Enpuls was aanwezig op Springtij

Enpuls was met zes mensen vertegenwoordigd tijdens het jaarlijkse evenement op Terschelling. De centrale vraag voor 800 deelnemers aan het jubilerende Springtij (dat dit jaar voor de tiende keer werd gehouden) was dan ook: hoe staan we ervoor? Leon Piepers vertelt wat hem het meeste is bijgebleven van de gesprekken over klimaatverandering tijdens Springtij.

Stakende scholieren

Leon Piepers, explorer bij Enpuls, merkte dat we meer rekening moeten houden met de komende generaties: ‘Praten over de toekomst is altijd lastig. Wij bedenken van alles, maar zitten de stakende scholieren daarop te wachten? Betrekken wij ze voldoende bij onze plannen? Hebben wij ze gevraagd hoe zij hun toekomst zien? Zijn onze oplossingen dezelfde?’

Het klimaat raakt alle facetten van onze maatschappij. ‘We hebben te maken met een systeemtransitie. Alles hangt met elkaar samen. Dus moet je niet alleen kijken naar de boeren, maar ook naar de luchtvaart, ons voedsel, de industrie, onze woningen. Alles is in beweging van oud naar nieuw. Het goede nieuws dat ik van Springtij meeneem: het oude hoeft niet meteen weg. Oud en nieuw blijven een tijdlang naast elkaar bestaan. De overgang naar het nieuwe zal geleidelijk gaan.’

Onderkant van de ijsberg

Het lijkt soms alsof er weinig gebeurt, maar dat is schijn. We zien slechts het topje van een enorme ijsberg. Onder de oppervlakte is van alles gaande. De industrie maakt een ommezwaai, die nog nauwelijks zichtbaar is, bijvoorbeeld met het gebruik van restwarmte om woningen te verwarmen. Piepers: ‘De transitie is politiek een heet hangijzer. Als we die onderkant van de ijsberg zichtbaarder kunnen maken, wordt alles minder zwaar beladen. En kunnen we weer van mens tot mens met elkaar in gesprek.’

Schermafbeelding 2020 06 30 Om 09.21.50
Blog
Prognoseatlas geeft waardevolle inzichten over elektrisch vervoer

Hoe weet je als gemeente waar en wanneer de komende jaren oplaadpunten voor elektrisch vervoer nodig zijn? Check de Buurtprognose!

Zon windmolens
Visie
Slim duurzame energie opwekken op land

Hoe houden we de maatschappelijke kosten zo laag mogelijk, zodat we in 2030 vier keer zoveel duurzame stroom kunnen opwekken als nu?

Waterstof windmolen op zee
Blog
Waterstof. Heilige graal of overschat verhaal?

Is waterstof hét duurzame CO2-vrije alternatief voor fossiele grondstoffen en energiebronnen?

Vierkant Beeld Flexibiliteit Bnr
Podcast
Hoe manage je de toenemende energievraag?
Energiek Nieuws Week 27 Nieuws Week
Blog
Energiek Nieuws Week 27
Boer In Veld
Concept
Beregenen op ZON

Wil jij jouw op boerderij je dieselwerktuigen electrificeren? Enpuls heeft een onderzoek gedaan naar de voordelen. Lees er alles over in onze whitepaper of plan een bezoek aan één van de demo boerderij locaties.

Europese vlag
Visie
Clean Energy Package: het belang voor decentrale overheden

Wij hebben onderzoek gedaan naar het Clean Energy Package, een wetgevingspakket van de Europese Unie om de energietransitie te versnellen.

Waterdruppel
Visie
Onze visie op waterstof

We zien veel kansen om waterstof als energiedrager te gebruiken. Maar de vraag is hoe toepasbaar waterstof al is.

Groen Gas
Visie
Groen gas: noodzakelijke energiedrager in de transitie

Wij zien groen gas als een zeer waardevolle en noodzakelijke energiedrager in de transitie naar een volledig duurzaam energiesysteem.

Beregenen Op Zon
Blog
Landbouw verduurzamen met elektrisch beregenen

Hoe zorg je ervoor dat het elektriciteitsnet in landelijke gebieden op een zonnige dag niet overbelast raakt door alle zonnestroom die boeren opwekken?

Grid Flex Heeten
Concept
Nieuwe marktmodellen: Grid Flex

In Heeten gebeurt het al: lokale opwek, verbruik én opslag van energie. Zo houden we geldstromen binnen de regio en stimuleren we lokale duurzame opwek.

Energie observer.png
Video
Experimenteren met nieuwe energie op zee
Bestelbus
Blog
Waarom is de elektrische bestelbus nog niet populair?

Enpuls onderzocht waarom we nog maar zo weinig elektrische bestelbussen zien en identificeerde maar liefst 13 thema’s die de transitie naar duurzaam goederenvervoer belemmeren. Lees meer of download het onderzoeksrapport.

Energiek Nieuws Week 25 Nieuws Week
Blog
Energiek Nieuws Week 25
Energiek Nieuws Week 26 Nieuws Week
Blog
Energiek Nieuws Week 26
Energie observer.png
Blog
Drijvend laboratorium voor duurzame energie

De Energy Observer is een varend laboratorium voor duurzame energie. Een schip van én voor de toekomst.

Mossel
Blog
Een windmolen als mosselkwekerij

Toekomstbeeld van de Universiteit van Wageningen: in 2120 zwemmen dolfijnen in de Noordzee en eten we mosselen gekweekt op windmolens in zee. Lees alles over de toekomst.

Waterdruppels op blad
Blog
Waterstof niet in de auto, wel voor de industrie

Groene waterstof is onmisbaar voor de energietransitie, maar de toekomstige brandstof voor onze auto’s is het niet.