Enpuls was aanwezig op Springtij

Enpuls was met zes mensen vertegenwoordigd tijdens het jaarlijkse evenement op Terschelling. De centrale vraag voor 800 deelnemers aan het jubilerende Springtij (dat dit jaar voor de tiende keer werd gehouden) was dan ook: hoe staan we ervoor? Leon Piepers vertelt wat hem het meeste is bijgebleven van de gesprekken over klimaatverandering tijdens Springtij.

Stakende scholieren

Leon Piepers, explorer bij Enpuls, merkte dat we meer rekening moeten houden met de komende generaties: ‘Praten over de toekomst is altijd lastig. Wij bedenken van alles, maar zitten de stakende scholieren daarop te wachten? Betrekken wij ze voldoende bij onze plannen? Hebben wij ze gevraagd hoe zij hun toekomst zien? Zijn onze oplossingen dezelfde?’

Het klimaat raakt alle facetten van onze maatschappij. ‘We hebben te maken met een systeemtransitie. Alles hangt met elkaar samen. Dus moet je niet alleen kijken naar de boeren, maar ook naar de luchtvaart, ons voedsel, de industrie, onze woningen. Alles is in beweging van oud naar nieuw. Het goede nieuws dat ik van Springtij meeneem: het oude hoeft niet meteen weg. Oud en nieuw blijven een tijdlang naast elkaar bestaan. De overgang naar het nieuwe zal geleidelijk gaan.’

Onderkant van de ijsberg

Het lijkt soms alsof er weinig gebeurt, maar dat is schijn. We zien slechts het topje van een enorme ijsberg. Onder de oppervlakte is van alles gaande. De industrie maakt een ommezwaai, die nog nauwelijks zichtbaar is, bijvoorbeeld met het gebruik van restwarmte om woningen te verwarmen. Piepers: ‘De transitie is politiek een heet hangijzer. Als we die onderkant van de ijsberg zichtbaarder kunnen maken, wordt alles minder zwaar beladen. En kunnen we weer van mens tot mens met elkaar in gesprek.’

Zon windmolens
Visie
Slim duurzame energie opwekken op land

Hoe houden we de maatschappelijke kosten zo laag mogelijk, zodat we in 2030 vier keer zoveel duurzame stroom kunnen opwekken als nu?

Schermafbeelding 2020 06 30 Om 09.21.50
Blog
Prognoseatlas geeft waardevolle inzichten over elektrisch vervoer

Hoe weet je als gemeente waar en wanneer de komende jaren oplaadpunten voor elektrisch vervoer nodig zijn? Check de Buurtprognose!

Peakshaving Soltroenergy
Persbericht
Sterke verkleining van aansluiting zonneparken mogelijk met peakshaving

Door pieken in de opwek van zonne-energie op te slaan in een batterij, kan de netaansluiting van een zonnepark met minstens veertig procent verkleind worden. Andersom is het ook mogelijk om meer zonnepanelen op dezelfde aansluiting aan te sluiten – hetgeen leidt tot een veel efficiënter netgebruik. Dat blijkt uit een pilot met dit zogeheten peakshaving, uitgevoerd door Enpuls – onderdeel van Enexis Groep.

Groen Gas
Visie
Groen gas: noodzakelijke energiedrager in de transitie

Wij zien groen gas als een zeer waardevolle en noodzakelijke energiedrager in de transitie naar een volledig duurzaam energiesysteem.

Tarnoc Enpuls Challenge
Blog
Tarnoc: Dankzij Enpuls weten we wat woningcorporaties willen

De turbineketel van Tarnoc brengt duurzame verwarming rap dichterbij. Een half jaar geleden won Tarnoc de Enpuls Challenge. Tijd voor een follow-up!

Tractor In Veld
Concept
Beregenen Op Zon

Het concept: boeren dragen bij aan energietransitie. Beregenen Op Zon stimuleert het gebruik van een technische toepassing waarmee boeren zelf opgewekte zonne-energie direct kunnen gebruiken voor de installatie om het land mee te beregenen.

Tarnoc1
Blog
Tarnoc: ‘Onze turbineketel maakt duurzame verwarming op korte termijn mogelijk’

Enpuls Challenge winnaar Tarnoc over hun uitvinding: ‘Onze turbineketel maakt duurzame verwarming op korte termijn mogelijk’

Ileco Header2
Blog
i.Leco: ‘Wij maken energiegebruik persoonlijk’

Enpuls Challenge winnaar i.Leco brengt het delen van duurzame energie een stapje dichterbij. Met slimme software stemmen ze vraag en aanbod van zelf opgewekte zonnestroom op elkaar af. ‘Voor de energietransitie hebben we ‘smart’ oplossingen nodig!’

Waterstof windmolen op zee
Blog
Waterstof. Heilige graal of overschat verhaal?

Is waterstof hét duurzame CO2-vrije alternatief voor fossiele grondstoffen en energiebronnen?

Boer In Veld
Overige
Beregenen op ZON

Wil jij op jouw boerderij je dieselwerktuigen elektrificeren? Enpuls heeft een onderzoek gedaan naar de voordelen. Lees er alles over in onze whitepaper of plan een bezoek aan één van de demo boerderij locaties.

Citybarge Overview 2
Blog
CityBarge: ‘Vervoer je vracht elektrisch via de gracht!’

Nieuw leven voor transport over het water: CityBarge. Een van de drie winnaars van de Enpuls Challenge 2020 vertelt meer over hun innovatieve concept. Dé oplossing voor schonere binnensteden in 2025 ligt in handen van CityBarge en daar gaat Enpuls ze bij helpen.

171006 2880
Persbericht
Kosten-batenanalyse: zonnepanelen op bedrijfsdaken zijn beter dan op landbouwgrond in 2020.

Ontwikkelaars van zonneprojecten moeten meer gestimuleerd worden om zonnepanelen op bedrijfsdaken te leggen, in plaats van op landbouwgrond. Zonnepanelen op bedrijfsdaken zijn in 2020 vanuit maatschappelijk oogpunt namelijk wenselijker dan panelen op landbouwgrond. Dat blijkt uit een vergelijkend onderzoek van Berenschot en Kalavasta in opdracht van Enpuls, onderdeel van Enexis Groep.

Waterdruppel
Visie
Onze visie op waterstof

We zien veel kansen om waterstof als energiedrager te gebruiken. Maar de vraag is hoe toepasbaar waterstof al is.

Ileco Zonnepanelen
Blog
Zelf opgewekte zonne-energie direct delen
Europese vlag
Visie
Clean Energy Package: het belang voor decentrale overheden

Wij hebben onderzoek gedaan naar het Clean Energy Package, een wetgevingspakket van de Europese Unie om de energietransitie te versnellen.

Vierkant Beeld Flexibiliteit Bnr
Podcast
Hoe manage je de toenemende energievraag?
Energie observer.png
Video
Experimenteren met nieuwe energie op zee
Wijkie E Earn
Concept
Wijkie en EARN-E