Datum:11-03-2021
Actueel Enpuls Warmte Infra

Opschalen in de toekomst

Alle negen zijn het aannemers met de juiste certificering en aantoonbare ervaring in de aanleg van warmtesystemen en ondergrondse infra, vertelt Natallia. ‘De meeste hebben ook ervaring met het ontwerpen ervan. Als we aan de slag gaan met concrete opdrachten, kijken we welke aannemer het best bij die klus past, en welke er op dat moment capaciteit heeft. Deze werkwijze maakt het mogelijk in de toekomst door te pakken bij de ontwikkeling van een warmtenet. Een Erkenningsregeling is dus een erg praktisch middel om in de nabije toekomst snel op te kunnen schalen. Dat past precies in onze doelstelling: we faciliteren de energietransitie – waarvan warmtenetten een belangrijk onderdeel vormen’.

De vorige mijlpaal voor Enpuls Warmte Infra was nog maar kort geleden: de verwerving van een eerste warmtenet, Mijnwater Warmte Infra BV, in de regio Parkstad. Ooit ontstaan uit de mijnbouw is dit net intussen uitgegroeid tot schaalbare infrastructuur, ook toe te passen op plekken waar vroeger geen mijnbouw was. Mijnwater levert huishoudens en bedrijven warmte én koeling.

Warmtenetten in de energiemix

De aangehaalde banden met de negen aannemers markeren het begin van de volgende fase: het ontwikkelen van compleet nieuwe warmtenetten. Natallia: ‘In de energietransitie gaat het vaak over elektriciteit, afkomstig van wind- en zonne-energie. Uiteindelijk zal de energiemix voornamelijk bestaan uit groen gas, waterstof, nog een deel aardgas en warmte(netten). Al deze opties hebben impact op elkaar en de bijbehorende infrastructuur. Dat maakt dat warmtenetten, waar veel potentie voor is in Nederland, interessant zijn voor netwerkbedrijven. Op afzienbare termijn zijn hopelijk ook hernieuwbare warmtebronnen op grote schaal toe te passen, bijvoorbeeld via geo- en aquathermie. Alle reden voor ons, als onderdeel van Enexis Groep, om energie te steken in warmtenetten.’

Nu is de wetgeving erover nog in ontwikkeling. Als de aangepaste Warmtewet over twee jaar is ingegaan, hebben gemeenten veel meer zeggenschap over warmtenetten. ‘Als ze beslissen dat er in bepaalde wijken een warmteinfrastructuur moet komen, staan wij klaar. We hebben nu alle kennis beschikbaar voor het ontwerp, de aanleg en het onderhoud.’ Dit zijn de negen aannemers die zich verbonden hebben aan Enpuls Warmte Infra:

  • BAM Infra Energie & Water B.V.
  • Heijmans Infra B.V.
  • Nijkamp Energiedistributie B.V.
  • Siers Leiding- en Montageprojecten Oldenzaal B.V.
  • Strukton Civiel Zuid B.V.
  • Van den Heuvel Aannemingsbedrijf B.V.
  • Van Gelder Kabel-, Leiding- & Montagewerken B.V.
  • Van Vulpen B.V.
  • Visser & Smit Hanab B.V.
nuPickers.Picker
Natallia Tan Projectleider Warmte Infra
“De generatie die de energietransitie gaat versnellen, dat zijn wij!”
Maankwartier Centrale
Persbericht
Enpuls verstevigt positie in warmtemarkt met overname infrastructuur Mijnwater

Het Limburgs Energiefonds (LEF) verkoopt de warmtenet-infrastructuur van Mijnwater aan Enpuls, onderdeel van netwerkbedrijf Enexis Groep. Met Enpuls als partner kan Mijnwater verder doorontwikkelen. Zo kan Mijnwater een grotere bijdrage leveren aan onder andere de verduurzaming van de regio Parkstad. Daarnaast kan hierdoor, samen met de betrokken gemeenten, de energietransitie nader vormgegeven worden. Zo kan door deze samenwerking de uitrol van nieuwe warmtenetten versneld gerealiseerd worden. Vandaag hebben Henk Visser namens Enpuls en Philip Tan namens LEF in Heerlen de overname afgerond.

Eerste Fase Aanleg Slim Warmtenet Zandweerd Van Start
Persbericht
Eerste fase aanleg Slim Warmtenet Zandweerd van start

De aanleg van de 1e fase van het Slim Warmtenet Zandweerd in Deventer is gestart. In de Tuinen van Zandweerd is begonnen met de grondwerkzaamheden. Aannemer NTP zorgt ook voor de aanleg van de warmtenetbuizen van de rioolwaterzuiveringsinstallatie naar de Tuinen van Zandweerd. Het warmtenet wordt stapsgewijs in heel Zandweerd aangelegd.

