Datum:13-08-2020
Mobiliteit Personenvervoer

1. Ontkoppel laaddiensten en infrastructuur

Het bedrijf dat de laadpaal plaatst, verdient geld met de verkoop van stroom. Een extra paal wordt pas geplaatst als het bedrijf er zeker van is dat er stroom wordt afgenomen. Op deze manier gaat de uitrol van het laadnetwerk te langzaam. Hier kan de overheid wat aan doen, door de infrastructuur los te koppelen van de diensten, net zoals bij de energiemarkt en de spoorwegen. Door de automobilist een vaste vergoeding in rekening te brengen voor het gebruik van de laadpaal wordt de laadinfrastructuur gefinancierd. Daarnaast betaalt de automobilist de stroom aan de dienstverlenende partij. Zo kunnen we snel opschalen.

2. Geef de elektrische rijder keuzevrijheid

Echte keuzevrijheid is er niet voor een elektrische rijder. Er zijn te weinig publieke laadpalen en deze zijn ook nog eens van verschillende aanbieders met verschillende tarieven. De prijs wordt niet alleen bepaald door welke laadpaal je gebruikt, maar ook welke laadpas. De tarieven zijn niet transparant. En zelfs al heb je uitgevogeld wat voor jou de goedkoopste laadpaal is, dan is het maar te hopen dat deze nog vrij is als je hem nodig hebt. Om elektrische rijders keuzevrijheid te geven dient op elke laadpaal dezelfde dienst tegen hetzelfde tarief aangeboden te kunnen worden.

3. Slim laden

Nu nog bepaalt de aanbieder van de laadpaal welke slimme diensten je kunt gebruiken. De automobilist kan dus alleen op specifieke locaties terecht voor specifieke diensten. Zo loopt het ontwikkelen van nieuwe diensten vertraging op. Net als bij betaald parkeren-apps, zoals Parkmobile, moet het mogelijk zijn om elke laadpaal te gebruiken, met welke laaddienst je maar wilt. Die keuze kan je dan kenbaar maken via de laadpaal, de laadpas of de auto. Technisch is het allemaal mogelijk, maar na een mooie pilot ligt deze ontwikkeling stil. Dat is jammer en onnodig.

Laten we onze laadinfra zo inrichten dat iedereen (autorijders én aanbieders) er optimaal gebruik van kan maken. Dit levert nog mooiere perspectieven op voor de post-corona economie. In die economie en marktordening maakt het niet meer uit bij welke laadpaal je laadt: prijzen en (slimme) laaddiensten zijn overal hetzelfde.

Meer weten? Lees ons rapport over slimme laadpalen.

Laadpalen VVE Laadloket
Blog
Lancering VVE Laadloket helpt VvE’s bij besluitvorming laadpalen

De vraag naar laadmogelijkheden is voor VvE’s een grote uitdaging. Het blijkt vaak lastig om tot een gezamenlijk besluit te komen. Ontdek hoe het VVE Laadloket hier verandering in brengt.

Schermafbeelding 2020 06 30 Om 09.21.50
Blog
Prognoseatlas geeft waardevolle inzichten over elektrisch vervoer

Hoe weet je als gemeente waar en wanneer de komende jaren oplaadpunten voor elektrisch vervoer nodig zijn? Check de Buurtprognose!

Een Duurzaam Wagenpark Voor De Bv Nederland
Blog
Een duurzaam wagenpark voor de BV Nederland

Elektrisch rijden wordt steeds populairder. Ook zakelijk: zowel in de publieke als in de private sectoren zijn organisaties hard bezig om hun wagenpark te verduurzamen. Om hen hier een handje bij te helpen, ontwierp Enpuls de tool Rapport Emissievrije Vloot (REV).

Slim_laden_brabant.jpg
Visie
Groei elektrische auto’s versnelt

De verkoop van elektrische personenauto’s stijgt veel sneller dan voorspeld. Hoe kunnen we dit het beste organiseren zodat we in 2025 klaar zijn voor meer dan 1 miljoen elektrische auto’s?

Elektrisch laden teken
Persbericht
Groeiend tekort publieke laadpalen

Het tekort aan laadpalen in Nederland neemt toe. Uit onderzoek van Enpuls, onderdeel van Enexis Groep, blijkt dat in ruim 1 op de 3 buurten de laadpalen overbezet zijn.

Parkeetplaats met laadpalen
Webinar
Laadpalen overbezet in ruim 1 op de 3 Nederlandse buurten

Bezitters van een elektrische auto grijpen steeds vaker mis bij de publieke laadpaal. Wat is hieraan te doen? Hoe kun je als gemeente ervoor zorgen dat de bezitters van stekkerauto’s altijd kunnen laden? Bekijk voor het antwoord op deze vragen de webinar gehouden op donderdag 5 november terug.

Vrachtwagens geparkeerd (1)
Webinar
Duurzame stadslogistiek binnen gemeenten: wat is de status?

In 2025 moeten bij 30-40 gemeenten zero emissie zones worden ingevoerd. Benieuwd naar de kansen, knelpunten en praktijkvoorbeelden? Kijk dan de webinar welke heeft plaatsgevonden op donderdag 8 oktober terug.

Groene Auto
Blog
Elektrische auto wint van waterstof

Wordt jouw volgende auto benzine, waterstof of een elektrische? Enpuls heeft de verschillen onderzocht op de Nederlandse markt. Lees hier het onderzoek!

Blog
Het strijdtoneel rondom de elektrische rijder

Het zit de elektrische rijder niet mee. Laadpalen worden ten onrechte bezet gehouden door laadpaalklevers of foutparkeerders. En als een laadpaal al beschikbaar is, weet de rijder vooraf vaak niet welk tarief hij moet betalen. Het komt zelfs voor dat een beheerder in dezelfde straat verschillende prijzen rekent voor dezelfde stroom. Kortom, het is een onoverzichtelijke chaos aan het worden.

Man elektrisch laden
Download
Resultaten onderzoek Slim Laden

Het potentieel van Slim Laden is onderzocht. Effecten van duurzaam en gespreid laden en de kosten/baten zijn in beeld gebracht.

Personenvervoer elektrisch laden
Podcast
Heel Nederland elektrisch
Header Flexibelladen2
Download
Flexibel laden achter de meter
Smart Truck Charging
Blog
‘Werk aan de winkel om Smart Truck Charging haalbaar te maken’
Groeneauto
Persbericht
Waterstofauto onrealistisch alternatief in Nederland
Vrachtwagens snelweg
Visie
Batterij-elektrisch goederenvervoer en bijpassende infrastructuur
Laadpaal Zomerblog1
Blog
Staan we straks in de file voor de laadpaal?

Steeds meer mensen gaan elektrisch rijden. In 2019 groeide het aantal elektrische auto’s met 139% en de op 1 juli gelanceerde subsidie is nu al op. De gemeenten kunnen deze groei nauwelijks aan. Vorig jaar steeg het aantal publieke laadpalen met slechts 38%. Als dat zo doorgaat, staan we straks in de file voor de laadpaal.

Personenvervoer elektrisch laden
Blog
Laadzekerheid voor bezoekers

Laadzekerheid op het platteland, kunnen we dat bieden? In dit blog meer over snellaadstations op strategische plaatsen zodat je óók op platteland kunt komen.

Elektrische auto
Concept
EV-Prognose Atlas