Vervuiling en irritatie in de stad

Iedereen die wel eens een binnenstad doorkruist, kent het probleem. Vrachtwagens en bestelbusjes versperren midden op de dag de smalle grachten om te laden en lossen. Niet alleen zorgen ze voor lange opstoppingen, irritatie in de vorm van getoeter en onveilige situaties. Met hun (diesel) transport veroorzaken ze ook de nodige luchtvervuiling door CO2 uitstoot.

En de winnaar is...

CityBarge ontwikkelde een schoon alternatief. Hun handige elektrische boot maakt het mogelijk om aan en af te voeren via het water. Het leverde deze startup de winst op van de Enpuls Challenge 2020. Het prijzenpakket: budget en coaching van experts bij Enpuls om hun concept verder te ontwikkelen en op de markt te brengen. Wat heeft deze begeleiding tot nu toe gebracht?

Breed denken als valkuil

Vivienne Barneveld is conceptontwikkelaar bij Enpuls en begeleidt het CityBarge team. Wat ziet zij als voornaamste leerpunt van het team? “CityBarge is heel goed in het schetsen van een breed perspectief. Ze zoeken samenwerking met meerdere marktpartijen. Daarnaast ontwikkelen ze graag een groots scenario voor de toekomst. Prachtig natuurlijk, maar tegelijkertijd een valkuil.”

Ze vervolgt: “Ik heb hen geholpen om meer te focussen. Voornamelijk door hun ‘wat & hoe’ scherper te krijgen. Omschrijf nou eens precies wat je dienst inhoudt en hoe je die gaat aanbieden. De teamleden hadden dat wel in hun hoofd, maar bleken daar toch verschillend over te denken.”

Met of zonder kapitein

Geert-Jan van der Wielen, managing director bij CityBarge, kan deze observatie inmiddels beamen. “We waren van alles een beetje aan het doen. De belangrijkste les die de coaching van Enpuls ons heeft gebracht: begin klein. Bepaal een concrete stap die je nú kunt nemen.” Hoe ziet dat eruit? “We hebben drie concrete opties uitgewerkt waarmee we klanten van dienst willen zijn. Zij kunnen onze boot an sich huren, met kapitein en onze diensten erbij, of kiezen voor het hele logistieke traject.”

(Meer over de boot en de diensten van CityBarge lees je in ons eerdere interview met de winnaars).

Enpuls Way of Working

Naast het focussen helpt Vivienne om meer structuur in de plannen aan te brengen. Ze gebruikt daarvoor de Enpuls Way of Working, waarbij je de verschillende stappen doorloopt om een dienst of product te ontwikkelen. Van probleemdefinitie tot introductie in de markt. “Daar waren ze zo enthousiast over, dat ze deze methode ook gaan gebruiken voor toekomstige businesscases!”

Lege bierfusten afvoeren

Ook maakte het team een planning per maand om CityBarge uit te rollen. Geert-Jan licht toe: “In 2021 willen we in vier steden aanmeren om onze diensten aan te bieden. In februari beginnen we in Leiden, een levendige stad met veel horeca. Dat zorgt voor de nodige transportbewegingen, denk aan het aanvoeren van kratten bier of het afvoeren van lege fusten. Op een woensdagochtend kom je op de fiets de binnenstad niet door! Rond maart beginnen we in Utrecht, in juli is Den Haag aan de beurt. In september volgt Delft.”

Op naar zero emission

Er blijkt veel vraag naar elektrisch vrachtvervoer over het water. Geert-Jan: “Een aantal steden heeft een convenant ondertekend om in 2025 te voldoen aan de zero emission doelstelling. Toch is het een uitdaging om klanten over de streep te krijgen om te betalen voor onze diensten. Vervoer over het water via een overslagpunt is een ander proces dan ze gewend zijn. Het is ook duurder. In simpele bewoordingen kunnen uitleggen wat we doen, is dan essentieel. Ook daar helpt Enpuls ons bij.”

Neuzen dezelfde kant op

Had Vivienne er een gemakkelijke taak aan om de bestuurders van CityBarge mee te krijgen? Geert-Jan antwoordt eerlijk: “Ik denk het niet! Wij hebben allemaal een sterke eigen mening. Om die op één lijn te krijgen, is een flinke uitdaging. Hoe het haar toch gelukt is? Door het stellen van goede vragen. Ook gebruikte ze een stramien om onze gedachten te helpen ordenen. Ik meen uit de grond van mijn hart dat ze het hartstikke goed gedaan heeft!”

Hoopvolle toekomst

Vivienne ziet de toekomst van deze startup met vertrouwen tegemoet. “Het team bestaat uit enthousiaste, gedreven personen en beschikt over een goede mix van profielen om dit concept van de grond te krijgen.” Geert-Jan kijkt zelfs uit naar een vervolg van de samenwerking met Enpuls na dit begeleidingstraject. “We hebben mooie raakvlakken vanwege onze duurzame doelstellingen. Ik ben benieuwd naar mogelijke vervolgstappen!”

Meer weten over CityBarge?

Bekijk de website of het filmpje met Geert-Jan van der Wielen varend over de Delftse grachten.

