Provinciepilot

Felix en Lars geven workshops en worden in die hoedanigheid ingehuurd door de provincie Noord-Brabant en Enpuls. Het programma Sociale Innovatie doet werkenderwijs ervaring op over manieren om Brabanders te betrekken bij de energietransitie. Een van de werkgroepen gaat over het in slimme stappen verduurzamen van woningen op basis van integrale plannen, en hier komen de heren in beeld met hun workshop ‘Thuis energie besparen doe je zo’. “Onder de deelnemers van de workshop zoeken we pilot-deelnemers. De 5 meest voorkomende woningen in Brabant pakken we vervolgens als voorbeeld aan, om daarna met 5 gemeenten de 5 meest voorkomende woningtypes te veranderen”, aldus Lars. “De eerste ervaringen? Die zijn hartstikke goed en leerzaam!”

Hoe krijg je ze zover?

Want een comfortabele, gezonde, betaalbare, duurzame en veilige woning? Met de juiste isolatie en ventilatie en goed materiaalgebruik in dak, ramen, gevel en vloer? Zonder gas, kieren en loden drinkwaterleidingen? Daar zeggen we nogal wat tegelijk. Om bewoners bewust te maken van mogelijke en logische stappen om uiteindelijk tot die toekomstbestendige woning te komen, ontwikkelden Lars en Felix het Slimme Stappen Plan, later omgedoopt tot de 80-60-40 graden aanpak. “Als je mensen te veel opties geeft, blijkt het te complex. Ons stappenplan helpt overzicht creëren in de warboel. Het is geen door ons bedacht ideaalplaatje, maar een modelmatige weergave van hoe wij het als energieadviseurs zien gebeuren bij burgers zoals jij en ik”, legt Felix uit. “Plannen die we samen met bewoners opstellen, hebben in 80% van de gevallen namelijk dezelfde volgorde. We hebben dit in een schema gezet en toegepast bij mensen thuis. En wat blijkt? Het geeft 90% van de bewoners de houvast die nodig is om de nodige stappen te gaan zetten.”

De vijf pijlers

Het begint met de basis, die breder is dan duurzaamheid alleen. De aspecten gezondheid, comfort, betaalbaarheid en veiligheid spelen minstens zo’n grote rol. “Bovendien is voor ieder gezinslid iets anders het belangrijkst”, zegt Lars. “Misschien zit de man des huizes vooral op het betaalbaarheidsvraagstuk, terwijl de puberdochter het gewoon lekker warm wil hebben en de vrouw zich drukker maakt over de gezondheid van alle gezinsleden. Bij onze aanpak beginnen we dan ook altijd met een goede nulmeting op alle vijf de fronten. We hebben het immers over woonwensen van echte mensen. Niet onbelangrijk om deze inzichtelijk te krijgen, wil je gemeentelijke plannen van de grond krijgen.”

Van 80 via 60 naar 40 graden

“Na de analyse van bovenstaande vijf pijlers, kijken we naar de ventilatie en gaan we op kierenjacht. En ja, dat doen we anders dan 40 jaar geleden toen we in Nederland nog een nationale kierenjacht hadden. Destijds hadden ze namelijk nog niet bedacht dat dichte kieren tot slechte ventilatie en dus een ongezond woonklimaat leidden. Wij doen het anders en pakken het oplossen van het ventilatieprobleem mee.

Voor het verwarmen van een gemiddelde, nog niet verduurzaamde woning heb je water van 80 graden Celsius nodig op een koude winterdag. Na het realiseren van hoogrendementventilatie (dus met warmteterugwinning) en kierdichting ga je van 80 naar 60 graden en bereik je zo’n 30% besparing op de energierekening. Tuurlijk, een goed ventilatiesysteem kost geld. Afhankelijk van je situatie en wensen variëren de kosten tussen de 4000 en 8000 euro. En de terugverdientijd is best lang. Toch zien we dat mensen bereid zijn tot zulke investeringen, omdat we het in een breder kader van comfort en gezondheid zetten en het in de toekomst tot voordeel leidt.

