Datum:25-11-2020
Mobiliteit Goederenvervoer

De voorlopers

Gelukkig zijn er early adopters. Ondernemers die staan voor een duurzame keuze en kiezen voor de voordelen van een elektrisch voertuig. In het klimaatakkoord is afgesproken om de groei van elektrisch vervoer aan te jagen. Hiervoor gaan in 2025 de 40 grootste gemeenten in Nederland een zero emissie zone invoeren.

Een emissievrije zone trekt vervoerders over de streep. Om te kunnen blijven leveren in stedelijk gebied is immers een emissievrij voertuig nodig. Onder andere de introductie van elektrische bussen en elektrische taxi’s op Schiphol hebben laten zien dat deze aanpak werkt.

Zero emissie zones

Enpuls onderzocht de stand van zaken omtrent de besluitvorming. Hieruit blijkt dat 80% van de gemeenten aangegeven heeft om een emissievrije zone in te gaan voeren. Echter, slechts 19% heeft dat inmiddels gedaan. Dit is een punt van aandacht want een emissievrije zone dient vier jaar voor invoering aangekondigd te worden.

Dat geeft vervoerders de tijd om zich hierop voor te bereiden. In combinatie met de overgangsregeling die is aangekondigd is het maar zeer de vraag of we in 2025 daadwerkelijk een groot aantal emissievrije zones in Nederland hebben.

Het omslagpunt

Emissievrije zones of niet, wij zijn positief en verwachten dat op termijn de elektrische variant altijd aantrekkelijker is dan rijden op fossiele brandstof. Dit omdat de totale kosten lager zullen zijn en er geen concessies meer gedaan hoeven te worden bij het gebruik van een elektrisch voertuig. En dan kan het heel snel gaan. Kijk bijvoorbeeld maar eens naar de massale eindejaar verkopen van elektrische personenauto’s die we de laatste jaren zien. Ze zijn comfortabel, hebben een grote actieradius en zijn financieel voordelig.

Voorbereiding

Kortom, we verwachten een omslagpunt waarbij een elektrische aandrijving voor goederenvervoer de norm is geworden. Wanneer het omslagpunt daar is dan zal het heel snel gaan. En daar dienen we middels goede laadinfrastructuur op voorbereid te zijn. Een groot deel van de vervoerders zal op eigen terrein gaan laden. Een deel kan dat niet en ook voor de bedrijfszekerheid is de mogelijkheid om onderweg te laden een belangrijke randvoorwaarde.

Daarom hebben we voor elektrisch goederenvervoer een netwerk nodig van publiek toegankelijke ultrasnelladers. Denk aan laden op goed gekozen locaties met 1 MW. Dat vergt voorbereidingstijd en die laders zijn nodig voordat de voertuigen komen. Daarom werkt Enpuls aan een masterplan laden voor logistiek. Hierin gaan we op zoek naar potentiele locaties en de benodigde financiering.

Samenwerken

Wil je meewerken aan ons masterplan en samen vormgeven aan de toekomst van laadinfrastructuur voor elektrisch goederenvervoer? Neem dan contact op met Marieke van Amstel. 

DAF Electric Albert Heijn 1
Podcast
Trucks aan de laadpaal
Parkeerplaats Vrachtwagens
Blog
Eerst de laadpalen, dan de elektrische vrachtwagens

De ontwikkelingen op het gebied van elektrisch vervoer gaan razendsnel. Op de Nederlandse wegen zijn dan ook steeds vaker elektrische personenauto’s te zien. De volgende stap: elektrisch vrachtvervoer. Het omslagpunt waarbij elektrische aandrijving in de transportsector de norm zal zijn, komt steeds meer in zicht.

E Truck
Blog
De elektrische vrachtwagen is (eindelijk) in aantocht

Hij komt eraan, de elektrische vrachtwagen. Bij DAF Trucks in Eindhoven staan er zelfs al twee modellen in de showroom. Wel zien fabrikanten nog een aantal flinke uitdagingen voordat de e-truck z'n definitieve doorbraak beleeft. Hun grootste zorgen? Voldoende laadpalen.

Vrachtwagen
Podcast
Duurzaam goederenvervoer: waar wachten we nog op?
Smart Truck Charging
Blog
‘Werk aan de winkel om Smart Truck Charging haalbaar te maken’

Nederland stapt in hoog tempo over op elektrisch vervoer. Het aantal elektrisch personenauto’s op de Nederlandse wegen steeg vorig jaar met meer dan veertig procent naar rond de 300.000. En op het gebied van de aanschaf van elektrische bussen was Nederland in 2020 zelfs Europees koploper. De volgende stap: elektrisch vrachtvervoer.

Vrachtwagen op weg
Blog
Vijf trends in duurzaam goederenvervoer

De toekomst van goederenvervoer is elektrisch. Wij hebben in kaart gebracht waar de grootste groeikansen liggen. Lees hier de vijf trends in duurzaam goederenvervoer.

Vrachtwagens geparkeerd (1)
Webinar
Duurzame stadslogistiek binnen gemeenten: wat is de status?

In 2025 moeten bij 30-40 gemeenten zero emissie zones worden ingevoerd. Benieuwd naar de kansen, knelpunten en praktijkvoorbeelden? Kijk dan de webinar welke heeft plaatsgevonden op donderdag 8 oktober terug.

Vrachtwagens snelweg
Visie
Batterij-elektrisch goederenvervoer en bijpassende infrastructuur

Om de klimaatdoelstellingen te halen zijn in 2030 alle nieuw verkochte bestel- en vrachtauto’s in Nederland batterij-elektrisch en is een infrastructuur aangelegd om deze voertuigen te laden.

Elekttische vrachtwagens
Blog
Op naar elektrische vrachtauto's en bestelbusjes

Als Nederland distributieland kunnen we er niet omheen: onze logistieke sector moet verduurzamen. Wat is er nodig voor de overgang naar elektrisch goederenvervoer?

Goederenvervoer Plattegrond
Blog
Maak haast met invoering zero emissie zones om klimaatdoelen te halen

Medio 2020 deed Enpuls uitgebreid onderzoek naar de invoering van zero emissie zones door gemeenten. Marieke van Amstel was als consultant verantwoordelijk voor het onderzoek. Een half jaar na dato maakt ze in deze blog de tussenbalans op.

Een Duurzaam Wagenpark Voor De Bv Nederland
Blog
Een duurzaam wagenpark voor de BV Nederland
Schermafbeelding 2020 06 30 Om 09.21.50
Blog
Prognoseatlas geeft waardevolle inzichten over elektrisch vervoer
Citybarge Overview 2
Blog
CityBarge: ‘Vervoer je vracht elektrisch via de gracht!’
Elektrisch laden teken
Persbericht
Groeiend tekort publieke laadpalen
Zero Emissie parkeerplaats
Podcast
Schone stadslogistiek
Laadpalen VVE Laadloket
Blog
Lancering VVE Laadloket helpt VvE’s bij besluitvorming laadpalen
Citybarge Leiden
Blog
“We beginnen met elektrisch vrachtvervoer over de Leidse grachten”

CityBarge ontwikkelde een slimme elektrische duwboot voor schone bevoorrading via het water. Tijd voor een follow-up met deze winnaar van de Enpuls Challenge 2020. Lees het interview.

Laadpaal Zomerblog1
Blog
Staan we straks in de file voor de laadpaal?