Enexis Group
Nieuwsbericht
Enexis Groep focust op kerntaken om energietransitie optimaal te realiseren
Parkeetplaats met laadpalen
Webinar
Laadpalen overbezet in ruim 1 op de 3 Nederlandse buurten

Bezitters van een elektrische auto grijpen steeds vaker mis bij de publieke laadpaal. Wat is hieraan te doen? Hoe kun je als gemeente ervoor zorgen dat de bezitters van stekkerauto’s altijd kunnen laden? Bekijk voor het antwoord op deze vragen de webinar gehouden op donderdag 5 november terug.

Vrachtwagen
Podcast
Duurzaam goederenvervoer: waar wachten we nog op?
Vrachtwagens geparkeerd (1)
Webinar
Duurzame stadslogistiek binnen gemeenten: wat is de status?

In 2025 moeten bij 30-40 gemeenten zero emissie zones worden ingevoerd. Benieuwd naar de kansen, knelpunten en praktijkvoorbeelden? Kijk dan de webinar welke heeft plaatsgevonden op donderdag 8 oktober terug.

Parkeerplaats Vrachtwagens
Blog
Eerst de laadpalen, dan de elektrische vrachtwagens

De ontwikkelingen op het gebied van elektrisch vervoer gaan razendsnel. Op de Nederlandse wegen zijn dan ook steeds vaker elektrische personenauto’s te zien. De volgende stap: elektrisch vrachtvervoer. Het omslagpunt waarbij elektrische aandrijving in de transportsector de norm zal zijn, komt steeds meer in zicht.

Vrachtwagen op weg
Blog
Vijf trends in duurzaam goederenvervoer

De toekomst van goederenvervoer is elektrisch. Wij hebben in kaart gebracht waar de grootste groeikansen liggen. Lees hier de vijf trends in duurzaam goederenvervoer.

Vrachtwagens snelweg
Visie
Batterij-elektrisch goederenvervoer en bijpassende infrastructuur

Om de klimaatdoelstellingen te halen zijn in 2030 alle nieuw verkochte bestel- en vrachtauto’s in Nederland batterij-elektrisch en is een infrastructuur aangelegd om deze voertuigen te laden.

Elekttische vrachtwagens
Blog
Op naar elektrische vrachtauto's en bestelbusjes

Als Nederland distributieland kunnen we er niet omheen: onze logistieke sector moet verduurzamen. Wat is er nodig voor de overgang naar elektrisch goederenvervoer?

Elektrisch laden teken
Persbericht
Groeiend tekort publieke laadpalen

Het tekort aan laadpalen in Nederland neemt toe. Uit onderzoek van Enpuls, onderdeel van Enexis Groep, blijkt dat in ruim 1 op de 3 buurten de laadpalen overbezet zijn.

E Truck
Blog
De elektrische vrachtwagen is (eindelijk) in aantocht

Hij komt eraan, de elektrische vrachtwagen. Bij DAF Trucks in Eindhoven staan er zelfs al twee modellen in de showroom. Wel zien fabrikanten nog een aantal flinke uitdagingen voordat de e-truck z'n definitieve doorbraak beleeft. Hun grootste zorgen? Voldoende laadpalen.

Elektrisch laden (1)
Blog
Alleen nog maar elektrisch goederenvervoer

Mensen dachten dat het niet kon. Te duur, te zwaar, te weinig bereik. Maar batterij-elektrisch goederenvervoer gaat de Nederlandse wegen veroveren.

DAF Electric Albert Heijn 1
Podcast
Trucks aan de laadpaal
Zero Emissie parkeerplaats
Podcast
Schone stadslogistiek
Smart Truck Charging
Blog
‘Werk aan de winkel om Smart Truck Charging haalbaar te maken’

Nederland stapt in hoog tempo over op elektrisch vervoer. Het aantal elektrisch personenauto’s op de Nederlandse wegen steeg vorig jaar met meer dan veertig procent naar rond de 300.000. En op het gebied van de aanschaf van elektrische bussen was Nederland in 2020 zelfs Europees koploper. De volgende stap: elektrisch vrachtvervoer.

Bestelbus
Blog
Waarom is de elektrische bestelbus nog niet populair?
Elektrisch Autodelen
Blog
Zo ziet de toekomst van elektrisch goederenvervoer eruit

Groot, groter, grootst. De batterij-capaciteit van de elektrische auto neemt snel toe en de prijzen dalen. Onze elektrische auto’s kunnen steeds verder rijden op één lading. En dat zorgt ervoor dat steeds grotere en zwaardere voertuigen elektrisch kunnen gaan rijden. De elektrische bestelbus is de eerste stap. Snel daarna volgen bakwagens en trekker-oplegger combinaties. Tegelijkertijd is de overstap voor een vervoerder naar een elektrisch voertuig nog niet vanzelfsprekend. Net als bij de komst van de elektrische personenauto maakt onbekend onbemind.

Schermafbeelding 2020 06 30 Om 09.21.50
Blog
Prognoseatlas geeft waardevolle inzichten over elektrisch vervoer

Hoe weet je als gemeente waar en wanneer de komende jaren oplaadpunten voor elektrisch vervoer nodig zijn? Check de Buurtprognose!

Zon windmolens
Persbericht
Neem maatschappelijke waarde wind- en zonneprojecten mee in de Regionale Energiestrategie