Persbericht Warmtenet
Persbericht
Nieuwe stap in ontwikkeling duurzaam warmtenet binnenstad Maastricht

De gemeente Maastricht, Universiteit Maastricht en Enpuls (onderdeel van Enexis Groep) hebben vandaag een overeenkomst ondertekend om gezamenlijk onderzoek te doen naar de geschiktheid van de ondergrond van het centrum voor de ontwikkeling van een grootschalig duurzaam warmtenet.

warmtenet - 2 buizen plus mensen.jpg
Download
Leaflet Enpuls Warmte Infra

Enpuls Warmte Infra richt zich op het mogelijk maken van duurzame warmte-infrastructuur. Lees onze leaflet!

Warmtenetten
Podcast
Laat die warmte maar komen
Shutterstock 1695754435
Blog
Vier inzichten & randvoorwaarden voor een succesvol warmtenet

Een warmtenet realiseren? Check vooraf deze lessons learned van ervaringsdeskundigen en vergroot de kans op succes!

Slimme wijken presentatie
Persbericht
Enpuls helpt gemeenten met maatregelpakketten voor verduurzaming van wijken

Enpuls heeft in samenwerking met voorlichtingsorganisatie Milieu Centraal een praktisch proces en ondersteunende middelen ontwikkeld voor een collectieve wijkaanpak: de Slimme Wijken Aanpak. Daarin staat een stap-voor-stap benadering met isolatiemaatregelen centraal. De Slimme Wijken Aanpak wordt kosteloos aangeboden aan gemeenten en hun energieloketten.

171006 2951
Persbericht
Enpuls Warmte Infra betrokken bij drie proeftuinen

Het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) heeft 19 nieuwe wijken aangewezen als proeftuin aardgasvrije wijken. Bij 3 wijken is Enpuls Warmte Infra betrokken. Het gaat om wijken in Deventer, Roermond en ’s-Hertogenbosch. Het doel is om per gemeente ongeveer 500 bestaande woningen op termijn aardgasvrij of aardgasvrij-ready.

210614 Afbeelding Persbericht
Persbericht
Winnaars Enpuls Challenge 2021
Artikel Energiewerkplaats Li
Blog
Sociale innovatie in energie: de uitdagingen

De energietransitie is als een rijdende trein. Je kunt 'm gemakkelijk missen maar het is juist de bedoeling dat zoveel mogelijk mensen opstappen. "Hoe zorgen we ervoor dat alle inwoners die wíllen ook daadwerkelijk mee kúnnen doen?" Martijn Messing gaat in op de uitdagingen.

Zon windmolens
Persbericht
Neem maatschappelijke waarde wind- en zonneprojecten mee in de Regionale Energiestrategie

Windprojecten zijn op basis van maatschappelijke kosten en baten wenselijker dan zonneprojecten. Dat blijkt uit een nieuw vergelijkend onderzoek van Berenschot en Kalavasta in opdracht van Enpuls. Toch wordt in de Regionale Energiestrategieën flink ingezet op zonneprojecten. Om te zorgen voor een haalbare en betaalbare energietransitie, bepleit Enpuls dat de energieregio’s zoeken naar de juiste balans tussen wind en zon.

Peakshaving Soltroenergy
Persbericht
Sterke verkleining van aansluiting zonneparken mogelijk met peakshaving

Door pieken in de opwek van zonne-energie op te slaan in een batterij, kan de netaansluiting van een zonnepark met minstens veertig procent verkleind worden. Andersom is het ook mogelijk om meer zonnepanelen op dezelfde aansluiting aan te sluiten – hetgeen leidt tot een veel efficiënter netgebruik. Dat blijkt uit een pilot met dit zogeheten peakshaving, uitgevoerd door Enpuls – onderdeel van Enexis Groep.

Parkeetplaats met laadpalen
Webinar
Laadpalen overbezet in ruim 1 op de 3 Nederlandse buurten

Bezitters van een elektrische auto grijpen steeds vaker mis bij de publieke laadpaal. Wat is hieraan te doen? Hoe kun je als gemeente ervoor zorgen dat de bezitters van stekkerauto’s altijd kunnen laden? Bekijk voor het antwoord op deze vragen de webinar gehouden op donderdag 5 november terug.

Groeneauto
Persbericht
Waterstofauto onrealistisch alternatief in Nederland
Sudoku Energietransitie Li
Blog
De sudoku van de energietransitie

Je eigen woning verduurzamen? Maak een plan, doe het stap voor stap en kies jouw logische moment. Dát is de belangrijkste boodschap van Felix en Lars. Zij ontwikkelden de 80-60-40 graden aanpak.

afbeelding home - logo wit.jpg
Trend
Enpuls Challenge
Engie Energienet Roermond
Persbericht
ENGIE warmteleverancier Slim Energienet Roermond
Windmolens zonsondergang
Webinar
Webinar: maatschappelijke kosten/baten zon en wind op land

Windprojecten zijn op basis van maatschappelijke kosten en baten wenselijker dan zonneprojecten. Dat blijkt uit een nieuw vergelijkend onderzoek van Berenschot en Kalavasta in opdracht van Enpuls. Samen met Kalavasta en Berenschot organiseert Enpuls de webinar: Maatschappelijke kosten/baten zon en wind op land. Hierin bespreken we uitgebreid het onderzoek en we bespreken wat de uitkomsten betekenen voor beleid en de regionale energiestrategieën.