Bij de vervolgstap naar 40 graden komen er nog meer zaken om de hoek kijken. Denk aan een goed geïsoleerd dak, ramen, gevel en vloer om precies te zijn. Deze stap maken weinig mensen zomaar in één keer. Logisch! We kijken altijd eerst of iemand nog plannen heeft voor een uitbouw, dakkapel of nieuwe vloer. Wanneer dat zo is, is dát het moment om het breed aan te pakken. Maar ben je bijvoorbeeld hoogzwanger? Of studeren allebei je kinderen binnen twee jaar af? Dan kun je beter even wachten met het dak vervangen. Iedereen moet het doen op een moment dat het uitkomt en de puzzel in elkaar past. Ben je eenmaal in staat je woning met 40 graden te verwarmen, dan maakt het niet veel uit of je verwarmt met een warmtepomp, biogas of een warmtenet.

Veel mensen zijn onzeker over de vorm van verwarmen. Is die warmtepomp heilig? Is groen gas ook slecht? Wij adviseren ze vaak eerst te testen met hun gasketel, die op dat moment al efficiënter draait. Misschien kun je over 20 jaar wel biogas gaan gebruiken, waar we nu nog niet zo veel van hebben. Of je maakt een jaar later de stap naar een warmtepomp. Belangrijk is dat je op basis van bewezen meetresultaten de juiste vorm van verwarming kiest voor jouw situatie. Bovendien kunnen we veel berekenen, maar wat is er mooier dan in de praktijk vaststellen dat je woning klaar is? Aanpakken die woning dus!”

Denk na nu het mág, niet pas straks als het móet

Maak een plan, doe het stap voor stap en kies jouw logische moment. Dát is de belangrijkste boodschap wat de heren betreft. “Als het gasnet eruit gaat, hebben we nog zeven jaar de tijd om over te stappen. Maar waarom zou je de dwingende aspecten - die vast en zeker gaan komen - afwachten? Wij helpen mensen alvast na te denken en vooruit te kijken, nu ze de situatie nog in eigen hand hebben en hun ideale moment nog kunnen kiezen. Als je geen plan hebt, word je straks ingehaald door de werkelijkheid!

Door onze ideeën uit te dragen in workshops en burgers met onze 80-60-40 graden aanpak te inspireren hun eigen plan te gaan maken, zorgen we ervoor dat mensen verduurzaming meer als ‘kunnen’ en ‘willen’ voelen. Het is iets van henzelf, wij laten zien hoe ze het zouden kunnen aanpakken en welke keuzes ze zouden kunnen maken. Zodat ze tegen de tijd dat het ‘moeten’ wordt, het gevoel hebben dat ze er klaar voor zijn. Het mooiste is het als we zien dat een bewoner er helemaal voor gaat en onze suggesties combineert met eigen inzichten. Want het allerbeste plan? Dat krijg je niet aangereikt door een methode of adviseur. Dat maak je zelf!”

Meer weten over de methode van Felix en Lars? Kijk dan hier.

Blogserie: de warmtetransitie start vandaag

Dit artikel is onderdeel van de blogserie 'de warmte transitie start vandaag'. In deze blogserie laten we experts aan het woord over de overgang van stoken op aardgas naar andere, meer duurzame, vormen van woonhuisverwarming.

Shutterstock 1366579751
Visie
Een succesvolle start met collectieve wijkaanpak

In 2050 moet Nederland aardgasvrij zijn. De gemeenten staan voor een grote opgave om wijkgericht en planmatig te verduurzamen. Maar waar begin je?

Slimme wijken presentatie
Persbericht
Enpuls helpt gemeenten met maatregelpakketten voor verduurzaming van wijken

Enpuls heeft in samenwerking met voorlichtingsorganisatie Milieu Centraal een praktisch proces en ondersteunende middelen ontwikkeld voor een collectieve wijkaanpak: de Slimme Wijken Aanpak. Daarin staat een stap-voor-stap benadering met isolatiemaatregelen centraal. De Slimme Wijken Aanpak wordt kosteloos aangeboden aan gemeenten en hun energieloketten.

171006 2951
Persbericht
Enpuls Warmte Infra betrokken bij drie proeftuinen

Het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) heeft 19 nieuwe wijken aangewezen als proeftuin aardgasvrije wijken. Bij 3 wijken is Enpuls Warmte Infra betrokken. Het gaat om wijken in Deventer, Roermond en ’s-Hertogenbosch. Het doel is om per gemeente ongeveer 500 bestaande woningen op termijn aardgasvrij of aardgasvrij-ready.

