Hoe werkt het?

Een warmtepomp verwarmt een huis met een aanvoertemperatuur van 50 °C of lager. Door je cv-ketel op 50 °C te zetten, kun je kijken of je huis geschikt is voor een (hybride) warmtepomp. Het verwarmen met lagere temperaturen werkt vooral goed als je huis voldoende geïsoleerd is.

Ontwikkelaar Rob van Buitenen: “Met de test zetten we niet alleen in op het plaatsen van een (hybride) warmtepomp. Ook de voorafgaande stapjes van het lager zetten van je cv-ketel en mogelijk beter te isoleren, dragen bij aan duurzamer verwarmen.”

De oplossing

Met de 50-gradentest kunnen woningeigenaren laagdrempelig uitproberen of hun woning al geschikt is voor lage temperatuurverwarming. Nadat ze de cv op 50 graden gezet hebben, gaan ze ervaren of de woning nog steeds comfortabel warm wordt. Aan de hand van hun bevindingen bepalen ze de vervolgstap. Als de woning nog steeds goed warm wordt dan kunnen ze de stap naar een (hybride) warmtepomp maken. Nog niet tevreden over de warmte? Dan is het verstandig om eerst de isolatie of afgiftesystemen zoals de radiatoren of vloerverwarming te verbeteren.

Tool voor de 50-gradentest

Samen met voorlichtingsorganisatie Milieu Centraal hebben wij een online tool voor de 50-gradentest ontwikkeld. Deze is voor iedereen beschikbaar. Benieuwd naar de mogelijkheden om deze tool aan je eigen achterban aan te bieden? Neem dan contact op met onze ontwikkelaar Bregje Vos.

Neem hier alvast een kijkje bij de tool van Milieu Centraal.

Bregje Vos Ontwikkelaar
“Ik wil samen zoeken naar eenvoudige oplossingen, zodat iedereen volledig kan leven van duurzame energiebronnen!”