk tarief hij moet betalen. Het komt zelfs voor dat een beheerder in dezelfde straat verschillende prijzen rekent voor dezelfde stroom. Kortom, het is een onoverzichtelijke chaos aan het worden.

Vrachtwagens snelweg
Visie
Batterij-elektrisch goederenvervoer en bijpassende infrastructuur
Recoy.png
Video
Je elektrische auto opladen op het juiste moment
Elektrisch laden
Blog
Slimme laadpalen: goedkoper en groener?