Niet snel, wel duurzaam

Twee decennia terug won het gevaarte nog internationale zeilwedstrijden, nu verandert het de wereld. Een snelheidsduivel is het niet meer – met zijn 4,5 knopen (zo’n 8 kilometer per uur) kan Energy Observer nog net een binnenvaarder bijhouden – maar daar ontleent het zijn bestaansrecht ook niet aan. Aan boord van het schip probeert een team van wetenschappers onvermoeibaar de energietransitie te versnellen. Dit doen ze door (onder extreme omstandigheden) duurzame energiebronnen te testen.

Strijd tegen de grote gifwolk

De boodschap van het team achter het drijvend laboratorium is tweedelig. Eerst moet er een schoner en duurzamer alternatief voor de door diesel gedreven scheepvaart komen. Om onze mondiale duurzaamheidsdoelstellingen voor 2030 te halen is er namelijk werk aan de winkel. Ook in de maritieme industrie, omdat er bij de verbranding van diesel een beangstigende hoeveelheid CO2, fijnstof, stikstofoxide en zwaveloxide vrijkomt.

Duurzame energie als brandstof

De 141 m2 aan zonnepanelen, twee windturbines, lithiumbatterij en waterstoftank aan boord van Energy Observer laten zien dat het anders kan. Ze stuwen de catamaran voort én fungeren als testlab. Allemaal met drie criteria in het achterhoofd: prestatie, lichtgewicht en efficiëntie. Energy Observer is het eerste schip ter wereld dat zelf waterstof produceert door zeewater te elektrolyseren. Met ruim 19.000 kilometers op de teller heeft het schip al een halve ton waterstof geproduceerd.

Combinatie van energie

Wat dat betreft valt er een hoop te leren van Energy Observer. Focussen we op één energiebron, dan worden we nooit klimaatneutraal. Om op een duurzame manier aan onze energiebehoefte te voldoen, moeten we verschillende bronnen combineren. “Veel mensen zetten hun geld in op batterijen óf waterstof óf zonne-energie óf windmolens”, vertelt expeditieleider Jérôme Delafosse. “Nee, het combineren van dit alles; dat is de toekomst.”

Oceaanvleugels

Maar we zijn er nog niet. Met zonnepanelen, windturbines en waterstof aan de stuwbehoefte van grote bulkcarriers voldoen lukt nu niet. En dat weten ze bij Energy Observer. Het schip wordt daarom uitgerust met de gepatenteerde Oceanwings®. Twee verticale windpropellers die de energieconsumptie van het schip terugdraaien. Ze vergroten de stuwkracht, verminderen de energieconsumptie van de motor en maken het mogelijk om tijdens het varen waterstof te produceren. Is het een succes, dan kan het systeem op den duur worden ingezet op grotere schepen. Zo hoopt het team van Energy Observer uiteindelijk 18% tot 42% van de schadelijke stoffen die door de maritieme industrie worden uitgestoten terug te draaien.

Meer dan een knap staaltje duurzaamheid

Tegelijkertijd is deze samenkomst van duurzame technologieën een mooie metafoor voor de bredere boodschap achter Energy Observer: die van samenwerking. Willen we de energietransitie versnellen, dan zijn we niet alleen afhankelijk van innovatieve technologieën - stelt het team - maar ook van elkaar. Om onze energieambities waar te maken en onze CO2 uitstoot voor 2030 met 40% terug te draaien, moeten we de handen ineenslaan.

Bekijk het positief

Er bestaan geen eenduidige oplossingen voor complexe vraagstukken als het verduurzamen van onze energievoorziening. Innovators, beleidsmakers, professionals en consumenten moeten deze vraagstukken samen tackelen. En gelukkig gebeurt dat al. Delafosse: “Ondanks dat de media ons vertellen dat we allemaal doodgaan, slaan mensen en pioniers overal de handen ineen om verandering teweeg te brengen”. Daar zet het team achter Energy Observer dan ook vol op in. Met de parelwitte catamaran als drijvende katalysator voor verandering.

Bekijk ook de inspirerende video. Daarin vertelt expeditieleider Jérôme Delafosse alles over het bewonderenswaardige schip en de toekomst van energie. 

Schermafbeelding 2020 06 30 Om 09.21.50
Blog
Prognoseatlas geeft waardevolle inzichten over elektrisch vervoer

Hoe weet je als gemeente waar en wanneer de komende jaren oplaadpunten voor elektrisch vervoer nodig zijn? Check de Buurtprognose!

Zon windmolens
Visie
Slim duurzame energie opwekken op land

Hoe houden we de maatschappelijke kosten zo laag mogelijk, zodat we in 2030 vier keer zoveel duurzame stroom kunnen opwekken als nu?

Europese vlag
Visie
Clean Energy Package: het belang voor decentrale overheden

Wij hebben onderzoek gedaan naar het Clean Energy Package, een wetgevingspakket van de Europese Unie om de energietransitie te versnellen.

Boer In Veld
Concept
Beregenen op ZON

Wil jij jouw op boerderij je dieselwerktuigen electrificeren? Enpuls heeft een onderzoek gedaan naar de voordelen. Lees er alles over in onze whitepaper of plan een bezoek aan één van de demo boerderij locaties.

Waterstof windmolen op zee
Blog
Waterstof. Heilige graal of overschat verhaal?

Is waterstof hét duurzame CO2-vrije alternatief voor fossiele grondstoffen en energiebronnen?

Vierkant Beeld Flexibiliteit Bnr
Podcast
Hoe manage je de toenemende energievraag?
Waterdruppel
Visie
Onze visie op waterstof

We zien veel kansen om waterstof als energiedrager te gebruiken. Maar de vraag is hoe toepasbaar waterstof al is.

Groen Gas
Visie
Groen gas: noodzakelijke energiedrager in de transitie

Wij zien groen gas als een zeer waardevolle en noodzakelijke energiedrager in de transitie naar een volledig duurzaam energiesysteem.

Grid Flex Heeten
Concept
Nieuwe marktmodellen: Grid Flex

In Heeten gebeurt het al: lokale opwek, verbruik én opslag van energie. Zo houden we geldstromen binnen de regio en stimuleren we lokale duurzame opwek.

Energie observer.png
Video
Experimenteren met nieuwe energie op zee
Bestelbus
Blog
Waarom is de elektrische bestelbus nog niet populair?

Enpuls onderzocht waarom we nog maar zo weinig elektrische bestelbussen zien en identificeerde maar liefst 13 thema’s die de transitie naar duurzaam goederenvervoer belemmeren. Lees meer of download het onderzoeksrapport.

Energiek Nieuws Week 25 Nieuws Week
Blog
Energiek Nieuws Week 25
Energiek Nieuws Week 26 Nieuws Week
Blog
Energiek Nieuws Week 26
Energiek Nieuws Week 27 Nieuws Week
Blog
Energiek Nieuws Week 27
Mossel
Blog
Een windmolen als mosselkwekerij

Toekomstbeeld van de Universiteit van Wageningen: in 2120 zwemmen dolfijnen in de Noordzee en eten we mosselen gekweekt op windmolens in zee. Lees alles over de toekomst.

Waterstof windmolen op zee
Podcast
Waterstof: heilige graal of hype
Waterstof.jpg
Video
Hoe haalbaar is het nu om groene waterstof te maken?
Overview Winnaars
Persbericht
Winnaars Enpuls Challenge onthuld