Datum:25-05-2021

Toch valt er juist in corporatiewoningen, zo’n 30 procent van de Nederlandse woningvoorraad, veel winst te boeken. Enpuls-ontwikkelaars Kirstin van der Aalst en Frans van der Steen gingen daarom op zoek naar een manier om corporatiehuurders op een laagdrempelige manier te helpen. Hun oplossing: een box om sluipverbruik tegen te gaan.

Verouderde data

Onder sluipverbruik verstaan we de elektriciteit die apparaten gebruiken als ze op stand-by staan of als je ze niet gebruikt. Grote sluipverbruikers zijn bijvoorbeeld routers of wifiversterkers, spelcomputers en mediaboxen. Sluipverbruik kost een gemiddeld huishouden zo’n 100 euro per jaar, zo wordt over het algemeen geschat.

Het is daarbij de vraag hoe betrouwbaar die schatting is. “De beschikbare data over sluipverbruik is erg verouderd”, merkte Kirstin. “Dan gaat het soms zelfs nog om het gebruik van videorecorders of faxmachines: elektronica die bijna niemand meer bezit. Wel halen we elk jaar meer slimme apparaten in huis die continu met het internet verbonden zijn. De potentiële besparingskansen zijn enorm. Het zou dus goed zijn als daar meer onderzoek naar wordt gedaan.”

Veel interesse

Om er vervolgens achter te komen of huurders geïnteresseerd waren in manieren om sluipverbruik tegen te gaan, zette Enpuls in samenwerking met woningcorporatie Alwel een enquête uit onder huurders van eensgezinswoningen. Van hen gaf zo’n 30 procent aan momenteel nog niets aan sluipverbruik te doen. Een grote meerderheid van 75 procent liet weten interesse te hebben in een oplossing die het eenvoudiger maakt om sluipverbruik terug te dringen.

Een mooie doelgroep dus voor de ‘Sluipschutterbox’ die Kirstin en Frans hierop ontwikkelden. De box, waarbij bestaande producten tot één ontwerp zijn samengevoegd, bestaat uit 3 draadloze bespaarstekkers, 2 draadloze wandschakelaars en een afstandsbediening. Met de bijgeleverde gebruiksaanwijzing moeten huurders de box binnen 5 minuten kunnen aansluiten.

Kleine moeite

Door de apparaten die het meeste sluipverbruik hebben aan te sluiten op de bespaarstekkers en deze te koppelen met de wandschakelaars of de afstandsbediening, schakel je de grootste verspillers met één druk op de knop uit. Een kleine moeite als je naar bed of even naar buiten gaat.

De huurders die bij wijze van proef alvast met de sluipschutterbox aan de slag gingen, bleken enthousiast. De box werd bijna 12 uur per dag gebruikt, wat voor de eensgezinshuishoudens neerkomt op een besparing van zo’n 48 euro per jaar. En stuk voor stuk gaven ze aan de box te willen aanbevelen aan vrienden of familie.

168.000 zonnepanelen

Kirstin en Frans hopen dat de sluipschutterbox voor nog veel meer huurders een laagdrempelige oplossing is om sluipverbruik tegen te gaan. Dat is goed voor het milieu én voor de portemonnee. Frans ziet kansen: “Gemeenten bieden sinds dit jaar vouchers aan waarmee bewoners energiebesparingsproducten via energieloketten kunnen aanschaffen. De sluipschutterbox zou daar goed bij passen.”

Gezien de grote aantallen huurders voor wie de box interessant is, kan er flinke impact worden gemaakt, zo berekenden Kirstin en Frans. Als alle eengezinswoningen van woningcorporaties de Sluipschutterbox zouden gebruiken, levert dit een besparing op die gelijkstaat aan de inzet van zo’n 168.000 zonnepanelen of 10 windmolens op zee. Gaat elke woning in Nederland met de box aan de slag? Dan is de impact nog groter en te vergelijken met ruim 1,3 miljoen zonnepanelen of een kwart kerncentrale!

Zelf sluipverbruik tegen gaan?

Wil je als woningcorporatie of energie coöperatie aan de slag met energiebesparing of ben je gewoon nieuwsgierig naar het onderzoek? Lees onze whitepaper! Heb je vragen? Bekijk de pagina over Sluipschutter of neem contact op met Frans of Kirstin.  

Frans van der Steen Ontwikkelaar
Kirstin van der Aalst Ontwikkelaar
"De mooiste ontwikkelingen ontstaan door buiten de lijntjes te kleuren."