Artikel Energiewerkplaats Li
Blog
Sociale innovatie in energie: de uitdagingen

De energietransitie is als een rijdende trein. Je kunt 'm gemakkelijk missen maar het is juist de bedoeling dat zoveel mogelijk mensen opstappen. "Hoe zorgen we ervoor dat alle inwoners die wíllen ook daadwerkelijk mee kúnnen doen?" Martijn Messing gaat in op de uitdagingen.

Woonplan Ontdekkingstocht
Blog
Woonplan: de ontdekkingstocht naar een gebruiksvriendelijke tool

Onze conceptontwikkelaars spraken met tientallen bewoners om te achterhalen hoe ze precies keuzes maken bij woningverbetering. De ontwikkeling van Woonplan was een ware ontdekkingstocht, vertellen ze in dit blog.

Huis met energielabel
Visie
Energiebesparing als startpunt van de transitie

Het mooie van energiebesparing is dat de woningeigenaar er vandaag al mee kan beginnen.

warmtenet - 2 buizen plus mensen.jpg
Download
Leaflet Enpuls Warmte Infra

Enpuls Warmte Infra richt zich op het mogelijk maken van duurzame warmte-infrastructuur. Lees onze leaflet!

Warmtenetten
Podcast
Laat die warmte maar komen
Wijk (1)
Podcast
Een duurzame wijkaanpak, zo krijgen we woningen van het gas af
Overleg Slimme Wijken Aanpak
Blog
Maak een succesvolle start met de slimme wijken aanpak in jouw gemeente

Hoe maak je een vliegende start met de warmtetransitie in jouw gemeente? In welke wijken zit de meeste potentie rondom energiebesparing en duurzaamheid? En hoe krijg je hier groepen woningeigenaren sneller in beweging, zodat je klimaatafspraken uiteindelijk kunt waarmaken?

200203 4145
Podcast
Podcast: Lang leve de hybride warmtepomp
warmtenet - 2 buizen plus mensen.jpg
Download
Whitepaper Vaart maken met warmtenetten

Redenen om te kiezen voor collectieve warmtenetten in de gebouwde omgeving. Lees onze beschouwing in de whitepaper.

Warmtenetten Visie
Visie
Vaart maken met warmtenetten
Duurzaam Wonen
Visie
Naar een duurzame woning

Een duurzame woning moet niet alleen vanzelfsprekend zijn, maar het moet ook persoonlijker, makkelijker en sneller kunnen.

A1 Poster Duurzaamverwarmen Drukwerk Pdf
Persbericht
Keuzehulp Duurzaam Verwarmen
Maankwartier Centrale
Persbericht
Enpuls verstevigt positie in warmtemarkt met overname infrastructuur Mijnwater

Het Limburgs Energiefonds (LEF) verkoopt de warmtenet-infrastructuur van Mijnwater aan Enpuls, onderdeel van netwerkbedrijf Enexis Groep. Met Enpuls als partner kan Mijnwater verder doorontwikkelen. Zo kan Mijnwater een grotere bijdrage leveren aan onder andere de verduurzaming van de regio Parkstad. Daarnaast kan hierdoor, samen met de betrokken gemeenten, de energietransitie nader vormgegeven worden. Zo kan door deze samenwerking de uitrol van nieuwe warmtenetten versneld gerealiseerd worden. Vandaag hebben Henk Visser namens Enpuls en Philip Tan namens LEF in Heerlen de overname afgerond.

Stel Op Bank Met Koffie
Blog
Hoe gewild is de warmtepomp
Mijnwatercentrumleiding
Blog
Aannemers staan klaar voor aanleg warmtenetten

Een nieuwe mijlpaal op de route naar betaalbare, schaalbare en duurzame warmtenetten: negen aannemers hebben zich verbonden aan Enpuls Warmte Infra voor de aanleg van warmtenetten. ‘We zijn heel blij met deze nieuwe partners. We verwachten zelfs nog meer aannemers die met ons bouwteams willen vormen’, zegt projectleider Natallia Tan.